Åtta nya utomhusupplevelser i Jönköpings län

  • published

Smålands Turism har tagit initiativ till att ge åtta företag i länet möjlighet att genomgå Kurbits Outdoor programmet – ett renodlat produktutvecklingsprogram med fokus på Outdoor. Nu presenteras åtta nya utomhusupplevelser som har skapats utifrån programmet.

Under ledning av processledare Ulrika Larsson som drivit flera aktivitetsföretag med fokus på outdoor, har åtta företagare under sex tillfällen fått kunskap och verktyg för att producera, marknadsföra och sälja utomhusupplevelser.

Kurbitsmetodiken
Under programmets gång fick deltagarna genomgå en utvecklingsprocess av den upplevelse som de vill utveckla. Metodiken bygger på att deltagarna är trygga och i en miljö där de kan dela med sig av misstag liksom framgångar. Deltagarna är sammansatta utifrån grundtanken att de ska ha stor nytta av varandra genom samverkan och erfarenhetsbyte som utgör en stor del av utvecklingsprocessen.

– Kurbits har hjälpt deltagarna att känna att de är en del av något större. Småland är ett stort landskap och som ensamföretagare kan det emellanåt bli ensamt, berättar Ulrika.

Åtta utomhusupplevelser
I nedan lista finns planerna på de åtta nya upplevelserna som togs fram i programmet.

Vandra med André – Guidad naturvandring med svensk fika och snöskor på Store Mosse Nationalpark för tyska turister. Två olika vandringsturer erbjuds.

Smålandstorpet – Rofylld all-inclusive på småländskt vis i en timmerstuga ut mot en fantastisk vildmosse helt ”off-grid” utan wifi, vatten och elektricitet.

Cykla i Filmlandskapet Småland – En guidad elcykeltur ”Bullerbyn & Katthult Småland på riktigt” med unika filmhemlisar, lokala smaker och mycket glädje.

Eldsjäl Mathantverk och Möten – Skål i skogen – dryckesprovning. Unik upplevelse i skogen med ny kunskap och inspiration kring det vilda skafferiet. Provsmakning av alkoholfria drycker såsom Björksavsbubbel och Chaga te med tilltugg av utvalda lokala produkter. Aktivitet som går att utföras på olika ställen.

Hagårds Lagård AB – Jularedsbadet – i den genuina kvarnmiljön vid Julareds erbjuds bad i den varma badtunnan, svalkande dopp i Knipån med ett vattenfall. Inklusive dryck och tilltugg.

Outdoor Experience Småland – Upplev den riktiga småländska vildmarken. Ingår boende i Tipitält och matlagning över öppen eld. Möjlighet finns att välja till guide, matpaket, kräftfiske och dovhjortsafari samt Nils Dacke promenad.

Abloc AB – Gränna Gravel Xperience – en cykel och smakupplevelse utöver det vanliga på Vätterbygdens trolska grusvägar för motionär och elit. Ett äventyr som sträcker sig igenom magiska Bauerskogar, böljande äppelodlingar och glittrande vyer över Vättern inklusive depåstopp på Bauergården, Rudenstams och Gårdsrosteriet i Vistakulle. Tävling och paketerbjudande.

Hammar vid Solgen – Kajaktur i sjön Solgen med vacker arkipelag. Heldagstur med paddling under trygga former inklusive fika, lunch, Kajakbingo, instruktioner och tips om de vackraste turerna.

Genom feedback från en utvald panel bestående av Niklas Fagerstrand med mångårigt engagemang inom Go Active Travel + Unlimited Travel group och Lena Stävmo, VD Destination Jönköping, fick deltagarna under det sista tillfället möjlighet att ”skruva till” upplevelsen ytterligare.

Läs mer om Kurbits här.

Kurbits outdoor programmet. © Smålands Turism

want to know more?

  • related

Skicka in din nominering till Årets Turismpris

Trakt forest hotel tar emot pris på scen 2023
Varje år delar vi på Smålands Turism ut Årets Turismpris till företag, organisationer eller föreningar som har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Var med och nominera ett företag inom besöksnäringen som du tycker förtjänar årets pris!

Småland syns i Europeisk media

Ett journalistbesök på Grafitgrå i Kaxholmen. Journalisten fotar ägaren med en växt framför butiken, snö runtomkring dem.
Förra året välkomnade vi drygt 40 journalister och influencers, där majoriteten kom från Tyskland. De nederländska pressutskicken samt en pressresa med fokus familj var några av höjdpunkterna.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.

En spirande sommar för Rosenlunds rosarium och herrgård

Rosenlunds herrgård, baksidan
Tillsammans med Destination Jönköping är vi med och utvecklar platsen Rosenlunds rosarium och herrgård. Denna sommar var den första där det erbjöds fasta guidade vandringar samt en mängd nya aktiviteter och evenemang.