Specialkurs i svensk ostkultur

Denna kurs vänder sig främst till dig som har intresse av ost och ystning. Du kan vara mejerist eller på annat sätt arbeta med ost. Kursen hålls i anslutning till kursen Garvade ystare.

Omkring 1970 utropade den franske författaren Christian Plume Sverige till världens hårdostrikaste land med 300 olika ostsorter. Bakom denna siffra dolde sig ett 20-tal huvudtyper. Och visst är det så att hårdost har en särskild plats i de svenska kylskåpen. I den här kursen får du ett smakprov på den svenska ostkulturens spännvidd i såväl teori som praktik. Praktiskt ystar vi också två typiska svenska hårdostsorter – Smålands Prästost och Svecia.

Kursen hålls av Martin Ragnar, författare till ett flertal böcker, däribland Svensk Ostkultur. Till vår hjälp i mejeriet kommer Pär Hellström, som sedan 2010 driver mejeriet Svedjan Ost där han ystar prisad hårdost inspirerad av svensk ystningstradition.

På kursen får du inspiration, nya kunskaper och tankar kring utveckling. Vi gör också provning av svenska ostar.

Tider för kursen onsdag – fredag, 17 – 19 januari, klockan 8.30 – 16.30.

Läs mer och anmäl dig här!