Möt den medvetne resenären!

  • published

Morgondagens resenär lägger stor vikt vid hållbara val, naturliga och hälsosamma upplevelser samt värderar växtbaserade alternativ väldigt högt, vid matbordet. Hur kan vi möta dessa förväntningar i erbjudanden och upplevelsepaket?

Uppfattningen om svenskarna som ett välmående folk gör att den medvetne resenären förväntar sig måltidsupplevelser som innehåller naturnära, hållbara ingredienser samt lokala råvaror. Även ett bra utbud av växtbaserade mat finns med på listan av önskemål. Till exempel associerar internationella resenärer Sverige på första plats relaterat till ”hälsosam mat och dryck” och ”bra vegansk mat” samt ”ekologisk mat” enligt en undersökning* Visit Sweden låtit genomföra.

I det tredje avsnittet av Visit Swedens #TFTSWEDEN DIGITAL diskuteras hur vi i besöksnäringen på ett konkret sätt kan möta dessa förväntningar i sina upplevelseerbjudanden. Du hittar det en timme långa programmet här: corporate.visitsweden.com/kunskap/maltid/tftsweden-digital-3-2021

Här kommer en spaning på fyra framstående aktörer, verksamma i olika delar av landet, kring just frågan om hur de möter och överträffar medvetna resenärers förväntningar.

Ulrika Krynitz – Urnatur (Sjögetorp, Östergötland)
”Vi tror att det finns en enorm längtan efter det ursprungliga och jordnära. Därför är vi måna om att se helheten, det ska också finnas en tanke, en berättelse kring allt det Urnatur skapar. Vare sig det är ett hus, en måltid eller en upplevelse…"

Urnatur utgår ifrån gården Sjögetorp. Naturen och människans relation till naturen är den röda tråden i verksamheten och förutom skötseln av gården och uppfödning av pälsfår, driver Ulrika Skogseremitage, en mötesplats för alla som vill få en upplevelse av natur och ursprunglighet. Här erbjuds aktiviteter där gästen lagar maten med gårdens lokala ingredienser, efter säsong, på ett utekök.

Joel Lindqvist – Mat och chokladstudion (Malmö)
Joel Lindqvist har gått ifrån att vara en av Sveriges mest kända konditorer till att bli en av Malmös mest tongivande matinnovatörer. Mat- & Chokladstudion startades 2016. Här vill Joel skapa en yta där matglädje och kreativitet ska frodas samtidigt. Som ett kulinariskt The Factory helt utan begränsningar, med mat och desserter gjorda på lokala, närproducerade råvaror, från små producenter.

Niki Sjölund – Växthuset (Stockholm)
Restaurang Växthuset ligger under Skanstullsbron på Södermalm. Här brinner man för att ta växtbaserad mat till nya höjder. Menyn är styrd av de växtbaserade råvaror som är ”bäst just nu” och rör sig efter säsongerna. All dryck ska vara hantverksmässigt framställd med fokus på naturvin och alkoholfria dryckesupplevelser. Vinerna är biodynamiskt framställda och uteslutande europeiska.

Johan Backéus och Birgit Malmcrona – Restaurang Naturaj (Sundsvall)
Efter 10 år av arbete på välkända krogar i Stockholm och en årets kock-seger ville Birgit Malmcrona och Johan Backéus flytta till lugnet och närheten till det som växer i naturen. Flytten gick till Johans hemort där drömmen om en plats likt ett andra vardagsrum, där nordiska och japanska smaker får mötas, blev sann. I maträtterna som serveras på Naturaj avspeglar den norrländska naturen och råvarorna tas tillvara på det sätt man gjorde förr - det vill säga att inte bara de mest ädla detaljerna tas om hand - utan precis allt.

#TFTSWEDEN DIGITAL är en digital serie från Visit Sweden där du under 1h får hänga med på spännande spaningar och panelsamtal om måltidsturism.
Avsnitt 1: Hemligheten bakom framtidens matupplevelser!
Avsnitt 2: Naturnära måltidsupplevelser

*Källa: Kvantitativ analys av målgruppen 2020, Visit Sweden/Lynxeye,baserad på De matintresserade nyfikna upptäckarnas syn.

personer skrattar och äter utomhus
Vad erbjuder vi de gäster som vill ha hälsosamma, växtbaserade eller alkoholfria alternativ? © Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
  • related

De handbyggda lederna lockar cyklisterna till Finale Ligure

cyklister i hjälmar i Italien
Vår studieresa till italienska Finale Ligure gav oss insikter i hur en sol- och baddestination utnyttjat den kringliggande naturen för att skapa ett cykelmecka. Genom handbyggda leder, starkt lokalt engagemang och hållbara strategier inspireras vi att vidareutveckla Smålands cykelturism.

Locka nederländska turister utifrån intresse

En mamma och dotter på ca 2 år som får en guidad tur på Store mosse. De sitter på spångade leder och har hukat ner sig för att inspektera mossan.
Nästan 90% av nederländska resenärer är intresserade av Sverige, och Småland står ofta högt på deras önskelista. Vår region erbjuder den perfekta kombinationen av natur, äventyr och vandring, något som den nederländska turisten älskar.

Trender kring den tyska turisten 2024

Två personer som cyklar förbi en röd stuga med vita knutar i Småland en sommardag.
Att resa på egen hand, att få långvariga effekter av resan och att resa omsorgsfullt är några av årets trender kring resande för den tyska turisten. Här är sju trendspaningar att använda dig av när du utvecklar nya produkter och marknadsför din verksamhet mot den tyska målgruppen.

Tipslista: decemberdryckerna från norra Småland

Äppelmust i snölandskap
Vinterns högtider ligger framför oss. Med dem kommer kryddiga smaker, varma drycker och festliga tillställningar. I norra Småland finns flera kreativa dryckestillverkare att upptäcka, och med hjälp av måltidsexperterna Sven-Erik Larsson och Gustav Arnell presenterar vi vinterns must-have-drycker.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Trender och spännande möten på världens största resemässa

Inne på ITB mässan i Berlin. Vi ser Visit Swedens monter med resterande svenska regioner.
”Welcome back World” – dessa var orden deltagare möttes av på världens största resemässa ITB, som i år arrangerades fysiskt för första gången sedan 2019. Hela Småland delade ett gemensamt bord där både förbokade och spontana möten ägde rum, med researrangörer, press och andra intressenter.