Stark efterfrågan på sverigeresor från tyska turister

  • published

Efter en sommar med starkt begränsat utlandsresande är tyskarnas längtan efter att få resa utomlands starkare än någonsin. Både flyg- och bussbranschen har påverkats av pandemin, något som förväntas gynna Sverige framåt.

Då Sverige valde en annorlunda coronastrategi än Tyskland ifrågasattes tyskarnas bild av Sverige som ett tryggt och säkert resmål. Sommarens reserestriktioner innebar hundratusentals uteblivna besökare för Sverige, och gästnätter från Tyskland minskade med 83% mot året innan. I Jönköpings län minskade tyska gästnätter med 80% mellan januari-juni. Sverigeintresset har dock inte påverkats nämnvärt av debatten och resandet förutspås fortsätta så snart pandemin har lagt sig. Tyska researrangörer rapporterar att hälften av de inplanerade sverigeresorna som uteblev i år redan är inbokade och betalda för 2021! Det är inte för inte som tyskarna kallas världsmästare på resor.

Minskade flygresor positivt för Sverige
Flygbranschen har blivit starkt påverkad under pandemin och står inför en tuff återhämtningsperiod. Frågan är om den någonsin kommer bli fullt återhämtad. Till följd av krisen spås flygbranschen genomgå en stor förändring och vi kan vänta oss ett svagare utbud av långväga flygresor. Flygbolagen kommer mycket troligt plocka bort sina största och minsta flygplan och economy stolar kommer försvinna till förmån för business class. För resenären innebär det ett mindre utbud och högre priser.
Men den negativa trenden inom flygbranschen innebär nya möjligheter för Tysklands närmarknader, som exempelvis Sverige. Tyska researrangörer som redan erbjuder resor till Sverige tittar på att utöka sitt utbud. Och researrangörer som inte haft Sverige i portfolion sedan tidigare visar nu stort intresse för att utveckla det.

Positiv utveckling inom bussbranschen
Bussresor från Tyskland utgör en stor andel av utlandsturister till Sverige. På senare år har bussresandet varit en bransch i förändring. Åldrarna på resenärerna har sjunkit och efterfrågan på mer nischade resor med högre komfort har tillkommit. Samtidigt har den högre kvaliteten inneburit att priset på en bussresa har ökat.
Säkerheten på bussresor har varit en omdebatterad fråga under coronapandemin. För att säkerställa att passagerare inte utsätter sig för smittorisk har det tyska bussbolaget Hafermann Reisen investerat i ett avancerat luftkonditioneringssystem. Systemet är från början framtaget för operationsrum och gör att partiklar effektivt filtreras bort för att skapa en renare och säkrare luft. Hafermann Reisen är även numer importör av systemet i Tyskland och kommer börja sälja in det till fler bussbolag. Vi har därför all anledning att tro att bussresandet även i fortsättningen kommer att vara starkt från Tyskland.

Researrangörer och resebyråer hade redan innan krisen en exceptionellt stark ställning i Tyskland. Denna har stärkts ytterligare under pandemin då tyskarna än mer lägger vikt på trygghet och säkerhet i sitt resande.

*Underlag till artikeln är hämtat från ett möte med Visit Sweden om travel trade i slutet av augusti i år.


För mer information om Smålands Turisms arbete via tyska researrangörer, läs mer här: Internationella researrangörer – för mer affärer till ditt företag

Tyska turister längtar efter att resa utomlands. © Robert Brolin

want to know more?

  • related

En tysk säsong på framfart

Efter inspirerande och givande dagar på ITB-mässan kan vi konstatera att den tyska turistens intresse för Sverige blomstrar. Trenderna håller i sig, och efterfrågan på svenska upplevelser ökar – vi seglar i medvind.

Skicka in din nominering till Årets Turismpris

Trakt forest hotel tar emot pris på scen 2023
Varje år delar vi på Smålands Turism ut Årets Turismpris till företag, organisationer eller föreningar som har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Var med och nominera ett företag inom besöksnäringen som du tycker förtjänar årets pris!

Småland syns i Europeisk media

Ett journalistbesök på Grafitgrå i Kaxholmen. Journalisten fotar ägaren med en växt framför butiken, snö runtomkring dem.
Förra året välkomnade vi drygt 40 journalister och influencers, där majoriteten kom från Tyskland. De nederländska pressutskicken samt en pressresa med fokus familj var några av höjdpunkterna.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Nytänk gav lyckat resultat i sverigekampanj

Kvinna med cykel på brygga vid vatten
För årets sverigekampanj valde vi att satsa på att nå våra målgrupper på ett nytt sätt och på en ny plattform – nämligen TikTok. Att vara första region i Sverige att satsa på en strategi på TikTok visade sig vara ett bra beslut!