Besöksnäringen - en integrerad del av samhället som skapar lokal attraktivitet

  • published

Under hösten har vi påbörjat workshops om besöksnäringen i samarbete med Christina Thorstensson på Tjugoettkonsulten. Kommunala tjänstemän och politiker i länet ska få lära sig mer om branschen och få upp ögonen för besöksnäringens villkor och hur attraktivitet och besöksnäring hänger ihop.

Syfte
SKR, Sveriges kommuner och regioner, har slagit fast att det inte finns någon näring i Sverige som måste ha så mycket myndighetskontakter som besöksnäringen. Turistiska upplevelser innefattar det som även skapar ett attraktivt samhälle och livskvalitet för lokalinvånarna. Genom utbildningen vill vi belysa hur sektorövergripande besöksnäringen är inom kommunal verksamhet. Med denna kunskap kan företagen få bra stöd för sin utveckling samtidigt som näringen blir en hävstång för att öka ortens attraktivitet. Vi samarbetar med konsult Christina Thorstensson med mångårig erfarenhet från besöksnäringsverksamheten i Småland likväl som från offentlig verksamhet.

3 snabba frågor med Christina Thorstensson
Varför behövs det en utbildning om besöksnäringen för kommunanställda och politiker?
-Vår workshop ger ny kunskap och inspiration till att hitta smarta och effektiva lösningar mellan avdelningar som gagnar kommunens attraktivitet och besöksnäring utan större arbetsinsats.

Vilka är de största utmaningarna för att skapa sektorövergripande kunskap om besöksnäringen?
-Det är lätt att vi skapar stuprör i våra kommunala organisationer, att det kanske är svårt att se helheter när man är specialist inom sitt område. Besöksnäring är näringsliv som alla andra företag, men besöksnäringen både påverkar och påverkas av mycket annat, vilket man kanske inte alltid tänker på.

Vilka är de främsta fördelarna för en kommun med att ha varit med på utbildningen?
-Att kollegor från olika sektorer inom kommunen har träffats och varit med i samma workshop. Och att man där har fått tid att diskuterat gemensamma möjligheter i sin egen kommun. Det brukar dyka upp konkreta och lätta saker att ta tag i direkt, som kanske bara fallit i glömska och som behövde lite ny energi. Men också strategiska frågor som kan behöva tas vidare i andra forum. Och det behöver inte vara en budgetfråga!

Här kan du läsa mer om Christina Thorstensson

Våra workshops hålls i hörsalar, konferenslokaler eller andra mötesanläggningar. Bilden är från workshopen på Björkhaga Hotell i Mullsjö.

want to know more?

  • related

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.

En spirande sommar för Rosenlunds rosarium och herrgård

Rosenlunds herrgård, baksidan
Tillsammans med Destination Jönköping är vi med och utvecklar platsen Rosenlunds rosarium och herrgård. Denna sommar var den första där det erbjöds fasta guidade vandringar samt en mängd nya aktiviteter och evenemang.

Regional besöksnäringsstrategi för Jönköpings län 2023-2030

Två personer som cyklar uppför Huskvarnaberget i soldnedgång.
För att stärka besöksnäringen och lägga en gemensam grund för hållbar platsutveckling och innovation inom näringen, har Region Jönköpings län tillsammans med Smålands Turism tagit fram länets första regionala besöksnäringsstrategi i nära samverkan med länets kommuner och aktörer från besöksnäringen.

Visa upp ditt företag på Smålandskartan 2024

Bild på Smålandskartan från 2023.
Med en plats i smålandskartan uppmärksammas ditt företag av både svenska och internationella besökare.