EU-beteckning godkänd för "Äkta Gränna Polkagrisar"

  • published

Den 21 juni kom beskedet från Europeiska kommissionen att EU-beteckningen SGB (skyddad geografisk beteckning) har godkänts för polkagrisar producerade i Gränna. Beteckningen innebär att endast polkagrisar framställda i Gränna socken får kallas för “Äkta Gränna Polkagrisar”.

Efter fem års väntan kom beskedet att beteckningen “Äkta Gränna Polkagrisar” endast får användas på polkagrisar producerade i Gränna. Likt exempelvis beteckningen för “Champagne” som bara får användas på mousserande vin från franska distriktet Champagne är detta vad som hänt i Gränna.

Syftet med EU-beteckningen är att namnskydda produkter som kommer från specifika regioner och att påvisa immateriella rättigheter. Genom den geografiska beteckningen kan konsumenterna lita på och urskilja produkter av god kvalitet och producenterna kan enklare marknadsföra sina produkter.

SGB beteckning
När det gäller EU-beteckningar för livsmedel finns det två typer som går att ansöka om, SGB och SUB. Äkta Gränna Polkagrisar har fått den blå beteckningen SGB som innebär att råvarorna för produkten kan komma från annan plats men att själva produktionen endast görs i Gränna socken. EU-kommissionen kommer 20 dagar efter att beslutet träder i kraft skydda produkten genom en genomförandeförordning.
Beteckningen innebär höjd status på polkagrisar tillverkade i Gränna och är en viktig kvalitetsstämpel. Den stärker även produktens ställning på marknaden och ökar konkurrenskraften.

Förutom polkagrisen ligger ytterligare två Småländska produkters ansökan om beteckning inne hos EU-kommissionen. Produkterna är rökt Vätternsik och Vrigstad hemost. Dessa produkter är fortfarande under handläggning.

EU-beteckningen för Grännas polkagristillverkning är ett samarbete mellan Produktägarna, Gränna näringsliv, Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Smålands Turism, Region Jönköpings län och Destination Jönköping.

Rötvitrandiga polkagrisar som under bakning klipps itu av en längre sax.
Skyddad geografisk beteckning godkänd för polkagrisar tillverkade i Gränna. © Patrik Svedberg

want to know more?

  • related

Skicka in din nominering till Årets Turismpris

Trakt forest hotel tar emot pris på scen 2023
Varje år delar vi på Smålands Turism ut Årets Turismpris till företag, organisationer eller föreningar som har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Var med och nominera ett företag inom besöksnäringen som du tycker förtjänar årets pris!

Småland syns i Europeisk media

Ett journalistbesök på Grafitgrå i Kaxholmen. Journalisten fotar ägaren med en växt framför butiken, snö runtomkring dem.
Förra året välkomnade vi drygt 40 journalister och influencers, där majoriteten kom från Tyskland. De nederländska pressutskicken samt en pressresa med fokus familj var några av höjdpunkterna.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.

En spirande sommar för Rosenlunds rosarium och herrgård

Rosenlunds herrgård, baksidan
Tillsammans med Destination Jönköping är vi med och utvecklar platsen Rosenlunds rosarium och herrgård. Denna sommar var den första där det erbjöds fasta guidade vandringar samt en mängd nya aktiviteter och evenemang.