Småländska entreprenörer vill satsa på fisketurism

  • published

Intresset var stort under temadagen om fisketurism på Wallby Säteri. Ett event som Smålands Turism anordnade tillsammans med länsstyrelsen och lokala entreprenörer. Samverkan mellan olika intressenter, hållbart fiske och att ta kontroll över vattnet var några av dagens nyckelord.

Hur startar eller utvecklar man sin fiskeverksamhet och hur attraherar man besökare med fisket som besöksanledning? Med hjälp av föreläsare som är initierade i dessa frågor fick entreprenörer, markägare, elever och personal från utbildningen äventyr-och naturguide på Ädelfors folkhögskola, en grund i hur man kan jobba med fisketurism.

Föreläsning Länstyrelsen i Jönköpings län
Adam Johansson och Rasmus Lindblad från Länsstyrelsen i Jönköpings län medverkade för att berätta om fisket i länet utifrån deras perspektiv; miljöbevakning och fiskevård. De nämnde att en ny strategi för fritidsfiske och fisketurism är planerad under 2022 innehållandes rekommendationer till fiskevårdsområdesföreningar, regler, tillsyn, kompetensutveckling och samverkan.
Adam Johansson och Rasmus Lindblad bjöd även på lite statistik:

  • 16 % av turisterna i Småland och öarna är fisketurister.
  • Den typiska fisketuristen är en tysk man som reser i grupp utan barn.
  • De största fisket i länet är abbore, gädda, gös och kräfta.
  • Majoriteten av fisketuristerna har egen bostad eller hyrd stuga eller bor hos vänner och släkt.
  • En fisketurist spenderar ca 550 kr per dag i Småland ( undersökning från 2013 men som enligt Adam och Rasmus ändå ger en fingervisning om hur det ligger till idag).

Föreläsning Per Jobs "Fish Your Dream"
Per Jobs tar fiskegäster till Sverige från hela världen. Han inriktar sig på att erbjuda en komplett upplevelse med hållbart fiske och förespråkar färre gäster som betalar mer då det ger lägre fisketryck och lägre tryck på naturen.
Per Jobs specialkunskap är vatten som förvaltar sig rätt och som är hållbart. Han är expert på att hitta rätt vatten genom samarbete med vattenägare som kontrollerar sin resurs och han vet hur man använder kompetensen på rätt sätt bl.a. genom att ha utbildade guider som ser till att fisk som förs tillbaka till vattnet återinsätts på rätt sätt. Han erbjuder olika typer av paket och har lyckats skapa en attraktiv produkt som gäster är beredda att betala för samtidigt som han värnar om naturens bästa.

Som en motpol till den typen av fisketurism han själv erbjuder nämner han fisketurister från närliggande nationer såsom t.ex. Danmark och Tyskland, där fisketuristen tar bilen, har egen bostad, utnyttjar vårt fiske och betalar mindre till besöksorten. Enligt honom får en gratis resurs mer betydelse om vi kan paketera och ta betalt för den och få pengarna att stanna lokalt.
"Småland har mycket skog, orörd natur och stora sjöar som kan innehålla stort fiske" säger Per Jobs. Ett tips till de småländska entreprenörerna är att våga välja och att våga välja bort,
" Det går att skapa kontroll. Det gäller att hitta områden där det går och samverka med vattenägare" inflikar han.

Övriga föreläsare
På föreläsningen medverkade även Kjell och Susanne Ideskär och Sussi Stridh från företaget Ifiske som säljer digitala fiskekort över hela landet. På distans medverkade Conny Elf från Bergs Kommun och Magnus Mattisson från MagMa Miljö & Tillgänglighet. Bergs kommun har som mål att bli Sveriges mest tillgänglighetsanpassade kommun inom fiske. På länkarna nedan hittar du mer information om samtliga föreläsare.

Per Jobs, professionell researrangör, grundare och ägare av "Fish Your Dream" med 4 olika fiskedestinationer i Sverige.

want to know more?

  • related

De handbyggda lederna lockar cyklisterna till Finale Ligure

cyklister i hjälmar i Italien
Vår studieresa till italienska Finale Ligure gav oss insikter i hur en sol- och baddestination utnyttjat den kringliggande naturen för att skapa ett cykelmecka. Genom handbyggda leder, starkt lokalt engagemang och hållbara strategier inspireras vi att vidareutveckla Smålands cykelturism.

Filmbyn Småland vinnare av Årets Turismpris

Representanter från Filmbyn med Helene Berg och ordförande
Med stor respekt för det Småländska arvet och innovativa arbetet med filmer från Astrid Lindgrens berättelser kammade Filmbyn Småland hem Årets Turismpris som presenterades på Werket i Jönköping.

Skicka in din nominering till Årets Turismpris

Trakt forest hotel tar emot pris på scen 2023
Varje år delar vi på Smålands Turism ut Årets Turismpris till företag, organisationer eller föreningar som har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Var med och nominera ett företag inom besöksnäringen som du tycker förtjänar årets pris!

Småland syns i Europeisk media

Ett journalistbesök på Grafitgrå i Kaxholmen. Journalisten fotar ägaren med en växt framför butiken, snö runtomkring dem.
Förra året välkomnade vi drygt 40 journalister och influencers, där majoriteten kom från Tyskland. De nederländska pressutskicken samt en pressresa med fokus familj var några av höjdpunkterna.

Tipslista: decemberdryckerna från norra Småland

Äppelmust i snölandskap
Vinterns högtider ligger framför oss. Med dem kommer kryddiga smaker, varma drycker och festliga tillställningar. I norra Småland finns flera kreativa dryckestillverkare att upptäcka, och med hjälp av måltidsexperterna Sven-Erik Larsson och Gustav Arnell presenterar vi vinterns must-have-drycker.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!