Tyska trendspaningar 2023

  • published

Tre trendspaningar kring den tyska resenären är att de kommer i högre grad kunna jobba på avlägsen plats, de vill ha mer hälsoinspirerade resor och förväntar sig en hög standard på de boenden som de väljer ut. Även camping är något som trendar för målgruppen.

Att jobba på distans kommer ha en stor betydelse för den tyska marknaden under det kommande året. Ca 8 % av den tyska vuxna befolkningen planerar att göra en semesterresa medan de jobbar på platsen. Att fokusera på hälsa och välmående kommer även ha stort fokus under året där resenären kan få ny kraft och energi. Den tredje trenden kring höga förväntningar på boendet handlar mycket om hur rent det är, att det är lugnt och tyst, på vilken plats boendet är placerat, samt priset, som fortfarande är bland det viktigaste parametern hos resenären vid boendeval. Dessutom finns fortfarande efterfrågan på att kunna avboka sitt boende med kort varsel.

Mer camping

Antalet övernattningar på camping ökar avsevärd. I en jämförelse med antalet tyska campare 2019 till 2022 ser man en ökning på 23,3 %. Något som kan kopplas ihop som en effekt av pandemin. Hela 36 % av den svenskintresserade tyska resenären är campare. Denna målgrupp befinner sig inom många olika åldrar men är som vanligast i åldrarna 20-35. Sju av tio campare ser naturvärden som den största anledningen till varför de väljer camping. Camparna värderar en hälsosam livsstil, är sociala och bryr sig om naturen. De väljer att campa för naturupplevelserna, friheten, ändra livsstil, bli lugn och bli ett med naturen.

Under 2022 rankade Sverige som topp tio destinationer som de tyska resenärerna reser till, en trend som ser ut att fortsätta.

Digitalisering

Den tyska turismorganisationen DTV skriver att 84% av företagare i landet hade utvecklat sig digitalt på grund av pandemin. De ser även nya digitala reseupplevelser hägra vid horisonten. En femtedel av tyskarna förväntar sig till 2030 att man kommer att uppleva nya platser via VR-glasögon istället för att resa som vi gör idag.

Statistiken är sammanställd av Ehrenberg & Sørensen Kommunikation och skapad av German Federal Statistical Office.

Familj som campar i sin husbil på sommaren med natur och vatten runtomkring dem.
Antalet övernattningar på camping ser man öka avsevärd. © Day Fotografi
  • related

Skicka in din nominering till Årets Turismpris

Trakt forest hotel tar emot pris på scen 2023
Varje år delar vi på Smålands Turism ut Årets Turismpris till företag, organisationer eller föreningar som har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Var med och nominera ett företag inom besöksnäringen som du tycker förtjänar årets pris!

Småland syns i Europeisk media

Ett journalistbesök på Grafitgrå i Kaxholmen. Journalisten fotar ägaren med en växt framför butiken, snö runtomkring dem.
Förra året välkomnade vi drygt 40 journalister och influencers, där majoriteten kom från Tyskland. De nederländska pressutskicken samt en pressresa med fokus familj var några av höjdpunkterna.

Locka nederländska turister utifrån intresse

En mamma och dotter på ca 2 år som får en guidad tur på Store mosse. De sitter på spångade leder och har hukat ner sig för att inspektera mossan.
Nästan 90% av nederländska resenärer är intresserade av Sverige, och Småland står ofta högt på deras önskelista. Vår region erbjuder den perfekta kombinationen av natur, äventyr och vandring, något som den nederländska turisten älskar.

Trender kring den tyska turisten 2024

Två personer som cyklar förbi en röd stuga med vita knutar i Småland en sommardag.
Att resa på egen hand, att få långvariga effekter av resan och att resa omsorgsfullt är några av årets trender kring resande för den tyska turisten. Här är sju trendspaningar att använda dig av när du utvecklar nya produkter och marknadsför din verksamhet mot den tyska målgruppen.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.