Lyckad utveckling utifrån internationell efterfrågan

7 juni, 2017
NYHET
Peter Lundberg och Katarina Kvarnström driver Björkhaga hotell och konferens i Mullsjö, och är ett gott exempel på en aktör som lyckats utveckla sin produkt efter förfrågan från den tyska marknaden. Med sitt engagemang, sin vilja och framförallt sin lyhördhet, har kollegorna tagit fram en erkänd produkt som redan nu bokas upp inför nästkommande sommarsäsong.

Smålands Turism har under många år strategiskt och långsiktigt arbetat med att attrahera utländska researrangörer. År 2015 fick Smålands Turism en förfrågan från den tyska marknaden om en ny cykelresa att erbjuda sina kunder. Mullsjö hade sedan tidigare ett utvecklat ledsystem, vilket var en av anledningarna till att Smålands Turism såg potential i att anordna cykelresor i regionen. Björkhaga hotell och konferens blev först kontaktade angående boendet, men snart investerade Peter och Katarina i cyklar för att kunna erbjuda hela upplevelsen för de tyska grupperna.

–      För att kunna ha ett långsiktig samarbete med arrangören ville vi äga tillgången till cyklarna till 100%. Därför valde vi att satsa och köpa in dem själva, säger Peter Lundberg som heller inte är främmande för att utöka utbudet med elcyklar. Det handlar om att hitta en betalande kundgrupp och nya sätt att öka företagets omsättning per gäst, tipsar han.

Samarbetet med tyska Wikinger Reisen och satsningen på cyklar har varit en lönsam investering då resorna förlängt hotellets säsong. Björkhaga har tidigare inriktat sig mot konferenser under vår och höst och somrarnas cykelresor har lett till ökade arbetstillfällen och därmed ökad omsättning över hela året.

De tyska besökarna ger upplevelsen högsta betyg vilket skapat stor efterfrågan på cykelresorna till Mullsjö. Under åren har Wikinger Reisen därför valt bort andra delar av Sverige och satsar nu främst på Mullsjö och Björkhaga hotell och konferens som leverantör av svenska cykelresor. Under sommaren 2017 flyger man in fyra fulla avgångar via tyska charterverksamheten till Jönköping Airport.

–      Efter den senaste resan var gästerna mer än nöjda och lovordar både den Småländska naturen, aktiviteternas upplägg och Björkhaga hotell och konferens med dess personal och mat. Vi är jätteglada över samarbetet och ser fram emot vidare utveckling, säger Behzad Marvie, Wikinger Reisen.

I sitt föredömliga samarbete med Wikinger Reisen har Björkhaga byggt upp en stadigt återkommande cykelresa som de tyska arrangörerna mer än gärna rekommenderar sina kunder. Hotell Björkhaga har visat ett utomordentligt värdskap med bra mottagande och hög kvalitet på mat och service. Peter och Katarina har lyckats hitta det besökaren vill ha och sedan levererat mer än de förväntar sig. Vi på Smålands Turism är stolta över att kunna presentera en så välutvecklad produkt för regionens internationella gäster och gläds åt Peter och Katarinas framgång.

Peters 5 tips för framgång!
  • Arbeta långsiktigt, låt utveckling ta tid.
  • Hitta rätt grupper för ditt boende/aktivitet och ta reda på vad de anser vara en bra upplevelse. Ta hjälp av Smålands Turism med detta.
  • Få kommunens invånare att se turisterna som en resurs och tillgång.
  • Samarbeta och ha koll på omgivningen, vilket utbud butikerna erbjuder, badhusets öppettider och liknande.
  • Engagemang och hjärta övervinner både avsaknad av sjöläge och eventuella språkkunskaper.

Björkhaga hotell och konferens

Peter Lundberg och Katarina Kvarnström