Utveckla naturnära måltidsupplevelser

  • published

Intresset för och längtan efter vacker och unik natur, hållbarhet samt naturlig, hälsosam mat och dryck, tycks stadigt öka. Resenärer söker efter naturnära måltidsupplevelser och i Visit Swedens en timmes långa föreläsning får du inspiration för att möta deras efterfrågan.

Lyssna på och inspireras av fyra företagare inom naturnära måltidsupplevelser, från olika delar av landet. Tips och nya idéer som kan hjälpa dig utveckla dina befintliga erbjudanden, eller som inspiration till att skapa helt nya, småländska, autentiska måltidsupplevelser, nära naturen.
Intresset för det Sverige har att erbjuda i form av vacker och unik natur, hållbarhet samt naturlig och hälsosam mat och dryck tycks öka enligt Visit Swedens trendrapport, Måltidstrender 2020. Resenärer idag söker ”naturnära måltidsupplevelser” - en kombination av mat- och naturupplevelser. Samma mönster gäller för svemesterresenärerna, men de är än mer intresserade av det karaktäristiskt lokala/regionala utbudet av smaker och produkter.

Digital kunskapsserie om måltidsturism #TFTSWEDEN
I den senaste spaningen och samtalet för att inspirera om måltidsturism i #TFT var temat naturnära måltidsupplevelser. I sändningen som spelades in i mars möter vi fyra måltidsupplevelseföretagare och vi får även en diger lista på över 70 stycken intressanta exempel på naturnära, bokningsbara måltidsupplevelser, från norr till söder i vårt land. Vi bjuds genvägar till branschriktlinjer för utomhusmatlagning och mycket mer.

Kända ansikten
Bland de fyra medverkande företagarna känner många av oss igen Lisen Sundgren, författare till bland annat böckerna ”Det vilda köket”, ”Vildvuxet” och ”Ät vilda växter”. Sven-Erik Larsson är en annan, han tävlingsleder SM utomhusmatlagning och har tio års erfarenhet från ”Smaka på Västsverige". Sven-Erik är omtyckt måltidsupplevelseutvecklare hos oss på Smålands Turism och han har dessutom coachat Smålands alla fyra, Sweden- The Edible Country – bord.

3 tips från Sven-Erik Larsson:
Gräv där du står: Identifiera din plats, dina styrkor, drivkrafter och nyttja dom, förädla det du har. Tänk på vad kunden ser och upplever hos dig. Se på din plats och de möjligheter den ger och tänk noga igenom upplevelsen du vill förmedla, till vem.

Se helheten och detaljer: Vad vill du att gästens skall ta med sig? När börjar och slutar din upplevelse? Hur tar jag hand om min gäst från bokning till betalning. Tänk på att du hela tiden blir dokumenterad och bedömd på olika sätt. Värdskapet och gästbemötande är jätteviktiga bitar i helheten.

Hitta kloka och engagerade samarbetspartners: Att jobba med upplevelser är att samla ett riktigt bra team och förtydliga de olika funktioner som behövs. Det är skönt och bra att ha samarbetspartners, runt sitt företag och runt sin produkt.

Här hittar du sändningen: #TFTSWEDEN DIGITAL #2, 2021
I länken finns även branschriktlinjer för utomhusmatlagning, allemansrätten på olika språk, bestämmelser kring kommersiell matlagning i naturen och mängder med exempel på bokningsbara, naturnära måltidsupplevelser, från norr till söder.

matlagning i naturen
Turister längtar efter att uppleva mat och matlagning i naturen. © August Dellert

want to know more?

  • related

Nytänk gav lyckat resultat i sverigekampanj

Kvinna med cykel på brygga vid vatten
För årets sverigekampanj valde vi att satsa på att nå våra målgrupper på ett nytt sätt och på en ny plattform – nämligen TikTok. Att vara första region i Sverige att satsa på en strategi på TikTok visade sig vara ett bra beslut!

Trender och spännande möten på världens största resemässa

Inne på ITB mässan i Berlin. Vi ser Visit Swedens monter med resterande svenska regioner.
”Welcome back World” – dessa var orden deltagare möttes av på världens största resemässa ITB, som i år arrangerades fysiskt för första gången sedan 2019. Hela Småland delade ett gemensamt bord där både förbokade och spontana möten ägde rum, med researrangörer, press och andra intressenter.

Tyska trendspaningar 2023

Familj som campar i sin husbil på sommaren med natur och vatten runtomkring dem.
Tre trendspaningar kring den tyska resenären är att de kommer i högre grad kunna jobba på avlägsen plats, de vill ha mer hälsoinspirerade resor och förväntar sig en hög standard på de boenden som de väljer ut. Även camping är något som trendar för målgruppen.

Inspirationsresa med bruksorter i fokus

Vd Kristina Christofferson visar deltagarna några av rummen som går att hyra på området i Nääs fabriker.
Med syfte att ge inspiration och kunskap om hur en mindre ort kan utveckla sitt bruks- och industriarv till att bli ett besöksmål har vi besökt Glasets Hus i Limmared och Nääs Fabriker i Tollered. Två ledord som sticker ut från resan är volontärer och vikten av att ha en dragare.

Trysil satsar på cykling för alla

Cyklister i Trysil Bike Arena
Vårt cykelnätverk besökte Norge för att lära sig om Trysils utveckling från välkänd skiddestination till att numer även locka cyklister. En omställning som varit en succé!

Småländska entreprenörer vill satsa på fisketurism

Intresset var stort under temadagen om fisketurism på Wallby Säteri. Ett event som Smålands Turism anordnade tillsammans med länsstyrelsen och lokala entreprenörer. Samverkan mellan olika intressenter, hållbart fiske och att ta kontroll över vattnet var några av dagens nyckelord.