Goda exempel visar (cykel)vägen framåt!

  • published

Med fokus på mountainbike anordnade vi en studieresan till Borgen Outdoor och Isaberg Mountain Resort. Här ville vi visa upp två anläggningar som kommit långt i sin utveckling och som därför kunde fungera som goda exempel.

Med på studeiresan den 22 oktober var 25 deltagare som på olika sätt arbetar, eller vill börja arbeta med cykelprodukter. Hotellägare, entreprenörer, cykelguider samt representanter från kommuner, destinationsbolag och regionen.

Borgen Outdoor, Värnamo
På Borgen Outdoor var det Keith Johansson och Maria Berglund som visade runt på anläggningen och berättade om den satsning de gör på att skapa en outdoor-anläggning som inte bara riktar sig till cyklister, utan även till vandrare, barnfamiljer, skidåkare och frisbeegolfutövare. Alla ska känna sig välkomna till anläggningen. De berättade också hur man försöker intrigera kultur och design i helhetsupplevelsen, tex när man bygger grillplatser, vandringsleder och rekreationsområden. Ett spännande projekt de berättade om var att man som privatperson med utbrändhetssymptom ska kunna bli ordinerad tid på Borgens egna yogadäck, som recept.

Isaberg Mountain Resort
Efter lunch på Isaberg Höganloft var det dags att lyssna på Louise från Isaberg Mountain Resort. Hon berättade om resan de gjort från att vara en anläggning som främst riktade sig till skidåkare vintertid till en året runt-verksamhet med minst lika stort fokus på cyklister under sommarhalvåret. På så sätt kunde man utnyttja destinations fulla potential och framförallt erbjuda arbete åt de anställda året runt. Hon berättade hur man behövt anpassa verksamheten till en helt ny målgrupp, lära känna sina nya besökare och vilka förväntningar de har på en bra cykelanläggning. Man behöver ha tydliga leder, stort fokus på säkerhet, egen cykeltvätt och cykelverkstad samt rejäla portioner i restaurangen. Numera är det fyra heltidsanställda som enbart arbetar med just cykling och till nästa säsong kommer de ha uppåt 130 st egna hyrcyklar. Många av deltagarna reagerade positivt på hur pass många det faktiskt var som besökte såväl Borgen som Isaberg, vilket är positivt ur dels folkhälsoperspektiv men även ur ett lönsamhetsperspektiv.

Här kommer några handfasta tips från Louise till dig som vill rikta din verksamhet mot just cyklister:
• Se och lär av andra. Kopiera smart, investera i utbildning och studiebesök.
• Bygg så att det syns. Gräv där du står och låt produkten marknadsföra sig själv.
• Investera i underhåll.
• Bjud in gratis i början för att rulla igång hjulet.
• Marknadsför, visa upp dig där gästen finns. Cykelevents, tävlingar osv.
• Snyggt och prydligt. Ordning och reda.
• Våga ta betalt.
• Produktutveckla, ständigt gå framåt.
• Skapa merförsäljning - reservdelar, service, kurser osv.

Information om ledbygge
Efter föreläsningen var det äntligen dags att provcykla på anläggningen, för de som ville. Vissa valde istället att inspektera boenden och höghöjdsbanan. Trots lite lätt duggregn så var det ett glatt gäng som tog sig hela vägen upp till toppen för att sedan ta den relativt nya leden Pelikanen ända ner till starten. Dan Hanssen från Isaberg visade vägen och gav lite tips på vad man ska tänka på när man bygger leder. Det ska vara tydligt skyltat, tydlig gradering efter svårighetsgrad, och man ska försöka skapa intressanta namn till de olika lederna. Efter cykelturen var det skönt med en varm dusch innan alla återvända hem, fyllda med inspiration och nya idéer.

Mtb på Isaberg Mountain Resort © Elna Dahlstrand

want to know more?

  • related

Småländska entreprenörer vill satsa på fisketurism

Intresset var stort under temadagen om fisketurism på Wallby Säteri. Ett event som Smålands Turism anordnade tillsammans med länsstyrelsen och lokala entreprenörer. Samverkan mellan olika intressenter, hållbart fiske och att ta kontroll över vattnet var några av dagens nyckelord.

Här är de nominerade till Årets Turismpris 2022!

Äntligen får vi presentera kandidaterna till Årets Turismpris 2022. Stort grattis till de tre finalisterna som alla har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län.

Hur blir Småland en cykeldestination?

Småland är ett skogsrikt landskap med goda förutsättningar för vackra leder.  Här ses några av cykelexperterna under besöket i september.
Med ett starkt nätverk av olika aktörer såsom t.ex. beslutsfattare, markägare och restauranger läggs grunden för en framgångsrik cykeldestination. Kevin Suhr och Jan Oggier från Bikeplan och destinationsutvecklare Chris Doyle visar oss hur vi kan växa och vända svagheter till styrkor.

Samverkan är den gyllene vägen

Carina Engqvist (längst till vänster)  och Carina Eldåker ( till höger) som tillsammans driver företaget Cykla i filmlandskapet Småland.
Entreprenörerna Carina Eldåker och Carina Engqvist kan se tillbaka på en rolig sommar med många besökare. Där samarbete och inkludering av andra företag är en nyckel till framgång.

Möt den medvetne resenären!

personer skrattar och äter utomhus
Morgondagens resenär lägger stor vikt vid hållbara val, naturliga och hälsosamma upplevelser samt värderar växtbaserade alternativ väldigt högt, vid matbordet. Hur kan vi möta dessa förväntningar i erbjudanden och upplevelsepaket?

Michaelas sommartips på lokala drycker -komplettera sommarens upplevelser med drycker som smakar Småland.

Läskande drycker hör årstiden till och förhöjer en sommarlunch, en grillbuffé eller en härlig picknickkorg i naturen. Nu finns det en rad spännande lokala drycker att välja bland. Michaela Ullmark på Slottsvillan i Huskvarna ger oss sina bästa tips på hur du kan servera småländsk sommar i glaset.