Småland inspirerar tyska tv‑tittare

  • published

Häromveckan gjorde det välkända tyska tv-programmet Ostseereport, med programledaren Alexandra Bauer, flera nedslag på småländska besöksmål. Nu är vi spända på att se effekten av smålandsbilderna när programmets dryga miljon tittare börjar planera sin semester 2021.

Ostseereport har sänts i över 35 år och fokuserar på turism, kultur och resor i Skandinavien. Det görs av en av landets största tv-kanaler: NDR, Norddeutscher Rundfunk. Projektledaren och programledaren Alexandra Bauer kontaktade oss och tillsammans med henne och våra kollegor i Kalmar och Kronobergs län formade vi programkonceptet: fokus på naturaktiviteter som går att genomföra trots pandemirestriktioner. Ett par veckor senare var det dags för inspelning, och teamet inkvarterades på Wallby säteri.

Det tittaren först möter är (förstås) en älg, och programledaren hälsar välkommen från safarituren hos Erik Öster i Skullaryd Älgpark. Sedan får tittaren följa med på cykeltur i Astrid Lindgrens filmlandskap, guidad av Carina Engqvist och Carina Eldåker. Cykla i Filmlandskapet erbjuder turer både med och utan guide med utgångspunkt från Filmbyn i Mariannelund. Alexandra passerar Bullerbyn och Katthult och pausar för picknick med högläsning. I det avslutande inslaget från Astrid Lindgrens värld framgår utmaningarna under 2020, men reportaget avslutas i positiv anda inför 2021.

Efter att programmet visats fick vi ett mejl från programledaren: “We really think that our trip to Småland was a big success and we are very happy with the results”, skrev Alexandra Bauer, NDR. Hon var alltså nöjd med både resans upplägg och det slutliga reportaget.
Vi kan bara hålla med Alexandra: vårt pressarbete ger många goda kontakter och är viktigare än någonsin i dessa tider. Vi är tacksamma över att få ge våra tyska vänner möjlighet att drömma om en Smålandsvistelse, så snart man kan resa säkert igen!

För dig som vill se programmet I sin helhet:
ndr.de/fernsehen/sendungen/ostsee-report/Natur-pur-in-Smaland,sendung1094178.html

tv inspelning älgpark
Tyska tv-kanalen NDR filmar på Skullaryd Älgpark.

want to know more?

  • related

Skicka in din nominering till Årets Turismpris

Trakt forest hotel tar emot pris på scen 2023
Varje år delar vi på Smålands Turism ut Årets Turismpris till företag, organisationer eller föreningar som har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Var med och nominera ett företag inom besöksnäringen som du tycker förtjänar årets pris!

Småland syns i Europeisk media

Ett journalistbesök på Grafitgrå i Kaxholmen. Journalisten fotar ägaren med en växt framför butiken, snö runtomkring dem.
Förra året välkomnade vi drygt 40 journalister och influencers, där majoriteten kom från Tyskland. De nederländska pressutskicken samt en pressresa med fokus familj var några av höjdpunkterna.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.

En spirande sommar för Rosenlunds rosarium och herrgård

Rosenlunds herrgård, baksidan
Tillsammans med Destination Jönköping är vi med och utvecklar platsen Rosenlunds rosarium och herrgård. Denna sommar var den första där det erbjöds fasta guidade vandringar samt en mängd nya aktiviteter och evenemang.