Hur når vi fler holländare – ett referat från Exportdagen

7 juni, 2016
Anne Tusveld är Travel Trade och Event Manager på Visit Swedens utlandskontor i Nederländerna men arbetsområdet inkluderar även Belgien. Flamländare och holländare liknar varandra i resmönster och efterfrågan och kan gärna tänka sig att åka till Sverige, medan valloner i Belgien oftast föredrar att åka söderut.

Visit Sweden har i undersökningar och intervjuer identifierat drivkrafter för målgrupperna de riktar sig till och benämnt dessa: nyfikna upptäckare, aktiva naturälskare och vardagssmitande livsnjutare. Undersökningarna visar att 80 % av de tillfrågade i Nederländerna vill besöka oss, men det finns faktorer som gör att de avstår – Sverige är kallt, dyrt, tråkigt och man vet inte så mycket om Sverige….men kännedom om Sverige finns och holländarna uppskattar Sverige för människorna, naturen och att det är vackert. Säkerhetsaspekten är också viktig. Sverige uppfattas som ett säkert land, en nog så viktig faktor dessa dagar.

Tio-i-topplista

Tio-i-topplistan på vad holländare efterfrågar under en semester innehåller:

  • göra rundresor
  • uppleva stämning
  • besöka städer och platser
  • besöka sevärdheter och platser
  • utomhusupplevelser
  • besöka trädgårdar och parker
  • besöka restauranger

Anne berättar också att holländare i högre utsträckning än andra föredrar att bo i stugor och hyra boende på egen hand, Airbnb t ex är otroligt populärt i Holland.
Mot bakgrund av detta kan vi lätt konstatera att vi har vad holländarna efterfrågar, men hur ska vi nå ut och hur ska vi nå framgång? Jo, svaret ligger i att vi måste skräddarsy våra erbjudanden. Vad som är helt rätt för någon kan vara helt fel för en annan. Om vi kompletterar den bakgrundsinformation vi har fått med fakta om det holländska vardagslivet med mycket folk på liten yta, stress och hektisk livsstil så kan vi vässa vårt budskap.

Vi måste vässa vårt budskap

Säljer vi skog och natur eller säljer vi:

– Ren luft?
– Tystnad och utrymme?
– Utrymme för alla?
– Upplevelser utan stress?

Anne berättar om sina egna barn som fascinerades av alla stora stenar som finns i Sverige första gången de besökte landet. Vad som är vardag för oss kan bli reseanledningar för andra, bara vi förpackar upplevelsen på rätt sätt.

Förpacka rätt

När du har formulerat din produkt behövs bra bilder och en bra story, unika boende anpassade för målgruppen, men kom ihåg att ett boende sällan är en reseanledning. Det är istället upplevelserna som är reseanledningar, men långt ifrån alla upplevelser är reseanledningar. Kanske är upplevelsen istället ”värd en omväg” och det är bra nog.

Våra konkurrensfördelar

Vilka konkurrensfördelar har vi i vårt område? Jo vi är ett diversifierat landskap med centralt läge. Vi ligger på lämpligt geografiskt läge för att bli en del i rundresor, vi har många fantastiska och entusiastiska företag inom besöksnäringen och vi har god tillgänglighet!