Ekolyxen föds i Småland

27 november, 2017
NYHET
Med siktet inställt på att göra minsta möjliga påverkan på miljön, och med ambitionen att erbjuda bekvämlighet utöver det vanliga stod Erik Hjärtfors, VD på Lövsjö Loghouse, och Charlott Malmborg från Wood Design, med en klar idé i handen och blickade ut i framtiden. Syftet var att lyfta hela Smålands besöksnäring, och resultatet blev det som idag kallas ekolyx.

Begreppet ekolyx förklarar Erik med att berätta att dagens besökare är turister av sin tid.

– Turister, likväl som besöksnäringen, efterfrågar idag produkter som har minimal påverkan på natur och miljö. Det ligger i allas intresse. Det vi bygger är ekologiska och i stor utsträckning självförsörjande hus, med stora glasfönster som uppvisar Smålands vackra skog, sjöar, ängar och bergstoppar. Till varje trähus ingår en vedeldad badtunna och ett garage med en fyrhjuling. Det är ekolyx.

 

Erik har mångårig erfarenhet av besöksnäringsbranschen, men har de senaste 15 åren ägnat sig åt att bygga timmerhus och inredning av trä.

– Anledningen till att jag bestämde mig för att ta husen till besöksnäringen handlar om ekonomi. Det företag förlorar allra mest på, är att behöva neka övernattningsgäster på grund av platsbrist. Sovplatser behövs hela tiden, det visar statistiken tydligt.

Charlott, som sedan tidigare har flera års erfarenhet av byggbranschen, och som arbetat med hållbarhetsfrågor, senast som miljöchef på Boklok, inom Skanska, berättar:

– När vi pratar om ekolyx, så menar vi ett hållbart byggande både socialt, ekologiskt och ekonomiskt.

 

I fabriken, där det första huset börjar byggas i december, är arbetet i full gång. Bland annat har filmteamet, som kommer att följa projektet från första fällda träd till klar produkt, redan påbörjat arbetet.

– Filmen kommer att visa bland annat hur lokalproducerade husen är. På samma plats där jag fällde de första tallarna, kommer stolphuset att monteras, berättar Erik.

 

Filmen, som syftar till att uppvisa ett kreativt, hållbart och lyxigt Småland, var en idé från Smålands Turisms VD, Lena Larsson.

– När ett sånt här projekt pågår gäller det att dokumentera. Det är inspirerande, alldeles unikt och något som Småland kommer att vara stolta över, berättar hon.

 

Ekolyx-husen kommer att placeras över hela Småland. Exakt var beror på besöksnäringen, och Erik berättar att det finns tre sätt att engagera sig, få ett hus och bli en del av produktionen.

– 1. Du kan beställa ett hus till din anläggning, och få hjälp via externa finansiärer mot att du upprätthåller platsen för huset.

2. Du kan som till exempel skogsägare, bygga stommen på ett hus. Det gör det möjligt att få ett lika lokalproducerat hus som det jag bygger där jag fällde de första stammarna.

3. Du kan investera i ett lokalt projekt istället för i fonder eller aktier. Investerar du i ett trähus, får du 10% avkastning på pengarna. Ingebo Hagar är först ut med fem hus.

– Dessa sätt, och många fler, finns att välja mellan om du vill ingå i ett projekt, berättar Charlott, som är den första man kontaktar vid intresse.

 

Husen kommer att vara markerade på en speciell karta på internet, där besökaren kan se lediga tillfällen och boka själv.

– Till våren kommer de första husen att vara beboeliga. Därefter räknar jag med att producera cirka femton hus per år i fabriken, berättar Erik.

 

Samarbetet mellan Wood Design och Lövsjö Loghouse blev ekolyxens uppkomst, och med den ljusa framtidsprognosen avslutar Erik och Charlott vår intervju, och en skiss över ett färdigt ekolyx-hus kan du se här under.

 

Vill du veta mer om produktion och konstruktion, kontakta Erik Hjärtfors, info@lovsjologhouse.dinstudio.se
Vill du veta mer om projektering och finansiering, kontakta Charlott Malmborg, 0734017199