Inspiration den digitala vägen när Smålands Turism arrangerade cykeldag

  • publicerad

Syftet med dagen var att kartlägga var vi står i cykelutvecklingen, hur vi gemensamt som cykeldestination tar nästa steg och vilka resurser som finns och behövs.

”Jag blev väldigt inspirerad av denna dag, och satte mig direkt och skissade på hur vi kunde utveckla cykelpaket till 2021” Sofia Petersson, Bauergården.

Den 5:e nov arrangerade vi på Smålands Turism ”Cykeldagen - Norra Småland”. En kunskapsdag inom cykling där vi bjöd in företagare, eldsjälar och representanter från kommun, region och destinationsbolag.
Tanken från början var att genomföra denna dag samtidigt på tre platser i länet, men på grund av rådande pandemi valde vi istället att genomföra den helt digitalt.

Cykelupplevelser för tyska turister
Peter Bartel, som arbetat för researrangören Wikinger Reisen, inledde dagen med att prata om cykelturism ur ett internationellt perspektiv, och främst då Tyskland där han själv är verksam. Han berättade hur intresset för cykelrelaterade resor ökat markant inom Wikinger Reisen på senare år. Totalt finns det drygt 5 miljoner tyska cykelturister varav knappt en procent valde att besöka Sverige 2019, jämfört med Nederländerna, Österrike och Italien som besöktes av närmare 35 procent. Här finns en tydlig utvecklingspotential, menade Peter. Han pratade också om vikten av att skapa tydliga cykelpaket, gärna med bagagetransport, där man får möjlighet att uppleva flera boendeanläggningar på en och samma resa. Det är också viktigt att väva in storytelling, kultur, mat och naturupplevelser i sina cykelpaket, för att möta den tyska cykelturistens förväntningar.

Workshop
Efter en kortare paus var det dags för workshop, där de drygt 50 deltagarna delades in i mindre grupper där man fick diskutera tre frågeställningar, och här nedan ser ni dessa frågor tillsammans med några av de punkter som kom upp under diskussionerna:

Hur anpassar man sin verksamhet till rådande Covid-situation mot målgruppen cyklister?
• Skapa säkra förutsättningar gällande gemensamma utrymmen som matsal, badrum och dusch.
• Kommunicera vilka åtgärder man tar i sin verksamhet för att öka säkerheten.
• Infoskyltar på plats gällande tvätt, städrutiner, handsprit osv.
• Lägg om verksamheten till mindre grupper och större utrymmen.
• Hitta samarbeten med lokala cateringföretag.

Hur ska Småland bli Norra Europas främsta cykeldestination?
• Förutsättningarna finns, främst vad gäller landsväg- och grusvägar.
• Skapa event och arrangemang som sätter Småland på kartan.
• Storytelling, tex Astrid Lindgren-leden.
• Hitta samarbeten med föreningar, eldsjälar och företagare.
• Hitta din målgrupp och skapa tydliga paket.

Ansvarfördelning, vem gör vad?
• Någon behöver ta huvudansvaret
• Samarbete kommuner emellan
• Skapa ett ”Biking Småland”
• Få med lokalbefolkningen, skapa engagemang.
• Ta egna initiativ och vänta inte på att någon annan ska leda vägen.

Insikter från finska Lapland Bike Hotel
Slutligen fick Lieven de Rycke, cykelentreprenör från finska Lappland berätta om hur de utvecklat Lapland Bike Hotel. Ett cykelanpassat hotel mitt i den lappländska naturen som lockar till sig cyklister från hela världen. Han poängterade hur viktigt det var att kommunicera tydligt att man är just ett cykelhotell och vad man erbjuder cykelturister, och att man kommunicerar detta främst med hjälp av bilder. Att inte bara tänka hotellet som destinationen utan även naturen omkring. Hitta samarbetspartners i sitt närområde. Han avslutade med att stolt berätta om det årliga cykelevent de arrangerar. Ett event som vuxit för varje år och som numera attraherar cyklister från hela världen, och att de 500 biljetter de erbjuder säljer slut på bara några minuter.
Lieven bjöd på en uppskattad föreläsning som förhoppningsvis kunde inspirera deltagarna trots dessa oroliga tider.

mtb i midnattssol
Upplev midnattssolen på mtb i finska Lappland.

vill du veta mer?

  • relaterat

Skicka in din nominering till Årets Turismpris

Trakt forest hotel tar emot pris på scen 2023
Varje år delar vi på Smålands Turism ut Årets Turismpris till företag, organisationer eller föreningar som har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Var med och nominera ett företag inom besöksnäringen som du tycker förtjänar årets pris!

Småland syns i Europeisk media

Ett journalistbesök på Grafitgrå i Kaxholmen. Journalisten fotar ägaren med en växt framför butiken, snö runtomkring dem.
Förra året välkomnade vi drygt 40 journalister och influencers, där majoriteten kom från Tyskland. De nederländska pressutskicken samt en pressresa med fokus familj var några av höjdpunkterna.

Locka nederländska turister utifrån intresse

En mamma och dotter på ca 2 år som får en guidad tur på Store mosse. De sitter på spångade leder och har hukat ner sig för att inspektera mossan.
Nästan 90% av nederländska resenärer är intresserade av Sverige, och Småland står ofta högt på deras önskelista. Vår region erbjuder den perfekta kombinationen av natur, äventyr och vandring, något som den nederländska turisten älskar.

Trender kring den tyska turisten 2024

Två personer som cyklar förbi en röd stuga med vita knutar i Småland en sommardag.
Att resa på egen hand, att få långvariga effekter av resan och att resa omsorgsfullt är några av årets trender kring resande för den tyska turisten. Här är sju trendspaningar att använda dig av när du utvecklar nya produkter och marknadsför din verksamhet mot den tyska målgruppen.

Tipslista: decemberdryckerna från norra Småland

Äppelmust i snölandskap
Vinterns högtider ligger framför oss. Med dem kommer kryddiga smaker, varma drycker och festliga tillställningar. I norra Småland finns flera kreativa dryckestillverkare att upptäcka, och med hjälp av måltidsexperterna Sven-Erik Larsson och Gustav Arnell presenterar vi vinterns must-have-drycker.

200 deltagare på Smålandsdagen 2023!

Erik Modig som står på scenen och föreläser om hur du når ut till nya och befinliga kunder. Publik runtomkring, slides bakom honom, bollformade lampor som hänger över publiken.
Föreläsningar om trender, marknadsföring och AI, mingel med företag inom besöksnäringen och show med Prussiluskan och poliserna Kling och Klang. En fantastisk dag för besöksnäringen i Småland helt enkelt!