Att beskriva sin ost – en kurs i smak

Denna teoretiska kurs vänder sig till garvade ystare som tidigare har gått kurs eller kurser på Eldrimner och har flera års erfarenhet av ystning. Du är alltså redan igång som gårdsmejerist eller arbetar som anställd hantverksmejerist.

Vi lägger ofta fokus på de problem som kan dyka upp i våra ostar, men detta är en kurs där vi jobbar med våra egna stjärnostar! De ostar som du redan säljer eller som du planerar att sälja. Som en del av kursen ombeds deltagare ta med sig en eller flera av sina ostar. Vi arbetar tillsammans fram en sensorisk profil för varje ost, där syftet är att kunna kommunicera smaker, texturer och andra sensoriska egenskaper med varandra, mejerister emellan, i samtal om ystning och lagring, med våra konsumenter och med grossister. Deltagarnas ostar provas och ges en sensorisk profil i mån om tid, varje deltagare får minst en av sina ostar analyserad.

I denna kurs lär vi oss också metodik för sensorisk analys av ostar. Hur kan jag metodiskt jobba fram en smakprofil för min ost? Hur får jag till en objektiv smakbedömning av min ost för att sedan använda i produktutveckling?

Tider för kursen måndag – tisdag, 15 – 16 januari, klockan 8.30 – 17.00

Läs mer och anmäl dig här!