Jönköpings län ökade med 14,6%

6 oktober, 2017
NYHET
Antalet utländska övernattningar ökade med 42 000 i Jönköpings län sommaren 2017. Jönköpings län är därmed det län där övernattningarna ökade mest, + 14,6 procent jämfört med + 3,1 procent i Sverige som helhet.

Det visar inkvarteringsstatistik som Tillväxtverket publicerade på torsdagen.

– Väldigt glädjande besked, säger VD Lena Larsson på Smålands Turism. Inkvarteringsstatistiken är en av flera indikatorer som visar besöksnäringens utveckling. Det finns flera orsaker till att antalet utländska besökare fortsätter öka kraftfullt i länet. Lyckosamma satsningar på flertalet marknader ger resultat. Lägg därtill att Elmia i år arrangerat sin stora internationella mässa Elmia Wood i juni månad. Att sommarens osäkra väder är gynnsamt för resandet inom Sverige, till vår region, vet vi sedan tidigare.

– Vi kommer att analysera siffrorna närmare tillsammans med turismansvariga i länets 13 kommuner. Men vi ser redan nu att resandet till vår region totalt sett har ökat i förhållande till 2016. Halvårsrapporten för länets besöksnäring såg redan den väldigt bra ut, säger Lena Larsson. Flygchartern från Tyskland har bidragit med stora plan fullsatta med besökare från tyskspråkiga marknader – hela sommaren.

Under sommaren 2017 (juni-augusti) hade Jönköpings län totalt 876 057 övernattningar, jämfört med 843.499 året innan (totalt ökning med +3,9 procent). Det är både svenska och utländska gäster som ökar, men det är de utländska gästerna som står för den största ökningen (+14,6 procent).

Våra företag tjänar alltmer på sommargästerna. Besökarna betalade sammanlagt 208,1 miljoner kronor för övernattningarna, vilket är en ökning med hela 12,8 procent i jämförelse med föregående år.

Inkvarteringsstatistiken avser enbart kommersiella övernattningar på hotell, stugbyar, vandrarhem, camping samt privat förmedlade stugor och lägenheter. Privata övernattningar i fritidshus, hos släkt och vänner eller privat hyrda boenden via exempelvis Airbnb ingår inte.

Totalt i hade Sverige 27,1 miljoner övernattningar sommaren 2017. Sommaren är den viktigaste säsongen för turism i de flesta regioner i Sverige. Sammantaget svarar sommarmånaderna för ungefär 45 procent av hela årets övernattningar.

Läs mer på Tillväxtverkets hemsida