Cykla i Filmlandskapet Småland vinnare av Årets Turismpris 2022

  • publicerad

Carina Engqvist och Carina Eldåker, grundare av Cykla i Filmlandskapet Småland, fick på Jönköpingsgalan ta emot Årets turismpris 2022 för sitt innovativa och hållbara turismkoncept. Att på cykel få uppleva miljöer från Astrid Lindgrens älskade filmer lockar både svenska och utländska turister.

Cykelturerna som utgår från Filmbyn, har fokus på att uppleva så mycket som möjligt, snarare än att vara snabbt framme. Omsorg läggs såväl på det kulturella arvet som de små detaljerna för att gästerna ska få en upplevelse för livet. Turerna går förbi flera inspelningsplatser, men även andra besöksmål och skickliga lokala företagare längs vägen lyfts fram.

Carina och Carina har ett brinnande engagemang för sin bygd och är riktiga destinationsbyggare. De söker aktivt samarbeten med andra aktörer i området för att lyfta fram den lokala kraften och kompetensen och skapa en rik året runt- upplevelse, säger Helene Berg, vd Smålands Turism.

Med värme och glädje fyller Carina Engqvist och Carina Eldåker turen med fakta och anekdoter. De har myntat begreppet ”korgcykling”- en trivsam cykeltur i egen takt, med trasmattan på pakethållaren och fikakorgen packad för natursköna stopp längs vägen.

Med en genuin omtanke om sin bygd, natur och miljö är hållbarhet en genomgående faktor i allt de gör. De har visat att det går att utveckla nya hållbara turismkoncept, vilket vi ser en ökad efterfrågan på från både inhemska och utländska turister, säger Helene Berg.

Vinnaren av Årets Turismpris utses av Smålands Turism AB och priset består av en lokalt producerad skulptur och en utvecklingsfond på 10 000 kronor. Vinnaren av Årets Turismpris blir också nominerad till Stora Turismpriset i Sverige. Stora Turismpriset delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, där vinnaren får ett bidrag på 100 000 kronor för att utveckla sin verksamhet.
Det här är otroligt, sade en rörd Carina Eldåker. Jag känner mig både glad och faktiskt, just nu lite chockad! Vilken dag, vilken kväll!

Juryns motivering löd
Med ett brinnande engagemang för sin bygd har 2022 års vinnare utvecklat ett helt nytt och hållbart turismkoncept som lockar båda inhemska och utländska turister.
I en trakt där svensk barnfilm har blivit en del av kulturarvet har grundarna sett möjligheterna att genom cykelpaket levandegöra och koppla ihop Astrid Lindgrens älskade filmskatt med småländsk natur på ett lättillgängligt, attraktivt och hållbart sätt.
Med en stor innovations- och samarbetsvilja har man knutit såväl andra lokala aktörer som besöksmål till sig och på så sätt skapat en unik året-runt upplevelse

Årets Turismpris har delats ut sedan 2008, förra året tilldelades Wallby Säteri utanför Vetlanda det ärofyllda priset. Övriga nominerade var Bauergården och Forssa Kvarnagård.

Vinnare av Årets Turismpris 2022 - Carina Engqvist och Carina Eldåker, grundare av Cykla i Filmlandskapet Småland tillsammans med Helene Berg, vd Smålands Turism och Mari Hultin, styrelseordförande Smålands Turism som delade ut priset på Jönköpingsgalan den 30 april.
  • relaterat

Skicka in din nominering till Årets Turismpris

Trakt forest hotel tar emot pris på scen 2023
Varje år delar vi på Smålands Turism ut Årets Turismpris till företag, organisationer eller föreningar som har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Var med och nominera ett företag inom besöksnäringen som du tycker förtjänar årets pris!

Småland syns i Europeisk media

Ett journalistbesök på Grafitgrå i Kaxholmen. Journalisten fotar ägaren med en växt framför butiken, snö runtomkring dem.
Förra året välkomnade vi drygt 40 journalister och influencers, där majoriteten kom från Tyskland. De nederländska pressutskicken samt en pressresa med fokus familj var några av höjdpunkterna.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!

Småland hjälper dig att synas online!

två kvinnor pekar på en karta på en mobiltelefon
Nu har vi möjlighet att erbjuda ditt företag hjälp att synas online – helt kostnadsfritt! Träffa våra digitala coacher som tar fram en plan efter just ditt företags utmaningar.

Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.

En spirande sommar för Rosenlunds rosarium och herrgård

Rosenlunds herrgård, baksidan
Tillsammans med Destination Jönköping är vi med och utvecklar platsen Rosenlunds rosarium och herrgård. Denna sommar var den första där det erbjöds fasta guidade vandringar samt en mängd nya aktiviteter och evenemang.