High Chaparral - Jönköpings läns representant till Stora Turismpriset 2020!

  • published

Med anledning av coronapandemin har Tillväxtverket ändrat kriterierna för Stora Turismpriset 2020. För att utveckla verksamheten ska organisationen på ett hållbart sätt arbetat för att vända nedgången till framgång. Smålands Turism har utsett High Chaparral som representant för Jönköpings län.

Pandemin har inneburit en tuff utmaning, inte minst för företagen inom besöksnäringen. Med anledning av detta har Tillväxtverket och Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism valt att dela ut Stora Turismpriset 2020 på ett annat sätt, utifrån ett nytt kriterium. Organisationen ska under coronapandemin ha arbetat med sin verksamhet på ett hållbart och innovativt sätt för att vända de negativa konsekvenserna av krisen till något som utvecklar verksamheten.

Nytt för i år är även att man inte utser en ensam vinnare. Samtliga representanter kommer istället att lyftas som goda exempel och visa på hur företag kan tänka om och tänka nytt. Var och en tilldelas även 10 000kr. Representanterna kommer att presenteras den 25 november senare i år.

High Chaparrals snabba omställning
Den välkända temaparken med tydlig westernprofil har behövt tänka om helt för att kunna hålla parken öppen under sommarsäsongen 2020. Genom att tidigt samarbeta med specialister har man snabbt agerat för att skapa en säker och hållbar miljö, både för gäster och personal. Detta, utan att tumma på gästens upplevelse!
En av de största utmaningarna har varit att undvika folksamlingar. Detta har man bland annat löst genom att ta bort de stora showerna och istället fokusera på lärande upplevelser som att vaska guld, dansa linedance, fäktas och lära sig om livet som cowboy. Besökarna bjuds även in att interagera med karaktärer som Lucky Luke, Zorro och Annie Oakley när de rör sig runt i parken. De improviserade mötena har fungerat bra och blivit väldigt omtyckta. Avsikten är att behålla flera av de nya förändringarna permanent. Läs mer om High Chaparrals åtgärder här.

-Vi är verkligen imponerade av den innovativa omställning High Chaparral gjort på så kort tid. Med ett framgångsrikt hållbarhetstänk har de både attraherat besökare och utvecklat verksamheten långsiktigt. De är väl förtjänta av utmärkelsen, säger Helene Berg, VD Smålands Turism.

Utdelning av Årets turismpris skjuts fram
I januari i år presenterade vi de nominerade till Årets Turismpris 2020 - Store Mosse, Wallby säteri och Abloc. Priset skulle ha delats ut i mars under Jönköpingsgalan, men på grund av pandemin har galan blivit framflyttad till nästa år. Vanligtvis blir vinnaren av Årets Turismpris direkt nominerad till det nationella Stora Turismpriset. Men då kriterierna för det priset ändrats står de nominerade till Årets Turismpris 2020 kvar till 2021. Läs mer om Årets Turismpris här.

Glada barn på High Chaparral
High Chaparral utses som Jönköpings läns representant till Stora Turismpriset 2020!
  • related

Skicka in din nominering till Årets Turismpris

Trakt forest hotel tar emot pris på scen 2023
Varje år delar vi på Smålands Turism ut Årets Turismpris till företag, organisationer eller föreningar som har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Var med och nominera ett företag inom besöksnäringen som du tycker förtjänar årets pris!

Småland syns i Europeisk media

Ett journalistbesök på Grafitgrå i Kaxholmen. Journalisten fotar ägaren med en växt framför butiken, snö runtomkring dem.
Förra året välkomnade vi drygt 40 journalister och influencers, där majoriteten kom från Tyskland. De nederländska pressutskicken samt en pressresa med fokus familj var några av höjdpunkterna.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.

En spirande sommar för Rosenlunds rosarium och herrgård

Rosenlunds herrgård, baksidan
Tillsammans med Destination Jönköping är vi med och utvecklar platsen Rosenlunds rosarium och herrgård. Denna sommar var den första där det erbjöds fasta guidade vandringar samt en mängd nya aktiviteter och evenemang.