Vinterns högtider ligger framför oss. Med dem kommer kryddiga smaker, varma drycker och festliga tillställningar. I norra Småland finns flera kreativa dryckestillverkare att upptäcka, och med hjälp av måltidsexperterna Sven-Erik Larsson och Gustav Arnell presenterar vi vinterns must-have-drycker.
Glögg
1. Rabarberglögg, Nordells musteri
Med smak av kardemumma, kanel och pomerans är rabarberglöggen perfekt till jul. Den är en charmig lurifax som ändrar karaktär beroende på om den serveras varm eller kall. Läs mer på deras Facebook.
2. Årets glögg: Enets mathanverk
En glögg på aronia och äppelmust som kryddats varsamt med kanel, pomerans och kryddnejlika. Aronia och kryddnejlika är de mest framträdande smakerna på den vackert färgade glöggen, som bäst serveras varm. Läs mer om Enets mathantverk.
Festliga drycker
1. Ruducider 2,25%, Rudenstams Bär&frukt
Denna prisvinnande cider är ett äkta hantverk på egen råvara. Drycken tilldelades guld i cider SM 2022 i klassen halvtorr. Smaken är ljuvlig och gör sig väl under festliga tillställningar.
2. Björksoda, Ängabacken
Fermenterad björksav är en helt ny dryck och smak för Sverige. Drycken uppvisar ett försiktigt bubblande som gör sig väl, både som mingeldryck och till mat. Läs mer om Ängabackens björksoda här.
Must
1. Äpplemust med fruktkött, Vista Kulle Fruktodling
En len äpplemust med den råa äpplesmaken väl bevarad. Drycken kan värmas försiktigt för att avnjutas en vinterdag. Läs mer kring drycken här.
2. Alice premiummust, Rudenstams Bär&Frukt
Alice är en decemberfavorit, med sin något syrliga, men ack så goda smak. Premiummusten passar utmärkt under kyliga dagar.