Belgien

Belgien är en intressant marknad att satsa på för den svenska besöksnäringen

Belgien är en intressant marknad med hög potential. Belgiska resenärer spenderar i genomsnitt mer på sina besök än andra marknader och väljer gärna något dyrare boenden med hög kvalitet.

Belgien är ett av världens mest tätbefolkade länder och för den belgiska turisten blir Sverige allt viktigare. Landet är uppdelat i två stora regioner. En nordlig flamländsk del och en sydlig fransktalande del. Den nordliga delen av landet har visat störst intresse av att åka till Sverige på semester. Den sydliga delen föredrar hellre att resa till fransktalande länder. För de som tidigare besökt Norge är nu Sverige ett intressant alternativ. Främst för att vi , till skillnad från Norge, inte har någon massturism. Dessutom upplevs Sverige vara mycket barnvändligt, samt ha ett bra utbud av outdoor-aktiviteter. Belgare är vana att cykla och föredrar då platta landsvägar framför Mountainbike i terräng

Den svenska drömmen med en röd stuga vid en sjö lockar
Våra svenska traditioner och kultur anses spännande. Belgare tycker om personlig atmosfär och vill gärna bo i enkilt belägna stugor, till skillnad från stora hotellkedjor och fullbelagda campingar. Målgruppen Bigger families växer starkt och man reser gärna tillsammans i en grupp med flera generationer. Övriga målgruppr är whops, youngster och barnfamiljer. Den svenska maten är i sig en upplevelse och ska gärna ha en lokal koppling.

Spenderar efter kvalitet
Pris är sekundärt och den belgiska turisten spenderar i genomsnitt 1500 euro per vecka och person, vilket är något högre jämfört med andra marknader. Samt väljer ofta något dyrare boende- /rumsalternativ. Däremot är det då självklart viktigt att kvaliteten ska vara därefter. Dessutom bokar belgare, i högre utsträckning än andra marknader, till ytterligare aktiviteter på plats. Man kräver ofta skräddarsydda produkter med mycket handpåläggning. Det är många arrangörer som inte är starka online. De har fina hemsidor, men ofta sker det ingen försäljning därigenom.

Tips gällande arrangörskontakter

  • Se till att ha bra och representativa bilder på er anläggning, produkter och upplevelser. Detta efterfrågas ALLTID.
  • Återkom med svar senast inom 24 timmar. Ett nej är också ett svar!
  • Se till att all personal är informerade om särskilda avtal och prissättningar. Det kan ofta orsaka onödigt missförstånd.
  • Om ni som partner endast samarbetar med en arrangör på den specifika marknaden, förtydliga gärna det i er kommunikation och på er webbsida. Det kan ofta vara extra positivt.

Smålands Turism bearbetar Belgien främst genom RESA (researrangörsbearbetning) genom Visit Sweden och andra svenska regioner.

Informationen är inhämtad från en studieresa till Belgien som arrangerades av Visit Sweden i oktober 2018.

Röd stuga i Småland i Sverige