Med ett starkt nätverk av olika aktörer såsom t.ex. beslutsfattare, markägare och restauranger läggs grunden för en framgångsrik cykeldestination. Kevin Suhr och Jan Oggier från Bikeplan och destinationsutvecklare Chris Doyle visar oss hur vi kan växa och vända svagheter till styrkor.
Bakgrund
I september hade Smålands Turism besök av en cykelexpertgrupp från Danmark, Island, Schweiz och Tyskland. Gruppen handplockades av Chris Doyle, Destinationsutvecklare och en av grundarna till ATTA, the Adventure Travel Trade Association. Syftet med att ta en cykelexpertgrupp till Småland var bland annat att få inspel på var vi är just nu och hur vi kan utvecklas mot att bli en ännu bättre cykeldestination. Efter att gruppen tankat ut sina intryck bjöd vi in till ett digitalt seminarium den 18:e november där Kevin Suhr och Jan Oggier från Bikeplan samt Chris Doyle redogjorde för hur vi kan ta nästa steg.
Vända svagheter till styrkor
- Leder - en framgångsrik cykeldestination erbjuder bra leder. En styrka som Småland har är att det finns fina leder och vacker natur. Men en svaghet är att de flesta leder är svåra och inte tillgängliga för alla.
- Underhåll och skötsel av leder. Det finns kunskap i hur man bygger och underhåller leder men det saknas koordination för hur dessa ska skötas och medel för arbetet.
- Transport är också viktigt, att cykelturisten kan ta sig runt med allmänna transportmedel och ta med sin cykel. Här återstår det en hel del.
- Boende, det finns bra boenden men det är viktigt att det även finns utrymme för att förvara och serva sin cykel på plats.
En stabil grund
Chris Doyle pratar om vikten av en stabil grund där alla viktiga intressenter för cykeldestinationen finns representerade och där det råder överenskommelse mellan parterna. Det är även avgörande att intressenterna finns representerade både på kommunal och regionalnivå för att t.ex.kunna koordinera erbjudanden. Chris Doyle inflikar att "varje kommun kan specialisera sig på olika områden som t.ex. Mountainbike och grusvägscykling."