De småskaliga bryggerierna blomstrar

  • published

Ska man prata lokala och småskaliga finns det all anledning att prata öl. Det är en uråldrig dryck som gått från att vara superlokal till att domineras av ölindustrins jättar, för att på senare tid åter kännetecknas av mångfald och ett ökande antal mindre, lokala producenter.

Intresset för ölkultur och möjligheterna att skapa unika smaker är för närvarande enormt och i vår del av Småland finns flera intressanta producenter. Genom att använda lokala smaksättare eller tänka helhet och matcha ölen med lokala råvaror i maten låter de platsunika förutsättningar sätta guldkant på smakupplevelsen.

Unik humle från Röttle
Vid Vätterns strand, i Östa Vätterbranternas biosfärsområde ligger Röttle Bryggeri. I Röttle by växer en unik sorts humle som spridit sig fritt med vinden i det frodiga området, som en rest från det bryggeri som låg här på 1800-talet. År 2013 tog Claes Rundqvist, Röttle Bryggeris ägare, sitt öl-intresse till nästa nivå och provbryggde på den speciella humlen.
-Och det smakade fantastiskt! Sedan dess har jag gjort mitt bästa för att hjälpa naturen på traven, och idag har jag cirka 20 odlingar. Beroende på skörd så räcker det till att göra ölen kommersiell, men samtidigt behålla det enkla och genuina som är grunden för vår öl.

Var humleplantan härstammar ifrån vet man inte säkert.
-En gissning är Tyskland, men vi har inte lagt någon energi på att artbestämma den. Det vi vet är att det blir riktigt god öl och att det är en unik smak från Småland som många intresserar sig för nu.

Lagerölen som bryggts på humlen får en ovanligt stark karaktär och mycket smak. Det gör
den lämplig som måltidsöl, menar Claes.
-En vanlig lager kan man släcka törsten med på sommaren när man klipper gräs. Vår öl gör sig bäst till måltider. Den tydliga karaktären gör den intressant i kombination med mat, som t ex småländska isterband.
-Öl till måltider har blivit vår grej. Vår IPA är till exempel bryggd för att passa till god mat snarare än att drickas ensam.

Gamla anor
Byn Röttle har, precis som ölbryggeriet, en lång historia. Första gången Röttle nämns är året 1279. Byn hette då Rytlofors, vilket betydde den Rytande Forsen. Under åren utvecklades
byn till ett industrisamhälle, och under 1800-talet byggdes ett bryggeri intill ån. Om den unika humlen fanns redan då går bara att spekulera i, menar Claes.
-Vi vet inte mycket om den tidens ölbryggande här. En eldsvåda brände ner bryggeriet till grunden och länge trodde vi att allt var försvunnet. Men en dag kom Byalaget i Röttle över gamla etiketter. Öletiketter från en Exportöl som bryggts på det gamla nedbrunna bryggeriet.
-Ur det föddes idén om det nya bryggeriet, och vår IPA ”Rytande Forsen” som tagit sig hela vägen till systembolaget.

På systembolaget finns också Röttle Lager, som är gjord på den unika humlen.
-Det är en årgångsöl, och vi gör så mycket vi kan av den, beroende på skörd. Sist fick vi en rejäl skörd och ändå sålde den slut på en månad. Jag önskar att vi hann och kunde brygga mer.

Möjligheten att brygga mer är inte bara önskningar, utan målet, berättar Claes.
-Vi drömmer om att utöka humleodlingen och på sikt kunna arbeta med detta på heltid. Då skulle vi kanske kunna rusta upp vårt lilla bryggeri, och få ett eget tap room där människor kunde sitta och dricka vår öl på plats.

Helhetsupplevelse på Bredaryds Wärdshus
En annan aktör i regionen som satsat på eget öl är Bredaryds Wärdshus. Här har den kombinerade upplevelsen av äkta smaker i mat och dryck alltid varit i fokus. På bottenvåningen i den gedigna byggnaden ligger värdshusets eget bryggeri, där kreativa smaksensationer arbetas fram.

