200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

  • published

Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Den 26 oktober träffades närmare 200 deltagare för årets Smålandsdag för besöksnäringen i Småland och Öland. I år var det kollegorna i Kalmar län som arrangerade dagen och vi träffades därför på fantastiska Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.

Under dagen fick vi lyssna till aktuella föreläsningar med trender, spaningar och tips på hur du som företagare inom besöksnäringen kan använda den nya AI-tekniken för att nå nya besökare.

Tack till alla som kom och nästa år är ni välkomna till Jönköpings län då det är vår tur på Smålands Turism att arrangera Smålandsdagen!

Föreläsare

Åsa Stengel Egrelius, Visit Sweden - Sverige är fantastiskt! Trots den senaste tidens kritiska syn på säkerheten i Sverige så ses resmålet Sverige fortfarande som en fantastisk plats att besöka. Google-sökningar på Sverige har ökat med 30% så intresset att resa hit finns, men vi behöver bli bättre på att sälja in vårt erbjudande till länder som Tyskland, Danmark och Nederländerna. Natur och svenskarnas livsstil anses intressant, visa det i din marknadsföring!

Erik Modig, Kommunikationsforskare - Så når ni fram till era existerande och nya kunder. Det är viktigt att förstå sin målgrupp för att lyckas rikta sin marknadsföring rätt. Är din kund en person som behöver tid att utvärdera erbjudandet, den som bokar direkt för att ha det gjort, eller en person som går på känsla? Fundera och anpassa ditt budskap efter det!

Lottie Knutson, reseredaktör var moderator under dagen och delade med sig av tips för att få med sitt företag i resereportage. Se till att ha högupplösta bilder som är tillgängliga online för journalisten, skicka ut pressmeddelande ett par dagar innan eventuell aktivitet och visa upp personalen.

Fredrik Ahlgren, Linnéuniversitetet - AI och Internet of Things Med smarta lösningar kan du som företagare öka din konkurrenskraft. Exempelvis mäter Astrid Lindgrens Värld temperaturen i sina stugor och kan genom analyser göra energibesparingar. Restaurangen på Kalmar slott mäter sitt matsvinn och ser till att minska detta och Böda Sand mäter badtemperaturen i vattnet som de publicerar på sin webbsida.

Vi fick även ett hemligt besök av författaren Sara Schwardt som generöst och med stor inlevelse berättade om när hon som ung brevväxlade med Astrid Lindgren.

Nedan ser du bilder från dagen

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Närmare 200 deltagare var med på Smålandsdagen detta år. © Evelyn Einebrant
  • related

Skicka in din nominering till Årets Turismpris

Trakt forest hotel tar emot pris på scen 2023
Varje år delar vi på Smålands Turism ut Årets Turismpris till företag, organisationer eller föreningar som har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Var med och nominera ett företag inom besöksnäringen som du tycker förtjänar årets pris!

Småland syns i Europeisk media

Ett journalistbesök på Grafitgrå i Kaxholmen. Journalisten fotar ägaren med en växt framför butiken, snö runtomkring dem.
Förra året välkomnade vi drygt 40 journalister och influencers, där majoriteten kom från Tyskland. De nederländska pressutskicken samt en pressresa med fokus familj var några av höjdpunkterna.

Locka nederländska turister utifrån intresse

En mamma och dotter på ca 2 år som får en guidad tur på Store mosse. De sitter på spångade leder och har hukat ner sig för att inspektera mossan.
Nästan 90% av nederländska resenärer är intresserade av Sverige, och Småland står ofta högt på deras önskelista. Vår region erbjuder den perfekta kombinationen av natur, äventyr och vandring, något som den nederländska turisten älskar.

Trender kring den tyska turisten 2024

Två personer som cyklar förbi en röd stuga med vita knutar i Småland en sommardag.
Att resa på egen hand, att få långvariga effekter av resan och att resa omsorgsfullt är några av årets trender kring resande för den tyska turisten. Här är sju trendspaningar att använda dig av när du utvecklar nya produkter och marknadsför din verksamhet mot den tyska målgruppen.

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.