Med syfte att ge inspiration och kunskap om hur en mindre ort kan utveckla sitt bruks- och industriarv till att bli ett besöksmål har vi besökt Glasets Hus i Limmared och Nääs Fabriker i Tollered. Två ledord som sticker ut från resan är volontärer och vikten av att ha en dragare.
Glasets Hus, Limmared
Limmared är en liten ort i Tranemo Kommun med 1800 invånare. Här finns numer ett glasbruk kallat Glasets hus med anor från 1740 med 500 anställda. Glasets hus i Limmared är det äldsta aktiva glasbruket som finns i Sverige.
Från då till nu
Fram till slutet av 70-talet var orten ett blomstrande samhälle med service såsom kaféer, läkarmottagning, post och bankkontor och olika typer av butiker. Runt år 2010 hade de flesta butiker bommat igen och flyttat till större städer, det enda som återstod var en mataffär och några secondhandaffärer. Kjell Svensson tidigare vd för Limmareds Glasbruk fick i uppdrag att se över möjligheterna att vända den negativa utvecklingen.
En projektgrupp med stort nätverk och olika bakgrunder sattes samman. En ideell förening bildades, kommunen sköt till pengar och medlemmar bidrog med volontärtimmar. Satsningen fokuserades till att bevara industritraditionen från 1740 genom att bygga ett så kallat Glasets Hus med en glassamling från fyra sekler och göra den tillgänglig för allmänheten. När projektet startade var målsättningen att uppnå 5000 besökare per år. I dag har Limmared årligen 100 000 besökare.
Eldsjälarna som skapat framgång
Kjell Svensson har prisats för sitt engagemang och tilldelats Västra Götalandsregionens kulturpris för sitt utvecklingsarbete med Glasets hus. Något som är helt unikt med Glasets hus och helt avgörande för deras existens är de 140 volontärer som på årsbasis lägger ner mellan 4 – 1600 timmar per år på ideellt arbete. Enligt Kjell är 4 timmar idealtillstånd och 1600 timmar riskfyllt. Volontärinsatsen minskar kostnaden med 2 mkr/år. Kjell poängterar att det är viktigt med starka incitament för att engagera volontärer. Några av framgångsfaktorerna med de många volontärerna är enligt honom:
- Revansch. Många av volontärerna känner en revanschlystnad från flera generationer och vill göra Limmared till ett samhälle som de kan vara stolta över ”Nu ska vi visa dem” och en stolthet att vara en del av framgångssagan.
- Alla volontärer behandlas lika oavsett hur många timmar de har lagt ner.
- Alla volontärer vet ett år i förväg vilken helg de ska jobba.
- Ett starkt ledarskap gärna med lokalförankring, ledarbakgrund och ekonomikompetens.
Nääs Fabriker Tollered
Nääs Fabriker ligger i brukssamhället Tollered mellan Göteborg och Alingsås med ett industrihistoriskt arv som bomullsspinneri. År 1981 upphörde spinneriverksamheten på Nääs Fabriker för gott, 100 arbetstillfällen hade försvunnit, butikerna hotade att lägga ner och posten ville dra in sitt kontor. Lerums kommun hade en idé om att skapa ett centrum för småföretagare, hantverk och utbildning i de gamla spinnerilokalerna. År 1990 köpte företaget Ernst Rosén AB Nääs Fabriker. År 2013 fick VD Kristina Christofferson i uppdrag att utveckla platsen och göra den till ett besöksmål. De formulerade en affärsplan och vision utifrån platsens identitet. Kristina Christofferson ställde sig frågan:
– Vi har historien men hur ska vi berätta den?
En plats som bubblar av aktivitet
Idag, drygt 10 år senare är Nääs fabriker ett etablerat besöksmål med en snittbeläggning på 79%. De har hittat sitt koncept och fokusområden. Nu ligger fokus på att göra det de redan gör bra ännu bättre. Famgångsrik platsutveckling kräver ett lok som drar. För Nääs Fabriker är det hotellet och restaurangen som är de stora dragarna. Övriga framgångsfaktorer är:
- Framgångsrik platsutveckling kräver ett lok som drar. För Nääs Fabriker är det hotellet och restaurangen som är de stora dragarna.
- Nääs akademi – de tröttnade på dyra serviceutbildningar för personalen och skapade sin egen ”vett och etikett” utbildning. En gång om året ska alla gå utbildningen som bl.a. innehåller 15- metersregeln – lyft blicken när gästen är inom en radie av 15 meter, 5 – metersregeln – när gästen är inom en radie av 5 meter – hälsa välkommen.
- Mat och dryck – gästerna vill ha god mat och dryck och mys, det ska vara härligt och inbjudande, något som de har jobbat mycket med.
- Aktiviteter – Gästen ska kunna bo hos dem i två dagar utan att sakna aktiviteter att göra.
- Årshjul för event och aktiviteter. Det ska alltid hända något hos dem under hela året. De jobbar mycket med event som ett sätt att ytterligare attrahera besökare till platsen.