Hur blir Småland en cykeldestination?

  • published

Med ett starkt nätverk av olika aktörer såsom t.ex. beslutsfattare, markägare och restauranger läggs grunden för en framgångsrik cykeldestination. Kevin Suhr och Jan Oggier från Bikeplan och destinationsutvecklare Chris Doyle visar oss hur vi kan växa och vända svagheter till styrkor.

Bakgrund
I september hade Smålands Turism besök av en cykelexpertgrupp från Danmark, Island, Schweiz och Tyskland. Gruppen handplockades av Chris Doyle, Destinationsutvecklare och en av grundarna till ATTA, the Adventure Travel Trade Association. Syftet med att ta en cykelexpertgrupp till Småland var bland annat att få inspel på var vi är just nu och hur vi kan utvecklas mot att bli en ännu bättre cykeldestination. Efter att gruppen tankat ut sina intryck bjöd vi in till ett digitalt seminarium den 18:e november där Kevin Suhr och Jan Oggier från Bikeplan samt Chris Doyle redogjorde för hur vi kan ta nästa steg.

Vända svagheter till styrkor

  • Leder - en framgångsrik cykeldestination erbjuder bra leder. En styrka som Småland har är att det finns fina leder och vacker natur. Men en svaghet är att de flesta leder är svåra och inte tillgängliga för alla.
  • Underhåll och skötsel av leder. Det finns kunskap i hur man bygger och underhåller leder men det saknas koordination för hur dessa ska skötas och medel för arbetet.
  • Transport är också viktigt, att cykelturisten kan ta sig runt med allmänna transportmedel och ta med sin cykel. Här återstår det en hel del.
  • Boende, det finns bra boenden men det är viktigt att det även finns utrymme för att förvara och serva sin cykel på plats.

En stabil grund
Chris Doyle pratar om vikten av en stabil grund där alla viktiga intressenter för cykeldestinationen finns representerade och där det råder överenskommelse mellan parterna. Det är även avgörande att intressenterna finns representerade både på kommunal och regionalnivå för att t.ex.kunna koordinera erbjudanden. Chris Doyle inflikar att "varje kommun kan specialisera sig på olika områden som t.ex. Mountainbike och grusvägscykling."

Småland är ett skogsrikt landskap med goda förutsättningar för vackra leder.  Här ses några av cykelexperterna under besöket i september.
Småland är ett skogsrikt landskap med goda förutsättningar för vackra leder. Här ses några av cykelexperterna under besöket i september. © Chris Lanaway

want to know more?

  • related

Skicka in din nominering till Årets Turismpris

Trakt forest hotel tar emot pris på scen 2023
Varje år delar vi på Smålands Turism ut Årets Turismpris till företag, organisationer eller föreningar som har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Var med och nominera ett företag inom besöksnäringen som du tycker förtjänar årets pris!

Småland syns i Europeisk media

Ett journalistbesök på Grafitgrå i Kaxholmen. Journalisten fotar ägaren med en växt framför butiken, snö runtomkring dem.
Förra året välkomnade vi drygt 40 journalister och influencers, där majoriteten kom från Tyskland. De nederländska pressutskicken samt en pressresa med fokus familj var några av höjdpunkterna.

Tipslista: decemberdryckerna från norra Småland

Äppelmust i snölandskap
Vinterns högtider ligger framför oss. Med dem kommer kryddiga smaker, varma drycker och festliga tillställningar. I norra Småland finns flera kreativa dryckestillverkare att upptäcka, och med hjälp av måltidsexperterna Sven-Erik Larsson och Gustav Arnell presenterar vi vinterns must-have-drycker.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.