Filmbyn Småland vinnare av Årets Turismpris

 • published

Med stor respekt för det Småländska arvet och innovativa arbetet med filmer från Astrid Lindgrens berättelser kammade Filmbyn Småland hem Årets Turismpris som presenterades på Werket i Jönköping.

– Vi är jätteglada och det är så roligt för Mariannelund och för alla som har varit delaktiga i Filmbyn Småland och filmhistorien, säger Ingela Nilsson Nachtweij, Verksamhetschef på Filmbyn Småland.

På Filmbyn Småland får besökare kliva rakt in i Astrid Lindgrens filmer och uppleva miljöer från Emil i Lönneberga, Ronja Rövardotter, Saltkråkan, Nils Karlsson Pyssling och Pippi Långstrump. Besökare kan se originalkostymer från filmerna, lära sig om hur filmerna gjordes samt vad som hände bakom kameran. Årets pristagare har tagit vara på platsens historia och vidareutvecklat en idé till något storslaget som lockar besökare från hela världen. Filmbyn Småland är unikt i sitt slag och jobbar aktivt med hållbarhet, innovation och att stärka platsen Mariannelund.

– Filmbyn Småland är ett besöksmål som är väldigt viktigt för Småland, den har en stor dragkraft och de bygger vidare på arvet som finns här. De utvecklar inte bara deras egen verksamhet utan har stärkt hela Mariannelunds utveckling samt att de jobbar över både kommun och länsgränser med arvet från Astrid Lindgren. De är väl värda Årets Turismpris i Jönköping län, säger Helene Berg, vd Smålands Turism.

Juryns motivering:

”Genom nytänkande samarbete kring platsens historia har de inte bara skapat en innovativ reseanledning utan också stärkt hela besöksnäringen. Vinnaren har visat ett imponerande engagemang för hållbarhet i alla sina verksamhetsområden med stort fokus på språk, tillgänglighet och en inkluderande miljö. Vinnaren fungerar också som en viktig aktör för tillväxt och utveckling inom besöksnäringen genom sitt engagemang i företagsarbete på både lokal och regional nivå. Besöksmålet lockar årligen långväga besökare som vill ta del av de älskvärda berättelserna som lever vidare från generation till generation. Stort grattis till Filmbyn Småland!”

Vidare mot Stora turismpriset

Genom sin vinst av Årets Turismpris nomineras nu Filmbyn Småland till den nationella tävlingen, Stora Turismpriset som avgörs i december, där vinnaren får ett bidrag på 100 000 kronor för att utveckla sin verksamhet.

– Våra chanser inför Stora turismpriset beror ju på konkurrensen men vi är bara glada att bli nominerade. I våra ögon är Astrid Lindgren alltid en vinnare, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

Årets Turismpris i Jönköpings län har delats ut sedan 2008, förra året tilldelades Trakt Forest Hotel utanför Vetlanda det ärofyllda priset. Övriga nominerade till priset var Rosenlunds rosarium och Hestraviken Hotell och Spa.

Se livesändningen från prisutdelningen här: instagram.com/p/C7mO9AlNzdB

Representanter från Filmbyn med Helene Berg och ordförande
Vinnare av Årets Turismpris 2024 - Filmbyn Småland! © Day Fotografi

Tidigare vinnare

 • 2023 Trakt Forest Hotel
  2022 Cykla i filmlandskapet
  2020 Wallby Säteri
  2019 Skullaryd Älgpark
  2018 Småland Resorts
  2017 Isaberg Mountain Resort
  2016 VOX Hotel, Anne Sandstjärna
  2015 Smålands Kulturfestival, Susanne Rydén
  2013 Nystedt Tur&Natur, Ellen Nystedt
  2012 High Chaparral, familjen Erlandsson
  2011 Sven Lundh, Källemo och Vandalorum
  2010 Trädgårdskonstnären Tage Andersen, Gunillaberg
  2009 Hooks herrgård, familjen Edberg
  2008 Stiftelsen Isabergstoppen

 • related

Skicka in din nominering till Årets Turismpris

Trakt forest hotel tar emot pris på scen 2023
Varje år delar vi på Smålands Turism ut Årets Turismpris till företag, organisationer eller föreningar som har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Var med och nominera ett företag inom besöksnäringen som du tycker förtjänar årets pris!

Småland syns i Europeisk media

Ett journalistbesök på Grafitgrå i Kaxholmen. Journalisten fotar ägaren med en växt framför butiken, snö runtomkring dem.
Förra året välkomnade vi drygt 40 journalister och influencers, där majoriteten kom från Tyskland. De nederländska pressutskicken samt en pressresa med fokus familj var några av höjdpunkterna.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.

En spirande sommar för Rosenlunds rosarium och herrgård

Rosenlunds herrgård, baksidan
Tillsammans med Destination Jönköping är vi med och utvecklar platsen Rosenlunds rosarium och herrgård. Denna sommar var den första där det erbjöds fasta guidade vandringar samt en mängd nya aktiviteter och evenemang.