Måltidsupplevelser blir framöver en större del av en destinations attraktion. Måltidsturism är inte längre en ”nischaktivitet” utan en aktivitet för alla. UNWTO pekar på att en tredjedel av resenärers hela resebudget läggs på mat och måltid. Men vad är det man vill lägga sina pengar på?
Smaken för det lokala
Intresset för det lokala är fortsatt mycket starkt och klimatfrågan har än mer stärkt det redan stora engagemanget för det lokala och inhemska. Det blir allt viktigare i framtiden att företagen kan erbjuda hyperlokalt, säsongsanpassat och autentiskt i en destination – och att de har förmågan att kommunicera dessa värden. Människorna bakom maten lyfts fram mer och vi ser ett större engagemang för att stötta de som producerar, lagar och serverar vår mat, grupper som tidigare har fått stå mer i skymundan. Det finns en hel mängd goda förebilder i vårt län, allt från mathantverkare och polkagrisbagare till mejerister. Och i jakten efter autentiska smaker har intresset för lokala drycker fått en rejäl skjuts, ett intresse som spås växa kraftigt framöver. Det finns nu flertalet mycket starka hantverksdryckesproducenter i Jönköpings län och de är intresserade av att ännu mer närma sig besöksnäringen.
Smålands gastronomiska identitet
Typiskt lokala produkter förknippas som ekonomiskt och socialt hållbara. Turister känner sig ansvarstagande på destinationen när de köper dessa produkter. De ger en insikt i platsens natur och dess människor. Småland kan betraktas som unikt eftersom två färdiga rätter; isterband och ostkaka så starkt förknippas med Småland. En annan profilprodukt är polkagrisen. Det finns ingen godsak i Sverige som är så förknippad med en plats som polkagrisen.
Mat och digital verklighet
Genom utvecklingen av sociala medier fokuseras alltmer på det visuella inom måltidsturism. Möjligheten för matmarknader, matfestivaler, restauranger etc. att utnyttja sociala mediers potential för att marknadsföra aktiviteter och platser förefaller vara avgörande för att öka turisternas besök och intresse.
Vägen framåt
Smålands Turism har i flera år arbetat med ett tydligt koncept för att utveckla nya måltidsupplevelser.
- Kunskapsdagar
- Konceptutveckling kring paketerade måltidsupplevelser med experter
- Applicering av ett nationellt måltidskoncept genom Visit Sweden
Framåt år 2030 kommer hyperlokalt och autentiskt vara den stora efterfrågan och Visit Sweden tipsar om att arbeta fram en palett av erbjudanden som anspelar på lokala upplevelser och smaker för alla sinnen. I det ingår att låta besökare ta aktiv del i upplevelsen, till exempel genom att låta dem vara med och förbereda sin egen måltid.