Nässjö kommun vill lyfta närområdet genom samarbete med lokal cykelprofil

  • published

Nässjö kommun har inlett ett samarbete med äventyraren och cykelprofilen Daniel Johansson även känd som Cykeldanne. Med hans hjälp ska besökare och lokalbefolkning upptäcka närområdet och platser de inte visste fanns genom att haka på rådande cykeltrend.

Bakgrund
Samarbetet mellan Nässjö kommun och Daniel Johansson (Cykeldanne) startade för ca 1 år sedan. Nässjö kommun ville uppmärksamma cykeltrenden som bara har förstärkts genom pandemin, men även få Nässjöborna att få upp ögonen för alla fina besöksmål som finns i kommunen. Daniel Johansson å sin sida, ville att kommunen skulle lyfta cyklingen med bättre rundor så det blev win-win för båda parter. Daniel Johansson eller Cykeldanne, är en välkänd profil inom svensk cykelåkning som inspiratör, äventyrare, föreläsare och bloggare. Lisa Bratt, kommunikatör Nässjö kommun nämner att Daniel Johansson är en inspirerande cykelprofil och förebild som brinner för att få upp fler på cykelsadeln och upptäcka de pärlor som finns i hembygden.
- Vi tror att hans energi och entusiasm för cykling smittar av sig , säger hon. Hon nämner vidare att samarbetet kom till, bland annat för att han är en mycket duktig navigatör som finner stigar utanför allfartsvägarna.
- Platserna du inte visst fanns, betonar Lisa Bratt.
För Daniel Johansson är cykling det överlägset bästa sättet att uppleva saker och turista.
-Du kommer lika nära saker som om du vandrar eller går men det är mer energibesparande och du kommer längre på en dag, säger han.

Ride with GPS
Daniel Johansson har tagit fram sex olika rundor anpassade för vardagscyklisten som vill se sig om. Rundorna finns i appen "Ride with GPS" en internationell app med flera miljoner användare över hela världen. Eftersom Nässjö kommun har valt att satsa på ett så kallat turistkonto är rundorna upplåsta för alla besökare. Själva appen är gratis och cyklisterna får tillgång till alla funktioner. Dessutom finns rundorna även på Nässjö kommuns egen webbplats med kartor för utskrift i pdf. Rundorna har nyligen lanserats och Lisa Bratt nämner att nyheten har väckt engagemang i sociala medier och de märker att Nässjöborna tipsar varandra om de nya cykelrundorna. Även besöken på kommunens cykelsidor på webben har ökat. I samarbetet med kommunen har Daniel åtagit sig att kontinuerligt se till att rundorna funkar och att kontrollera att de caféer som finns med fortsatt finns kvar. Vid förändringar kommer rundorna att justeras. Rundorna är noggrant planerade och passerar många av Nässjös fina besöksmål som till exempel Kulturgatan i Bodafors, Huluberget och Nässjö stads väggmålningar.

-De kommande åren kommer vi att kunna förbättra och utveckla konceptet så att det fungerar tillfredsställande när de utländska turisterna återvänder till Småland, avslutar Lisa Bratt.

Här kan du läsa mer om Cykeldanne
Här hittar du Cykeldannes rundor

Daniel Johansson även kallad Cykeldanne (längst till höger) på en av rundorna i sällskap med några lokalbor.
Daniel Johansson även kallad Cykeldanne (längst till höger) på en av rundorna i sällskap med några lokalbor. © Hanna Bouveng
  • related

Skicka in din nominering till Årets Turismpris

Trakt forest hotel tar emot pris på scen 2023
Varje år delar vi på Smålands Turism ut Årets Turismpris till företag, organisationer eller föreningar som har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Var med och nominera ett företag inom besöksnäringen som du tycker förtjänar årets pris!

Småland syns i Europeisk media

Ett journalistbesök på Grafitgrå i Kaxholmen. Journalisten fotar ägaren med en växt framför butiken, snö runtomkring dem.
Förra året välkomnade vi drygt 40 journalister och influencers, där majoriteten kom från Tyskland. De nederländska pressutskicken samt en pressresa med fokus familj var några av höjdpunkterna.

Tipslista: decemberdryckerna från norra Småland

Äppelmust i snölandskap
Vinterns högtider ligger framför oss. Med dem kommer kryddiga smaker, varma drycker och festliga tillställningar. I norra Småland finns flera kreativa dryckestillverkare att upptäcka, och med hjälp av måltidsexperterna Sven-Erik Larsson och Gustav Arnell presenterar vi vinterns must-have-drycker.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.