Studiebesök hos Krusenstiernska gården gjorde starka intryck

  • published

Som en del i projektet ”Kulturarvet som besöksmål” gjordes en studieresa till Kalmar och Krusenstiernska gården för att ge människor aktiva inom länets hembygdsgårdar inspiration på lyckat projekt och mer kunskap kring hur man kan tänka när man skapar upplevelser kopplade till kulturarv.

Lärdomar från resan
Emma Angelin Holmén, verksamhetsledare på Krusenstiernska gården, berättade dels om platsen och dess historia och dels om besöksverksamheten som nu pågår. Berättelserna om de gripande människoödena kopplade till platsen var det som gjorde starkast intryck på gruppen och få se det brinnande engagemanget för den unika trädgården.

En framgång för verksamheten har varit att låta andra aktörer arrangera evenemang på platsen och inkludera försäljning från caféet.

Tips från Emma för hur man lyckas med upplevelser kopplade till kulturarv
• Ta fram det unika för just er plats
• Ha mål – vad vill ni
• Samarbeta så mycket det bara går
• Marknadsför via sociala medier
• Tänk på att bjuda in press så ofta det går
• Samarbeta med länsstyrelse, går det att hitta bidrag?
• Gör det som ni ideella tycker är det roligaste

Workshops - Få hjälp med er verksamhetsutveckling
”Kulturarvet som besöksmål” är ingen utbildning, utan flera workshoptillfällen där ni får stöd i att löpande förädla nya erbjudanden för er verksamhet. Under 2023 kommer fyra workshops att arrangeras under ledning av Graffman AB. Här kommer ni tillsammans arbeta med ett case (enligt nedan punktlista), men ni får också hjälp med att underlätta det vardagliga arbetet, tex genom förenklade arbetsmetoder och dokumenteringsstöd.

• Nya anledningar att besöka hembygdsföreningen – det kan vara visningar, upplevelser, kurser, evenemang eller liknande
• Ni kan välja att arbeta med:
o Befintliga erbjudanden – som kan utvecklas för att nå nya målgrupper med hjälp av ny kunskap
o Nya kombinationer av befintliga erbjudanden, själva eller i samarbete med andra
o Helt nya erbjudanden. Har ni kunskaper och resurser som inte visas för besökarna?

Läs mer och anmäl dig till den första workshoppen här.

want to know more?

  • related

Skicka in din nominering till Årets Turismpris

Trakt forest hotel tar emot pris på scen 2023
Varje år delar vi på Smålands Turism ut Årets Turismpris till företag, organisationer eller föreningar som har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Var med och nominera ett företag inom besöksnäringen som du tycker förtjänar årets pris!

Småland syns i Europeisk media

Ett journalistbesök på Grafitgrå i Kaxholmen. Journalisten fotar ägaren med en växt framför butiken, snö runtomkring dem.
Förra året välkomnade vi drygt 40 journalister och influencers, där majoriteten kom från Tyskland. De nederländska pressutskicken samt en pressresa med fokus familj var några av höjdpunkterna.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.

En spirande sommar för Rosenlunds rosarium och herrgård

Rosenlunds herrgård, baksidan
Tillsammans med Destination Jönköping är vi med och utvecklar platsen Rosenlunds rosarium och herrgård. Denna sommar var den första där det erbjöds fasta guidade vandringar samt en mängd nya aktiviteter och evenemang.