Besökare välkomnas att smaka Småland i glaset – The Drinkable Country är här

  • published

Visit Sweden introducerar Sweden- The Drinkable Country och Smålands Turism ser stora möjligheter för företagen i regionen, både dryckesproducenterna och besöksnärings-företagen som redan har inspirerats till att utveckla nya lokala alkoholfria smakupplevelser.

Visit Sweden beskriver The Drinkable Country som en kampanj som syftar till att locka gäster att resa till och i Sverige för att uppleva lokalt dryckeshantverk i naturen, tillsammans med en restaurangaktör eller naturguide.

På Smålands Turism ser vi mycket positivt på möjligheterna för regionens besöksnäring och företag med denna starka, både trend och efterfrågan. Det finns många fina dryckesproducenter i vårt län och det är fantastiskt att se hur besöksnäringsföretag satsar på att med lokala drycker utveckla naturnära upplevelser som smakar Småland.

-Vi ser en stor utvecklingslust hos företagen i länet att arbeta fram nya erbjudanden och upplevelser som inkluderar just intressanta, lokala, alkoholfria drycker, säger Anna Hegethorn.

På Wallby Säteri driver Magnus Nyman måltidsupplevelsen i satsningen, Sweden- the Edible Country. Denna upplevelse har vidareutvecklats och utökats med att fokusera ännu tydligare på de platsunika dryckerna. Som en av Sveriges 16 utvalda leverantörer med ett bord i kampanjen Sweden - the Drinkable Country erbjuder nu Wallby Säteri en mångfacetterad måltidsupplevelse vid kanten av Skirösjön där säsongens primörer och godaste råvaror för mat och dryck tillreds gemensamt och avnjuts under ekarna.

Fler inspirerande exempel i vår region;

  • En dag i det vackra landskapet runt Mariannelund, på cykeln längs småvägar mellan olika provsmakningsstopp och med brunch på Mejeriet i Karlstorp, med företaget Cykla i Filmlandskapet.

  • Systrarna Levinsson på Flättinge gårdscafé lär ut att göra saft på gårdens bär med gäster som även får provsmaka olika hantverksdrycker och avrunda med Flättinges berömda picknickkorg i hagen.

  • Michaela på Slottsvillan i Huskvarna erbjuder en fullskalig dryckesprovning med sina utvalda favoriter av mycket lokala drycker hon matchar med tilltugg.

  • Njut ett dygn i magiskt John Bauer-landskap med uteaktiviteter, drycker och menyer utvalda från trakten, BauerGården

  • I trästaden Eksjö erbjuds en gör-det-själv-dryckesprovning på lokala alkoholfria drycker via Eksjö stadshotell.

  • På Åsens by görs gårdens frukostbestyr som för 100 år sedan och avnjuts ute i det fria.

Detta är några exempel på autentiska måltidsupplevelser med intressant hantverksdryck som är bokningsbara från och med nu i den stora kampanjen och satsningen Sweden - the Drinkable Country.

Att resenärer vill lära känna, komma närmare och förstå platserna i allt högre grad är en mycket stark drivkraft vi tydligt ser. Medvetna val och att äta, dricka och faktiskt – göra gott, är att konsumera lokalt. Då blir de lokala smakerna av mat och dryck, produkterna i säsong och traditionerna som hör till en plats, en lustfylld helhet och välsmakande upptäcktsfärd fler medvetna resenärer vill göra.

Se kampanjen, temat och de fina nya upplevelserna från vårt län:

Mat och dryck på Wallby Säteri, en av 16 utvalda leverantörer med ett bord i kampanjen Sweden - the Drinkable Country
Mat och dryck på Wallby Säteri, en av 16 utvalda leverantörer med ett bord i kampanjen Sweden - the Drinkable Country © Anna Hållams
  • related

Skicka in din nominering till Årets Turismpris

Trakt forest hotel tar emot pris på scen 2023
Varje år delar vi på Smålands Turism ut Årets Turismpris till företag, organisationer eller föreningar som har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Var med och nominera ett företag inom besöksnäringen som du tycker förtjänar årets pris!

Småland syns i Europeisk media

Ett journalistbesök på Grafitgrå i Kaxholmen. Journalisten fotar ägaren med en växt framför butiken, snö runtomkring dem.
Förra året välkomnade vi drygt 40 journalister och influencers, där majoriteten kom från Tyskland. De nederländska pressutskicken samt en pressresa med fokus familj var några av höjdpunkterna.

Tipslista: decemberdryckerna från norra Småland

Äppelmust i snölandskap
Vinterns högtider ligger framför oss. Med dem kommer kryddiga smaker, varma drycker och festliga tillställningar. I norra Småland finns flera kreativa dryckestillverkare att upptäcka, och med hjälp av måltidsexperterna Sven-Erik Larsson och Gustav Arnell presenterar vi vinterns must-have-drycker.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.