Den 21 juni kom beskedet från Europeiska kommissionen att EU-beteckningen SGB (skyddad geografisk beteckning) har godkänts för polkagrisar producerade i Gränna. Beteckningen innebär att endast polkagrisar framställda i Gränna socken får kallas för “Äkta Gränna Polkagrisar”.
Efter fem års väntan kom beskedet att beteckningen “Äkta Gränna Polkagrisar” endast får användas på polkagrisar producerade i Gränna. Likt exempelvis beteckningen för “Champagne” som bara får användas på mousserande vin från franska distriktet Champagne är detta vad som hänt i Gränna.
Syftet med EU-beteckningen är att namnskydda produkter som kommer från specifika regioner och att påvisa immateriella rättigheter. Genom den geografiska beteckningen kan konsumenterna lita på och urskilja produkter av god kvalitet och producenterna kan enklare marknadsföra sina produkter.
SGB beteckning
När det gäller EU-beteckningar för livsmedel finns det två typer som går att ansöka om, SGB och SUB. Äkta Gränna Polkagrisar har fått den blå beteckningen SGB som innebär att råvarorna för produkten kan komma från annan plats men att själva produktionen endast görs i Gränna socken. EU-kommissionen kommer 20 dagar efter att beslutet träder i kraft skydda produkten genom en genomförandeförordning.
Beteckningen innebär höjd status på polkagrisar tillverkade i Gränna och är en viktig kvalitetsstämpel. Den stärker även produktens ställning på marknaden och ökar konkurrenskraften.
Förutom polkagrisen ligger ytterligare två Småländska produkters ansökan om beteckning inne hos EU-kommissionen. Produkterna är rökt Vätternsik och Vrigstad hemost. Dessa produkter är fortfarande under handläggning.
EU-beteckningen för Grännas polkagristillverkning är ett samarbete mellan Produktägarna, Gränna näringsliv, Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Smålands Turism, Region Jönköpings län och Destination Jönköping.