Trender och spännande möten på världens största resemässa

  • published

”Welcome back World” – dessa var orden deltagare möttes av på världens största resemässa ITB, som i år arrangerades fysiskt för första gången sedan 2019. Hela Småland delade ett gemensamt bord där både förbokade och spontana möten ägde rum, med researrangörer, press och andra intressenter.

ITB mässan i Berlin bjöd på en positiv och förväntansfull stämning där det fanns stor tro på framgångar för Sverige som destination. Den tyska målgruppen älskar att resa och semestern håller man hårt i! Det finns fortfarande ett stort uppdämt behov och längtan att få resa efter pandemin.

Trender hos tyska resenärer

En trend som ökar i Tyskland är att resa under föräldraledigheten. Det ger möjligheter till resande under flera säsonger och kan resultera i mer ”slow travel”. Slow travel innebär bland annat att man som resenär stannar längre på destinationen och njuter mer av sin tid.

Generellt sett är det många fler barnfamiljer som vill boka via en researrangör för att känna trygghet med sitt val, men också för att det är tidkrävande att sy ihop en komplex resa, vilket man då hellre tar hjälp med. Många barnfamiljer får det bättre ställt i Tyskland när hushållen går mot en mer jämställd riktning och där båda föräldrar har inkomster, till skillnad från hur det traditionellt varit i landet.

Sverige ses fortfarande som ett tryggt land att resa till, trots fler internationella rapporter om Sveriges gängkriminalitet och skjutningar. Priskänsligheten är något som lyftes kring den tyska turisten, valutan gör att det blir något billigare att semestra i Sverige.

Marknadsföringsstrategierna ser man ändras i Tyskland, där storytelling har blivit alltmer i fokus.

Pressbearbetning på ITB

Redan dagen innan mässtart inleddes ITB med TravMedia IMM (International Media Marketplace) där Småland fanns representerade bland Sveriges andra regioner. Här presenterade vi vår plats tillsammans med vår tyska samarbetspartner Ehrenbergs, för att möta och ta hand om olika pressförfrågningar. Förutom Smålands senaste nyheter var det också många förfrågningar kring outdoorupplevelser, unika boenden och kulturella upplevelser. På onsdagen anordnades även ett större pressevent där ambassadör Per Thuresson i samarbete med Visit Sweden bjöd in till middag på Sveriges Residens. Här fanns goda möjligheter att mingla med tysk press och media för att sälja in Smålands nyheter och upplevelser.

Arbetet kring hållbarhet

Dagarna fylldes av många diskussioner kring hållbarhet, något som är högt efterfrågat av researrangörerna. Samtidigt anser många arrangörer att det är en svår balansgång för hur mycket hållbarheten ska marknadsföras i deras paket. Vissa arrangörer efterfrågar det i betydligt högre utsträckning medan andra arbetar med att hitta sitt sätt som fungerar för deras verksamhet.

Några konkreta förfrågningar från mässan

  • En spirituell konferens ska anordnas: Hotell i naturen gärna nära sjö. Behöver stor sal 200 kvm facilitet utan pelare eller dagsljus. Helt platt golv med scen. 60-90 gäster, många enkelrum . Troligtvis en vecka, sept eller oktober 2023. 4 stjärnor minimum.
  • Herrgård som ligger naturnära med minst 30 rum och som vill arrangera komplett julfirande i år mellan 22-26/12
  • Stugor, ev enskilda stugägare som vill hyra ut
  • Kanotpaket med paddlingar hela 5, 7 eller 11 dagar

Hanna arbetar nu vidare med all uppföljning och matchmaking som kan bli med produktägare i länet.

Inne på ITB mässan i Berlin. Vi ser Visit Swedens monter med resterande svenska regioner.
ITB mässan i Berlin är världens viktigaste fack- och konsumentmässa inom turism. © Smålands Turism

want to know more?

  • related

Skicka in din nominering till Årets Turismpris

Trakt forest hotel tar emot pris på scen 2023
Varje år delar vi på Smålands Turism ut Årets Turismpris till företag, organisationer eller föreningar som har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Var med och nominera ett företag inom besöksnäringen som du tycker förtjänar årets pris!

Småland syns i Europeisk media

Ett journalistbesök på Grafitgrå i Kaxholmen. Journalisten fotar ägaren med en växt framför butiken, snö runtomkring dem.
Förra året välkomnade vi drygt 40 journalister och influencers, där majoriteten kom från Tyskland. De nederländska pressutskicken samt en pressresa med fokus familj var några av höjdpunkterna.

Locka nederländska turister utifrån intresse

En mamma och dotter på ca 2 år som får en guidad tur på Store mosse. De sitter på spångade leder och har hukat ner sig för att inspektera mossan.
Nästan 90% av nederländska resenärer är intresserade av Sverige, och Småland står ofta högt på deras önskelista. Vår region erbjuder den perfekta kombinationen av natur, äventyr och vandring, något som den nederländska turisten älskar.

Trender kring den tyska turisten 2024

Två personer som cyklar förbi en röd stuga med vita knutar i Småland en sommardag.
Att resa på egen hand, att få långvariga effekter av resan och att resa omsorgsfullt är några av årets trender kring resande för den tyska turisten. Här är sju trendspaningar att använda dig av när du utvecklar nya produkter och marknadsför din verksamhet mot den tyska målgruppen.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.