Lansering av Visit South Sweden för de danska turisterna

  • published

I ett nytt partnerskap mellan Småland, Öland, Skåne, Halland och Blekinge ska vi tillsammans marknadsföra södra Sverige i Danmark. Med hopp om att resandet snart kan ske utan risk för smittspridning, lanserar vi den nya hemsidan: visitsouthsweden.dk.

När den nationella organisationen Visit Sweden avslutade bearbetningen av den danska marknaden i slutet av 2019 gick vi tillsammans med övriga regionala turismaktörer i Småland, Öland, Skåne, Halland och Blekinge samman i ett nytt partnerskap för att marknadsföra södra Sverige i Danmark. Sedan drabbades världen av pandemin som satte stopp för resandet. Nu har vi hunnit en bit på vägen och lagom till semesterplaneringen lanserar vi visitsouthsweden.dk.

- Den danska marknaden är mycket viktig för året-runt turism och Småland har flest danska besökare i södra Sverige. Marknaden är viktig för våra företagare både sommar och vinter och vi hoppas på en snabb återhämtning och en mer normal vinter 21/22, säger Helene Berg, VD Smålands Turism.

Partnerskapet mellan regionerna är ett sätt att kraftsamla resurser och undvika konkurrens och dubbelarbete.
- Som en liten del av Sverige ska vi aldrig konkurrera med varandra, vi har bara att vinna på att samarbeta för att visa upp vår stora mångfald och utnyttja resurserna smartare, berättar Helene.

Den geografiska närheten i kombination med ett varierat utbud gör att danskarna kan besöka södra Sverige ofta under hela året. De största drivkrafterna för danskarna att resa till Sverige är att komma bort från vardagen och njuta av mat och dryck, uppleva nya platser och städer och så lockar naturen. Nästan en tredjedel av målgruppen vill uppleva naturen och lugnet, gärna genom att vara aktiva. Vandring, paddling och cykling är populära aktiviteter.

- Vi vill fånga upp danskarnas intresse, inspirera och guida dem till upplevelser i södra Sverige. Vi kommer att arbeta med press, influencers, digital annonsering och så lanserar vi en ny hemsida visitsouthsweden.dk och konton på Facebook och Instagram. Eftersom Södra Sverige har högt besökstryck under högsommaren med både inhemsk och internationell turism kommer man att lägga fokus på att locka hit besökare utanför denna period och kommunicera södra Sverige som en året runt-destination. För Jönköpings län spelar också skidturism en viktig roll på den danska marknaden, fortsätter Helene.

Vi tror att när världen snart öppnar sig igen med pandemin i färskt minne, kommer det att bli mer attraktivt att resa under perioder då man slipper trängsel.

- En hållbar destination måste skapa balans i besöksflödena och sträva efter att vara en levande destination året runt. Men i stället för att ”översätta” sommarens Sydsverige till resten av året ska vi lyfta fram unika upplevelser som är attraktiva även utanför sommarperioden.

Vandring, paddling och cykling är populära aktiviteter för danskar. © Day Fotografi

want to know more?

  • related

Skicka in din nominering till Årets Turismpris

Trakt forest hotel tar emot pris på scen 2023
Varje år delar vi på Smålands Turism ut Årets Turismpris till företag, organisationer eller föreningar som har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Var med och nominera ett företag inom besöksnäringen som du tycker förtjänar årets pris!

Småland syns i Europeisk media

Ett journalistbesök på Grafitgrå i Kaxholmen. Journalisten fotar ägaren med en växt framför butiken, snö runtomkring dem.
Förra året välkomnade vi drygt 40 journalister och influencers, där majoriteten kom från Tyskland. De nederländska pressutskicken samt en pressresa med fokus familj var några av höjdpunkterna.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.

En spirande sommar för Rosenlunds rosarium och herrgård

Rosenlunds herrgård, baksidan
Tillsammans med Destination Jönköping är vi med och utvecklar platsen Rosenlunds rosarium och herrgård. Denna sommar var den första där det erbjöds fasta guidade vandringar samt en mängd nya aktiviteter och evenemang.