Studiebesök hos Krusenstiernska gården gjorde starka intryck

  • published

Som en del i projektet ”Kulturarvet som besöksmål” gjordes en studieresa till Kalmar och Krusenstiernska gården för att ge människor aktiva inom länets hembygdsgårdar inspiration på lyckat projekt och mer kunskap kring hur man kan tänka när man skapar upplevelser kopplade till kulturarv.

Lärdomar från resan
Emma Angelin Holmén, verksamhetsledare på Krusenstiernska gården, berättade dels om platsen och dess historia och dels om besöksverksamheten som nu pågår. Berättelserna om de gripande människoödena kopplade till platsen var det som gjorde starkast intryck på gruppen och få se det brinnande engagemanget för den unika trädgården.

En framgång för verksamheten har varit att låta andra aktörer arrangera evenemang på platsen och inkludera försäljning från caféet.

Tips från Emma för hur man lyckas med upplevelser kopplade till kulturarv
• Ta fram det unika för just er plats
• Ha mål – vad vill ni
• Samarbeta så mycket det bara går
• Marknadsför via sociala medier
• Tänk på att bjuda in press så ofta det går
• Samarbeta med länsstyrelse, går det att hitta bidrag?
• Gör det som ni ideella tycker är det roligaste

Workshops - Få hjälp med er verksamhetsutveckling
”Kulturarvet som besöksmål” är ingen utbildning, utan flera workshoptillfällen där ni får stöd i att löpande förädla nya erbjudanden för er verksamhet. Under 2023 kommer fyra workshops att arrangeras under ledning av Graffman AB. Här kommer ni tillsammans arbeta med ett case (enligt nedan punktlista), men ni får också hjälp med att underlätta det vardagliga arbetet, tex genom förenklade arbetsmetoder och dokumenteringsstöd.

• Nya anledningar att besöka hembygdsföreningen – det kan vara visningar, upplevelser, kurser, evenemang eller liknande
• Ni kan välja att arbeta med:
o Befintliga erbjudanden – som kan utvecklas för att nå nya målgrupper med hjälp av ny kunskap
o Nya kombinationer av befintliga erbjudanden, själva eller i samarbete med andra
o Helt nya erbjudanden. Har ni kunskaper och resurser som inte visas för besökarna?

Läs mer och anmäl dig till den första workshoppen här.

want to know more?

  • related

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.

En spirande sommar för Rosenlunds rosarium och herrgård

Rosenlunds herrgård, baksidan
Tillsammans med Destination Jönköping är vi med och utvecklar platsen Rosenlunds rosarium och herrgård. Denna sommar var den första där det erbjöds fasta guidade vandringar samt en mängd nya aktiviteter och evenemang.

Regional besöksnäringsstrategi för Jönköpings län 2023-2030

Två personer som cyklar uppför Huskvarnaberget i soldnedgång.
För att stärka besöksnäringen och lägga en gemensam grund för hållbar platsutveckling och innovation inom näringen, har Region Jönköpings län tillsammans med Smålands Turism tagit fram länets första regionala besöksnäringsstrategi i nära samverkan med länets kommuner och aktörer från besöksnäringen.

Sommaren är här – tyska charterflygen landar igen

Eurowings discovery flygplan som landar för första gången med årets charterresor på Jönköping Airport som spolas med en ridå av vatten av flygplatsens räddningstjänst.
Den 29 juni landade årets första charterflyg från Frankfurt på Jönköping Airport. Det är det Lufthansaägda flygbolaget Eurowings Discover, som flyger i år. Händelsen hyllades på flygplatsen.

Länets första regionala besöksnäringsstrategi beslutad

Den 13 juni 2023 fattade regionfullmäktige beslut om Regional besöksnäringsstrategi för Jönköpings län 2023–2030. Strategin är den första som gjorts för vårt län och den har tagits fram av Region Jönköpings län och Smålands Turism i nära samarbete med länets kommuner och flera andra aktörer.