Kulturarvet som besöksmål

  • published

Kulturarvet är ett viktigt besöksmål för besökare både nationellt och internationellt. Under våren har Smålands Turism och länets hembygdsförbund bjudit in hembygdsföreningarna att medverka i projektet ”Kulturarvet som besöksmål”. Syftet är att få fram nya produkter och upplevelser.

Workshops
Alla hembygdsföreningar i länet bjöds in till en digital inspirationsträff med konsultföretaget Graffman AB för att få igång det kommande projektet. Därefter valde några föreningar att gå vidare och fick vara med om 4 olika workshop tillfällen både fysiskt och digitalt. De fick också enskild coaching av Jonny och Johan på Graffman AB för att finslipa sina presentationer och erbjudanden. På sista träffen presenterade hembygdsföreningarna sina nya erbjudanden och fick feedback av publiken.

Mål
Projektet hade som syfte att utveckla föreningarnas aktiviteter för att möta den ökade efterfrågan som finns hos besöksnäringen. Det är föreningarna som erbjuder möjligheter till genuina och personliga möten i hembygdsgårdarnas unika natur och olika kulturmiljöer. Detta görs både på plats eller på deras hemsida för att besökaren ska hitta till föreningarnas aktiviteter och erbjudanden. De har också fått inblick i frågeställningarna nedan som är en del av hembygdsföreningarnas utmaningar:

  • Hur får vi fler människor att få tillgång till kulturarvet?
  • Hur får vi fler att engagera sig i föreningarnas arbete?
  • Hur kan hembygdsrörelsen möta turister och tillresta besökare?

Birgitta Svensson, ordförande Bälaryd bygdegårdsförening har en uppmaning till andra hembygdsföreningar:
Ta chansen att medverka i workshop – kulturarvet som besöksmål. Ni lär er att göra en produktbeskrivning av ert event, marknadsföra och presentera det och under tiden får ni stöd och tips. Ta chansen om ni får den!

Här kan du läsa mer om Kulturarvet som besöksmål
Här kan du läsa mer om Jönköpings läns hembygdsförbund

Åsens by är en av de hembygdsföreningar som har deltagit i projektet "Kulturarvet som besöksmål". © Göran Assner

want to know more?

  • related

Skicka in din nominering till Årets Turismpris

Trakt forest hotel tar emot pris på scen 2023
Varje år delar vi på Smålands Turism ut Årets Turismpris till företag, organisationer eller föreningar som har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Var med och nominera ett företag inom besöksnäringen som du tycker förtjänar årets pris!

Småland syns i Europeisk media

Ett journalistbesök på Grafitgrå i Kaxholmen. Journalisten fotar ägaren med en växt framför butiken, snö runtomkring dem.
Förra året välkomnade vi drygt 40 journalister och influencers, där majoriteten kom från Tyskland. De nederländska pressutskicken samt en pressresa med fokus familj var några av höjdpunkterna.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.

En spirande sommar för Rosenlunds rosarium och herrgård

Rosenlunds herrgård, baksidan
Tillsammans med Destination Jönköping är vi med och utvecklar platsen Rosenlunds rosarium och herrgård. Denna sommar var den första där det erbjöds fasta guidade vandringar samt en mängd nya aktiviteter och evenemang.