Tipslista: decemberdryckerna från norra Småland

  • published

Vinterns högtider ligger framför oss. Med dem kommer kryddiga smaker, varma drycker och festliga tillställningar. I norra Småland finns flera kreativa dryckestillverkare att upptäcka, och med hjälp av måltidsexperterna Sven-Erik Larsson och Gustav Arnell presenterar vi vinterns must-have-drycker.

Glögg

1. Rabarberglögg, Nordells musteri

Med smak av kardemumma, kanel och pomerans är rabarberglöggen perfekt till jul. Den är en charmig lurifax som ändrar karaktär beroende på om den serveras varm eller kall. Läs mer på deras Facebook.

2. Årets glögg: Enets mathanverk

En glögg på aronia och äppelmust som kryddats varsamt med kanel, pomerans och kryddnejlika. Aronia och kryddnejlika är de mest framträdande smakerna på den vackert färgade glöggen, som bäst serveras varm. Läs mer om Enets mathantverk.

Festliga drycker

1. Ruducider 2,25%, Rudenstams Bär&frukt

Denna prisvinnande cider är ett äkta hantverk på egen råvara. Drycken tilldelades guld i cider SM 2022 i klassen halvtorr. Smaken är ljuvlig och gör sig väl under festliga tillställningar.

2. Björksoda, Ängabacken

Fermenterad björksav är en helt ny dryck och smak för Sverige. Drycken uppvisar ett försiktigt bubblande som gör sig väl, både som mingeldryck och till mat. Läs mer om Ängabackens björksoda här.

Must

1. Äpplemust med fruktkött, Vista Kulle Fruktodling

En len äpplemust med den råa äpplesmaken väl bevarad. Drycken kan värmas försiktigt för att avnjutas en vinterdag. Läs mer kring drycken här.

2. Alice premiummust, Rudenstams Bär&Frukt

Alice är en decemberfavorit, med sin något syrliga, men ack så goda smak. Premiummusten passar utmärkt under kyliga dagar.

Äppelmust i snölandskap
Drycker från Småland.
  • related

De handbyggda lederna lockar cyklisterna till Finale Ligure

cyklister i hjälmar i Italien
Vår studieresa till italienska Finale Ligure gav oss insikter i hur en sol- och baddestination utnyttjat den kringliggande naturen för att skapa ett cykelmecka. Genom handbyggda leder, starkt lokalt engagemang och hållbara strategier inspireras vi att vidareutveckla Smålands cykelturism.

Inspirationsresa med bruksorter i fokus

Vd Kristina Christofferson visar deltagarna några av rummen som går att hyra på området i Nääs fabriker.
Med syfte att ge inspiration och kunskap om hur en mindre ort kan utveckla sitt bruks- och industriarv till att bli ett besöksmål har vi besökt Glasets Hus i Limmared och Nääs Fabriker i Tollered. Två ledord som sticker ut från resan är volontärer och vikten av att ha en dragare.

Trysil satsar på cykling för alla

Cyklister i Trysil Bike Arena
Vårt cykelnätverk besökte Norge för att lära sig om Trysils utveckling från välkänd skiddestination till att numer även locka cyklister. En omställning som varit en succé!

Småländska entreprenörer vill satsa på fisketurism

Intresset var stort under temadagen om fisketurism på Wallby Säteri. Ett event som Smålands Turism anordnade tillsammans med länsstyrelsen och lokala entreprenörer. Samverkan mellan olika intressenter, hållbart fiske och att ta kontroll över vattnet var några av dagens nyckelord.

Hur blir Småland en cykeldestination?

Småland är ett skogsrikt landskap med goda förutsättningar för vackra leder.  Här ses några av cykelexperterna under besöket i september.
Med ett starkt nätverk av olika aktörer såsom t.ex. beslutsfattare, markägare och restauranger läggs grunden för en framgångsrik cykeldestination. Kevin Suhr och Jan Oggier från Bikeplan och destinationsutvecklare Chris Doyle visar oss hur vi kan växa och vända svagheter till styrkor.

Samverkan är den gyllene vägen

Carina Engqvist (längst till vänster)  och Carina Eldåker ( till höger) som tillsammans driver företaget Cykla i filmlandskapet Småland.
Entreprenörerna Carina Eldåker och Carina Engqvist kan se tillbaka på en rolig sommar med många besökare. Där samarbete och inkludering av andra företag är en nyckel till framgång.