Ölen från värdshuset kan bara drickas på plats. Den är en del av den unika helhetsupplevelse som ett besök på värdshuset innebär. Viktor Bergman, delägare i Bredaryds Wärdshus, berättar:
-När jag rest genom Europa och samlat inspiration har jag upptäckt att det finns något att hämta i svårtillgängligheten. Kantareller är extra gott, för svampsäsongen varar inte hela året. Jordgubbar är sommardelikatesser och gör sig inte lika bra på vintern. I dagens samhälle finns nästan allt tillgängligt hela tiden. Kanske borde vi inte ha möjlighet att njuta av allt hela tiden. Kanske tar det udden av upplevelsen?
-Därför serverar vi bara vår öl just här, istället för att göra den kommersiell. Ölen är en del av platsen.

Plötsligt trendiga
Ölproduktionen har sedan starten 2005 varit hjärtat i verksamheten. Syftet har alltid varit att hålla den småskalig.
-Då, 2005, tyckte många att det var ett underligt beteende, men nu är vi jättetrendiga. Men vi har aldrig försökt vara trendiga, vi gör bara det vi tror på – det vill säga riktigt god öl i liten upplaga.

Vilken öl som bryggs och serveras beror på säsong och tillgång. På hösten gör man till exempel mycket Strong Ale, som passar bra till kantareller och rotsaker. Smaken är lite tyngre och ger en härlig höstkänsla, förklarar Viktor.
-Vi ser det som vår grej att hitta balans och samspel mellan mat och dryck, fortsätter han.

Förra året utsågs Bredaryds Wärdshus till Årets Måltidsentreprenörer för sina lyckade kombinationer av mat och dryck.
-Det gav oss välkommen uppmärksamhet och var en bekräftelse på att vi gör och tänker rätt. Vi är nöjda med vårt tillvägagångssätt och fick en anledning att utvecklas ännu mer.

Det senaste decenniet har främjat de svenska producenter som står för småskalighet, hantverk och lokalproducerat. Ölet har tagit sig hela vägen till de fina restaurangerna, och tack vare alla småproducenter uppvisar drycken idag en sofistikerad bredd som gör sig väl i alla sammanhang. Utbudet från Jönköpings län står sig väl i konkurrensen och kan komplettera alla typer av måltidsupplevelser.

Humle
Humle, i Röttle bryggaresällskaps egen odling. Jakten på de autentiska, lokala smakerna har gett svensk dryck ett rejält uppsving. Resenärer vill upptäcka det lokala utbudet och i vårt län finns flera intressanta mikrobryggerier att kika närmare på och plocka in i dryckeslistor och måltidsupplevelser.

want to know more?

  • related

Stora medier sätter Småland i rampljuset

Tre kvinnor som skålar och fikar i en grönskande trädgård
Under året har vi haft glädjen att välkomna journalister, bloggare och influencers till vår plats. Mellan februari och oktober 2024 har vi organiserat totalt 30 besök med många stora utländska medier som har valt att skriva om Småland.

Jönköpings län attraherar fler internationella besökare

Gästnattsstatistiken från sommaren 2024 visar på en fortsatt stabil utveckling för besöksnäringen i Jönköpings län, där internationella besökare sticker ut som en viktig tillväxtmotor. Trots en liten nedgång i svenska besökare har länet lyckats bibehålla ett starkt antal gästnätter totalt sett.

4 miljoner exponeringar och stort engagemang för Småland

Under våren och sommaren 2024 genomförde vi en framgångsrik Sverigekampanj med syftet att öka synligheten för Småland som destination. Kampanjen, som pågick från mars till augusti, riktade sig till målgrupper över hela landet, med särskilt fokus på barnfamiljer, outdoor-entusiaster och äldre par.

Visa upp ditt företag på Smålandskartan 2025

Med en plats i smålandskartan uppmärksammas ditt företag av både svenska och internationella besökare.

De handbyggda lederna lockar cyklisterna till Finale Ligure

cyklister i hjälmar i Italien
Vår studieresa till italienska Finale Ligure gav oss insikter i hur en sol- och baddestination utnyttjat den kringliggande naturen för att skapa ett cykelmecka. Genom handbyggda leder, starkt lokalt engagemang och hållbara strategier inspireras vi att vidareutveckla Smålands cykelturism.

Filmbyn Småland vinnare av Årets Turismpris

Representanter från Filmbyn med Helene Berg och ordförande
Med stor respekt för det Småländska arvet och innovativa arbetet med filmer från Astrid Lindgrens berättelser kammade Filmbyn Småland hem Årets Turismpris som presenterades på Werket i Jönköping.