Sverige kammar hem världskongress för naturturism

27 november, 2017
NYHET
Sverige har en stark internationell profil som naturdestination och nyligen tillkännagavs att den internationella kongressen Adventure Travel World Summit kommer att arrangeras i Sverige 2019. Det skriver Visit Sweden i sitt pressmeddelande.

Göteborg blir staden där kongressen äger rum. Där samlas internationella researrangörer och medier med fokus på naturresor. Tillsammans med flera svenska regioner och Tillväxtverket är Visit Sweden de som står för ansökan.

För Smålands del är placeringen av kongressen gynnsam, då det geografiska avståndet är litet. Det innebär att Småland kan verka både innan, efter och i samband med kongressen.

Efterfrågan på naturnära, genuina och bekväma resor växer bland de internationella turisterna. Sverige har en stark naturprofil hos utländska resenärer, och associeras med lugn. Landet anses också vara vackert, och den orörda naturen, som är tillgänglig för allmänheten, är en viktig faktor. Öppenhet, frihet och hållbarhet rankas också högt.

Från Visit Swedens pressmeddelande:
”2019 kommer Adventure Travel Trade Associations internationella kongress för naturresearrangörer och medier, Adventure Travel World Summit, att arrangeras i Göteborg. 850 deltagare från hela världen ska skapa nätverk och ta del av kunskap och nyheter inom naturturism, men också testa naturupplevelser i stora delar av Sverige med skräddarsydda program. I år arrangerades kongressen i Argentina, 2018 kommer den till Italien och i september 2019 genomförs kongressen alltså i Sverige.

– Sverige och inte minst den svenska naturen lockar fler och fler utländska turister. Det gör besöksnäringen till en jobbmotor över hela landet. Att Sverige under kongressen blir global arena för viktiga aktörer inom naturturism ger oss en ännu starkare position på världskartan och fler möjligheter att utveckla vår nya basnäring, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.”

 

Visat framfötterna

Sverige har visat framfötterna på en marknad där naturnära upplevelser efterfrågas. Strategier för naturturism har tagits fram, där bland annat regeringsuppdraget Hållbar Produktutveckling, som Smålands Turism arbetar med just nu, är en viktig ingrediens.

 

ATTA väljer Sverige av flera anledningar. En av de starkare är den svenska, naturnära livsstilen, och tillgängligheten till naturen, även i städerna. Sverige fokuserar också på samarbete och inkluderar flera regioner och organisationer i arbetet med naturturism, vilket imponerade.

I pressmeddelandet från Visit Sweden säger Ewa Lagerqvist, vd på Visit Sweden:

– ”Att Adventure Travel Trade Association väljer Sverige är en stor framgång och resultatet av många svenska organisationers dedikerade arbete. Världskongressen kommer att sätta Sverige i fokus på ett sätt som inte skett tidigare och nu gäller det för Sverige att möta upp med ett brett utbud av upplevelser i den svenska naturen som passar internationella gäster.”