Prisregn över Småland

17 november, 2017
NYHET
Priser och utmärkelser har satt guldkant på den småländska hösten. Med flera nya produkter och smaker på marknaden, beger sig länet ut i landet för att uppvisa sina småländska smaker.

Äppelmust representerar Småland

Först ut att ta hem en seger var Rudenstams Frukt & Bär. I tävlingen Matverk, som går ut på att skapa en förädlad produkt, göra en produktionsplan och slutligen en affärsplan för produkten, lanserade Rudenstams en ny äppelmust, gjord på äppelsorten Transparante Blanche.

Rudenstams mustmästare, Jeurgen Thelander, berättar att Transparante Blanche är ett svårfångat äpple, som plockas först i plockningssäsongen. Det måste tas i exakt tid för att ge den önskade aromen och syran. Vätterbranten, där Rudenstams odlingar ligger, ger de rätta förutsättningarna för äpplet att frodas, och en varsam pressning ger den vinnande musten dess unika smak.

Rudenstams nya must kommer att representera Småland i riksfinalen 2018.

Mer om tävlingen Matverk kan du läsa här.

 

Äppelglögg med smak av fläder

Näst ut att ta hem en seger var Röttle Natur och Kultur, som med sin flädersmakande äppelglögg tog hem vinsten i SM i Mathantverk. Agneta Börjesson från Röttle Natur och Kultur berättar:

Äpplena som används i glöggen växer i min trädgård i Röttle och är av sorten ‘Husmoder’. Det är en gammal sort som mest används som hushållsfrukt. Jag har ett gammalt träd som ger 80-150 kg äpplen beroende på år. De plockas i oktober och mustas sedan i Gränna musteri. Fläderbären plockas ännu senare och är det sista bäret som mognar i min trädgård. En del bär rensar jag till sylt och en del gör jag saft på. Tidigare på säsongen har jag plockat andra frukter och bär samt en hel del rabarber som används både till saft och marmelad.”

Syftet med SM i Mathantverk är att göra mathantverket känt och stimulera dess utveckling, samt att ge mathantverkarna motivation i sitt arbete inbjuda till utveckling av både företag och produkter.

SM i Mathantverk arrangeras av Eldrimner, som är ett nationellt resurscentrum för mathantverk. Mer om dem kan du läsa här.

 

Miljöhjälten i Gränna

Ytterligare en vinnare under hösten var Uppgrenna Naturhus, som tog hem ett Ullbaggepris. Priset delas ut till företag eller projekt som har utvecklat sina hembygder, och prisutdelningen sker på den nationella Landsbygdsgalan. Dit kom gäster från hela Sverige för att hylla landsbygdshjältarna.

Uppgrenna Naturhus är ett unikt hus med eget kretsloppssystem och ett helhetstänk kring hålllbarhet, människan och miljön.  Bodil själv ser vinsten som ett tecken på att hennes starka vision, uthållighet och vilja har uppmärksammats av juryn.

”Det är ett fint erkännande, en boost som stärker och ger energi” berättar Bodil, och fortsätter: ”Priset kan göra att fler uppmärksammar och blir nyfikna på Uppgrenna

Naturhus. Det kan också ses som en slags ”kvalitetsstämpel” som absolut kan bidra till

att fler hittar hit.”

Juryns motivering till att Uppgrenna Naturhus vann löd:
”Uppgrenna Naturhus är stället där Bodil Antonsson med en tydlig vision och uthållighet har utvecklat ett unikt kretsloppshus för återhämtning, inspiration och möten. Bodil visar på ett hållbart sätt att bygga och bo samt bedriva verksamhet. Mötesplatsen rymmer delar som ekokafé, odling, kultur, friskvård, konferens och logi. Uppgrenna Naturhus är ett iögonfallande landmärke och en milstolpe som visar nya, kreativa sätt att driva affärsverksamhet på landsbygden.”

Se Uppgrenna Naturhus presentationsvideo här!

Läs mer om Ullbaggepriset här.

Uppgrenna Naturhus övervåning

Röttles välsmakande glögg

Äppelmust från gedigna Rudenstams