De utländska turisterna saknades under sommaren 2020

  • published

Trots att många svenskar semestrat i Sverige under sommaren har tappet av de utländska besökarna inneburit stora förändringar för besöksnäringen.

Den tuffa våren med åtskilliga avbokningar av rum och aktiviteter gjorde att många besöksnäringsföretag hade höga förhoppningar på sommaren. Men skulle svenskarna spendera pengar på att semestra i Sverige? Och skulle det väga upp tappet av de 40% utländska gäster som vanligtvis besöker vårt län under sommaren? Efter en rundringning till ett antal företag i Jönköpings län kan vi konstatera att resultatet av sommaren 2020 ändå blev ganska bra, i varje fall på vissa håll.

Svenskarna har följt Folkhälsomyndighetens råd att hålla avstånd, och de som haft möjlighet har jobbat hemifrån. Med det som utgångsläge verkar svenskarna ha varit mer sugna än någonsin på att byta miljö och uppleva något nytt. Eller något som känns tryggt – att svemestera, i Sverige.

Aktiviteter i naturen lockade
Svenskarna har vistats i naturen och cyklat, vandrat och fiskat. Även kulturella aktiviteter som museum har gått bra.
”Det har varit den bästa sommaren någonsin! Människor har behövt saker att göra. I våras avbokades allt, men till hösten ser det än så länge något bättre ut. Även om det är långt från normalt.” Aktivitetsföretag.

Gästnätter i Jönköpings län
Om man tittar på boenden har det gått över förväntan för de lite mer exklusiva alternativen som exempelvis herrgårdar och flera cityhotell. Likaså vandrarhem, stugor och bed & breakfast har överlag haft bra beläggning. Flera företag berättar att många gäster är barnfamiljer och många bokar endast en natt. Trots att företagen är vana vid utländska besökare som stannar längre, är man ändå glad att turisterna stannat till i Småland på genomresa.
”Vi hade nästan 100% utländska besökare bokade inför sommaren, allt avbokades och oron var stor. Under den webbaserade utbildning för besöksnäringen som Smålands Turism arrangerade fick vi dock smarta tips, ställde vi om vår marknadsföring och lyckades locka svenska besökare. Det räddade sommaren”. Uthyrare av hus

Låg beläggning för campingplatser
I våras rapporterade husvagns- och husbilförsäljare om en ökad försäljning. Därför är det överraskande att det gått sämre för ett flertal campingar. Särskilt hos de campingplatser som vanligtvis har ett högt antal utländska besökare.
– Kanske har många använt ställplatser mer. Man har varit ute i naturen och undvikit campingplatser, förklarar Helene Berg, VD Smålands Turism.

Kortare sommarsäsong
Till skillnad från våra utländska besökare reser svenskarna främst under juli och början av augusti. Exempelvis tyskar och holländare som är en stor besökargrupp, kommer ofta i mitten eller slutet av augusti. Avsaknaden av våra utländska gäster har inneburit en stor förändring då säsongen förkortats.

familj badar i Småland
Svenska turister njöt av en sommar i Sverige. © Anna Hållams
  • related

En tysk säsong på framfart

Efter inspirerande och givande dagar på ITB-mässan kan vi konstatera att den tyska turistens intresse för Sverige blomstrar. Trenderna håller i sig, och efterfrågan på svenska upplevelser ökar – vi seglar i medvind.

Nytänk gav lyckat resultat i sverigekampanj

Kvinna med cykel på brygga vid vatten
För årets sverigekampanj valde vi att satsa på att nå våra målgrupper på ett nytt sätt och på en ny plattform – nämligen TikTok. Att vara första region i Sverige att satsa på en strategi på TikTok visade sig vara ett bra beslut!

Här är de nominerade till Årets Turismpris 2022!

Äntligen får vi presentera kandidaterna till Årets Turismpris 2022. Stort grattis till de tre finalisterna som alla har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län.

Grännas polkagrisar och unik cykelupplevelse lyfts i kampanj på TripAdvisor

Nu pågår en Sverigekampanj på Tripadvisor - en av världens största reseplattformar. I samverkan med Visit Sweden och andra regioner presenterar vi Sveriges utbud inom natur, mat, kultur och design för utländska turister. Från vårt län lyfter vi Grännas kända polkagrisar och Cykla i Filmlandskapet.

Utveckla naturnära måltidsupplevelser

matlagning i naturen
Intresset för och längtan efter vacker och unik natur, hållbarhet samt naturlig, hälsosam mat och dryck, tycks stadigt öka. Resenärer söker efter naturnära måltidsupplevelser och i Visit Swedens en timmes långa föreläsning får du inspiration för att möta deras efterfrågan.

Småland matchar tyskarnas resedröm även efter pandemin

Branschens trender är entydiga: tyskarna längtar efter att få resa men förväntar sig större flexibilitet, trygghet och säkerhet än tidigare. Det framgick på ITB, världens största fack- och konsumentmässa för turism, som i år var helt digital.