Tuff kamp för fortsatt turistström

13 juli, 2017
NYHET
I samband med ett vägarbete monterades den brunvita skylt som vittnar om besöksmålet Kleva Gruvas ner. För Kleva Gruva fick handlingen förödande konsekvenser. Besökare fick inte längre guidning längs vägen till gruvorna, och de spontana besöken uteblev när skylten försvann.

Henryk Hörner från Kleva Gruva berättar att när skylten monterades ner hade han och hans team tre veckor på sig att överklaga, men Trafikverket fick fem månader på sig att sätta upp skylten igen. Henryk upplevde att de blev orättvist behandlade, och berättar om kampen mot att få tillbaka den brunvita skylten.

– Det var en väldigt tidskrävande process, och vi kände oss maktlösa i kampen mot myndigheterna, som inte förstod konsekvenserna av att skylten var borta. Det var tack vare att Smålands Turism och Vetlanda kommun ställde sig på vår sida och drev på som vi till slut fick tillbaka skylten. Vi är väldigt tacksamma för att de ställde upp för oss.

Varje år besöker tusentals turister gruvan, som efter omfattande säkerhetsåtgärder behållits i originalskick. Turisterna kan vandra på egen hand, delta i skattjakter, njuta av naturen och utnyttja grillplatserna.

Turistströmmen till Kleva Gruva har alltid varit stadig. När skylten försvann, påverkade det tydligt antal besökare.

– Det var en ofattbart tuff period för oss. Vi har aldrig haft så stora problem, varken med att få besökare att hitta hit eller med myndigheter. Vi befann oss i en situation där vi inte kunde påskynda eller driva något framåt. Vi satt fast, säger Henryk.

I samband med att skylten kom på plats igen kom också energin tillbaka och i samband med detta skapade vi tillsammans med Smålands Turism en helt ny produkt i gruvan.

– I år har vi en ny aktivitet för besökare. Varje lördagskväll i juli och augusti kommer vi att ha en guidad vandring, där vi berättar om belysningen från den tid då de bröt i gruvan. Det kommer att ingå mat, och efter rundvandringen och historieberättandet kan besökarna gå runt på egen hand och titta, berättar Henryk.
Historievandringen passar vår befintliga målgrupp, som intresserar sig för
platsunika värden och historia.

Den nya aktiviteten i gruvan beräknas locka både nya och återkommande gäster, och med den för turistnäringen så värdefulla skylten tillbaka på plats återgår Kleva Gruva till att vara ett populärt besöksmål som ständigt utvecklas och är lätt att hitta till både digitalt och fysiskt.

Kleva Gruvas historia fick sin start år 1691, då brytbara ämnen i berget upptäcktes av en fattig klockare på promenad. Under åren har koppar och nickel brutits ur malmen i gruvan, fram till 1920. Då lades arbetet ner, med endast ett undantag. Under andra världskriget öppnade gruvan igen för att bryta nickel till krigsproduktion. Därefter var gruvan igenbommad, fram till 1991 när den öppnade för turism.