En attraktiv måltidsdestination!

  • publicerad
Rökt Vättersik
Varmrökt Vättersik från Sjöarps rökeri med ramslök från Gissebo, serverades av Paul Svensson under kunskapsdagen Autentiska Måltidsupplevelser i juni 2018.

Professor Lena Mossberg leder pågående satsning med att arbeta fram en regional handlingsplan för måltidsturism och ser tydligt potentialen för att vår region skall bli en framstående måltidsdestination.

Resandet i världen ökar och måltiden blir allt viktigare för resenärens upplevelse av en destination. Vår region har stor potential att bli ännu mer attraktiv för resenärer med ett särskilt intresse för mat och dryck. Ihop med andra aktiviteter kan måltidsupplevelsen bli den starkaste reseanledningen till vårt län. För att komma dit behövs en plan och klok samverkan.
Lena Mossberg leder pågående satsning för Smålands Turism med att arbeta fram en regional handlingsplan för måltidsturism. Vi kan dra nytta av kraften i marknadens efterfrågan på lokala smaker, att uppleva våra traditioner och de rena tydliga råvarorna ur vårt landskap och skafferi. Jönköpings län har många mathjältar som innovativa restauratörer, producenter och förädlare och inte minst flera världskända produkter som kittlar besökares nyfikenhet och upptäckarlust.

Företagen satsar – vi satsar – Sverige satsar
Smålands Turism har flera insatser igång för att stötta företagen i sin utveckling av nya affärsområden och nya måltidsupplevelser. En mängd företagare i vår region utvecklar nu nya intressanta måltidsupplevelser och beskriver själva den ökande efterfrågan. Vi på Smålands Turism arbetar för fortsatt utveckling och ta tillvara den stora potential som måltidsturismen är för ökad konkurrenskraft, nya arbetstillfällen i hela länet, regional utveckling och för hållbar utveckling av besöksnäringen. Genom att i samråd med andra viktiga aktörer och funktioner i vår region arbeta fram en handlingsplan för måltidsturismen i Jönköpings län kan vi bli en attraktiv måltidsdestination.

Sverige som land satsar nu stort på att skapa nyfikenhet kring och att utveckla fler köpbara, typiska och autentiska måltidsupplevelser. Gärna i naturen och gärna tillsammans med andra aktiviteter. Läs om kampanjen The Edible Country där vårt läns företag blir bokningsbara.

Läge att sticka ut hakan!
Lena Mossberg, professor på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, är expert på upplevelser inom besöksnäringen. Hon har många erfaranheter av framgångsrik utveckling av måltidsdestinationer från utlandet, men även från Bohuskusten och det som numer är känt som Skaldjurresan. Lena ser tydligt vårt läns starka potentialer: "Jag tror det är rätt läge att sticka ut hakan och satsa på att Jönköpings län ska bli en av de främsta måltidsdestinationerna. Nu är det dags att staka ut vägen".

Vi håller dig uppdaterad på utvecklingen med måltidsturismen av handlingsplanen i våra kanaler!
Vill du veta mer, bidra eller delta i arbetet, kontakta Anna Hegethorn.

Film 0,58 min: Lena Mossberg berättar om autentiska måltidsupplevelser på kunskapsdagen den 5 juni 2018.

vill du veta mer?

  • relaterat

Kompetensutveckling inom hotell och restaurang

Genom utbildningsprojektet "En värld av möjligheter" erbjuder Hotell- och restaurangfacket kompetensutveckling inom service, arbetsledning, specialiserad matlagning samt yrkessvenska.

Journalister och bloggare upplever Småland

En viktig del i Smålands Turism uppdrag att öka antalet besökare är att arbeta med pressbesök från journalister, bloggare och influencers.

Privatresandet växer både i Sverige och utomlands

Statistik från Tillväxtverket visar att Småland behåller sin plats som Sveriges 4:e största turistdestination mätt i gästnätter.