Gastronomiskt forum hölls på en av världens främsta måltidsdestinationer

  • published

I maj arrangerades the 5th UNWTO World Forum on Gastronomy Tourism i Donostia-San Sebastián, i Spanien. Ett världsforum initierat av FNs turismorganisation (UNWTO) som samlar experter inom gastronomi och turism för att driva på utvecklingen av måltidsturismen.

Under två dagar i maj bjöd World Tourism Organization (UNWTO) och Basque Culinary Center in till The 5th UNWTO World Forum on Gastronomy Touris i Donostia-San Sebastián, Spanien. Forumet besöktes av turismministrar, entreprenörer, kockar, representanter för nationella och regionala besöksnäringsorganisationer, akademin och andra centrala intressenter inom måltid och turism från över 100 nationer.

Baskien, ett föredömme inom måltidsturism
Baskien är i många avseenden en stor förebild som en av världens främsta måltidsdestinationer där medvetet och envist arbete länge pågått mot en stark, hållbar och växande måltidsturism. Årets fokusfrågor var jobbskapande och support för entreprenörskap inom måltidsturismen, som verktyg för att stärka de globala hållbarhetsmålen (SDGs) och att i måltidsturismens värdekedja belysa relevanta och värdefulla färdigheter för utveckling av och inom måltidsturismen.

På plats i Baskien fanns Anna Hegethorn, affärsutvecklare Smålands Turism.
- Platsen, fokusfrågorna och hela den internationella erfarenheten samlad inom området för måltidsturism var ett drömupplägg för mig och för Smålands Turism som jobbar med dessa utvecklingsfrågor och potentialer i Jönköpings län, säger Anna.

Måltidsupplevelser - en av de främsta reseanledningarna
The UNWTO World Forum on Gastronomy Tourism startades för att öka och sprida kunskap inom måltidsturismområdet som växer starkt och där alla undersökningar visar på fortsatt stor efterfrågan – inte minst när yngre generationer gör medvetna reseval. Måltiden värderas högt av resenärer, som vill upptäcka de lokala smakerna och traditionerna, bli överraskad och delta i minnesvärda upplevelser. Så mycket som en tredjedel av besökarens inköp, i snitt, läggs på mat och dryck. Måltidsupplevelser har vuxit till en av de främsta reseanledningarna och därför ser nu länder och destinationer måltidsturism som ett strategiskt utvecklingsområde som bidrar till hela värdekedjan från produktion av kvalitativ mat, dess förädling, till boende och turismverksamheter och även till marknadsföring av platsens varumärke.

Professor Lena Mossberg, på bild ovan, var den enda inbjudna talaren från Skandinavien på the 5thUNWTO World Forum on Gastronomy Tourism. Lena Mossberg höll ett anförande i temat – Att attrahera och behålla de värdefulla talangerna, avgörande för framgångsrika destinationer.

Måltidsutveckling i Jönköpings län
Som en del av den regionala livsmedelsstrategin i Jönköpings län är Lena Mossberg engagerad i att arbeta fram en handlingsplan för långsiktig utveckling av måltidsturismen i vår region. Nästa steg för styrgruppen för regionala livsmedelsstrategin är att diskutera fram mål och vägval under Lenas ledning.

Nationell satsning på måltidsturism
I Sverige pågår nu den stora nationella satsningen för ökad måltidsturism via Visit Sweden och Måltidsprogrammet i samverkan med alla regionala turismorganisationer. Smålands Turism och Småland i stort, är en aktiv part på nivå 2. Och därmed kan vi och länets företag exempelvis vara del i den internationella kampanjen för att skapa intresse för Sverige som resval för måltids- och naturupplevelser, The Edible Country. Genom medverkan i Måltidsprogrammet tar Smålands Turism emot och visar våra företag och upplevelser för handplockade utländska måltidsresejournalister och influerare, och genom samma program har vi och vårt läns företag tillgång till ett stort kunskapsunderlag för utveckling mot konkurrenskraftig måltidsturism.

Riktlinjer för utveckling av måltidsturism
I samband med mötet presenterades och publicerades rapporten UNWTO – Guidelines for the Development of Gastronomy Tourism. En praktisk verktygslåda till hjälp att utveckla måltidsturism på destinationsnivå.
UNWTOs generalsekreterare Zurab Pololikashvili förklarade betydelsen; ”Tourism is a huge source of employment and its multipier effect has a knock-on effect on other sectors, such as gastronomy and its huge value chain involving several sectors”. Turismens förmåga att skapa jobb är även speciellt utpekat i de globala hållbarhetsmålen (SDGS) – Mål 8 (8,9) ”By 2030, device and implement policies to promote sustainable tourism that creates jobs and promotes local culture and products.”

Fakta; FN-organet, World Tourism Organization (UNWTO) är den ledande internationella organisationen för främjande av ansvarsfull, hållbar och globalt tillgänglig turism. UNWTO pekar på turism som ett kraftfullt verktyg för att uppnå de globala hållbarhetsmålen, Sustainable Development Goals, SDGs.

Läs mer om samordnings- och utvecklingsarbetet i Jönköpings län för måltidsturism på länkarna nedan.
-Följ World Forum on Gastronomy Tourism på instagram #wfgt

Foton: World Tourism Organization (UNWTO)

want to know more?

  • related

Skicka in din nominering till Årets Turismpris

Trakt forest hotel tar emot pris på scen 2023
Varje år delar vi på Smålands Turism ut Årets Turismpris till företag, organisationer eller föreningar som har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Var med och nominera ett företag inom besöksnäringen som du tycker förtjänar årets pris!

Småland syns i Europeisk media

Ett journalistbesök på Grafitgrå i Kaxholmen. Journalisten fotar ägaren med en växt framför butiken, snö runtomkring dem.
Förra året välkomnade vi drygt 40 journalister och influencers, där majoriteten kom från Tyskland. De nederländska pressutskicken samt en pressresa med fokus familj var några av höjdpunkterna.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.

En spirande sommar för Rosenlunds rosarium och herrgård

Rosenlunds herrgård, baksidan
Tillsammans med Destination Jönköping är vi med och utvecklar platsen Rosenlunds rosarium och herrgård. Denna sommar var den första där det erbjöds fasta guidade vandringar samt en mängd nya aktiviteter och evenemang.