Stor uppslutning på inspirationsdagen ”Småland - en cykelvänlig destination"

  • published

Den 9:e mars arrangerade vi på Smålands Turism en inspirationsdag kring cykling. Med över 80 deltagare var det fullt hus på Bauergården i Bunn, vilket är ett tydligt tecken på det stora intresse som finns kring cykelturism i Jönköpings län.

Under det numer avslutade HPU-projektet framkom ett tydligt intresse hos flera av länets företagare boendeanläggningar om att bli mer cykelvänliga. Flera ville nå den växande målgruppen som väljer att spendera sin semester på två hjul. Vi valde därför att koncentrera denna inspirationsdag kring just ”Cykelvänligt boende”, och uppslutningen var som sagt stor med över 80 deltagare. Främst boendeanläggningar, men även kaféägare, guider, cykeluthyrare och representanter från kommuner och destinationsbolag.

Bauergården satsar på cykelupplevelser
Sofia Petterson från Bauergården berättade kring deras cykelsatsning. Bland annat har de inrett låsbara cykelförråd och satt upp en verkstad och tvättanordning. För att kunna erbjuda deras cykelturister en bra upplevelse har de även inlett ett samarbete med Abloc samt den lokala cykelguiden Elna Dahlstrand.

Elna sprider cykellycka
Elna Dahlstrand har nyligen startat upp företaget Cykellycka där hon erbjuder cykelupplevelser i Småland. Elna berättade engagerat om hur hon brinner för att visa upp ”sina” lokala cykelleder för omvärlden. Tillsammans med Bauergården planerar hon nu flera cykelprojekt som kommer att presenteras under våren.

Lär känna cykelturisten
Ulrika Melin Wahlin från Abloc tog ett större grepp kring cykelturismen. Hon berättade bland annat att cykelturisten generellt spenderar mer pengar under sin semester än standardturisten. Ulrika delade även med sig av tips på vad boendeanläggningen bör tänka på när de arbetar med cyklister. Till exempel efterfrågar de stora matportioner, flexibelt bemötande och engagerad personal.

Nå cykelturisten genom att samarbeta med researrangörer
Hanna Glans från Smålands Turism informerade om samarbetet researrangörer och i synnerhet då arrangörer från Tyskland. Vad de efterfrågar, och hur man når dessa. Även om vi redan har många besökare från Tyskland så finns det betydligt fler som har intresse av Sverige och Småland, men som ännu inte besökt oss. Intresset av att inkludera just cykling i sin semester är också något som ökat rejält senaste åren. En annan förändring är storleken på de besökande grupperna. Om man för några år sedan fyllde bussarna till bredden så är den nya trenden mindre grupper, eller att man i samma resa blandar olika grupper, där exempelvis ena halvan fokuserar på kultur och andra halvan fokuserar mer på outdoor. Här fick även Peter Lundberg från Björkhaga Hotell och Konferens tillfälle att berätta lite om de utländska grupper som besöker honom, och som fokuserar på cykling i och omkring Mullsjö. Här kan du läsa mer hur du kan samarbeta med researrangörer.

Projektet Hållbar Cykelturism
Anders Ahlenius och Johan Delfalk från Smålands Turism berättade om projektet Hållbar Cykelturism samt presenterade den handbok som tagits fram till boendeanläggningar som vill bli mer cykelvänliga. Vad man praktiskt ska tänka på kring inlåsning av cyklar, cykeltvätt och verkstad, men även hur man kommunicerar att man som boendeanläggning gärna tar emot cyklister. Hur når man de som sitter i exempelvis Tyskland och planerar sommarens cykelsemester.

Anders och Johan berättade även om deras arbete med den cykelkarta över Jönköpings län som planeras att tas fram till säsongen. Kartan riktar sig just till den internationella besökaren. En cykelkarta som visar det bästa Jönköpings län har att erbjuda vad gäller landsvägscykling, grusvägscykling och mtb. I denna karta ska man även knyta an boendeanläggningar, kaféer, besöksmål och badplatser.
Arbetet i projektet Hållbar Cykelturism kommer nu fortgå och kommer bland annat innefatta ytterligare en inspirationsdag under hösten.
Här kan du läsa mer om hur du kan anpassa din verksamhet för cyklistens behov.

Cyklister i Bunn, Småland.
Cykling i Bunn. © Alexander C Svensson

want to know more?

  • related

En tysk säsong på framfart

Efter inspirerande och givande dagar på ITB-mässan kan vi konstatera att den tyska turistens intresse för Sverige blomstrar. Trenderna håller i sig, och efterfrågan på svenska upplevelser ökar – vi seglar i medvind.

Tipslista: decemberdryckerna från norra Småland

Äppelmust i snölandskap
Vinterns högtider ligger framför oss. Med dem kommer kryddiga smaker, varma drycker och festliga tillställningar. I norra Småland finns flera kreativa dryckestillverkare att upptäcka, och med hjälp av måltidsexperterna Sven-Erik Larsson och Gustav Arnell presenterar vi vinterns must-have-drycker.

Nytänk gav lyckat resultat i sverigekampanj

Kvinna med cykel på brygga vid vatten
För årets sverigekampanj valde vi att satsa på att nå våra målgrupper på ett nytt sätt och på en ny plattform – nämligen TikTok. Att vara första region i Sverige att satsa på en strategi på TikTok visade sig vara ett bra beslut!

Inspirationsresa med bruksorter i fokus

Vd Kristina Christofferson visar deltagarna några av rummen som går att hyra på området i Nääs fabriker.
Med syfte att ge inspiration och kunskap om hur en mindre ort kan utveckla sitt bruks- och industriarv till att bli ett besöksmål har vi besökt Glasets Hus i Limmared och Nääs Fabriker i Tollered. Två ledord som sticker ut från resan är volontärer och vikten av att ha en dragare.

Trysil satsar på cykling för alla

Cyklister i Trysil Bike Arena
Vårt cykelnätverk besökte Norge för att lära sig om Trysils utveckling från välkänd skiddestination till att numer även locka cyklister. En omställning som varit en succé!

Småländska entreprenörer vill satsa på fisketurism

Intresset var stort under temadagen om fisketurism på Wallby Säteri. Ett event som Smålands Turism anordnade tillsammans med länsstyrelsen och lokala entreprenörer. Samverkan mellan olika intressenter, hållbart fiske och att ta kontroll över vattnet var några av dagens nyckelord.