EU-beteckning godkänd för "Äkta Gränna Polkagrisar"

  • publicerad

Den 21 juni kom beskedet från Europeiska kommissionen att EU-beteckningen SGB (skyddad geografisk beteckning) har godkänts för polkagrisar producerade i Gränna. Beteckningen innebär att endast polkagrisar framställda i Gränna socken får kallas för “Äkta Gränna Polkagrisar”.

Efter fem års väntan kom beskedet att beteckningen “Äkta Gränna Polkagrisar” endast får användas på polkagrisar producerade i Gränna. Likt exempelvis beteckningen för “Champagne” som bara får användas på mousserande vin från franska distriktet Champagne är detta vad som hänt i Gränna.

Syftet med EU-beteckningen är att namnskydda produkter som kommer från specifika regioner och att påvisa immateriella rättigheter. Genom den geografiska beteckningen kan konsumenterna lita på och urskilja produkter av god kvalitet och producenterna kan enklare marknadsföra sina produkter.

SGB beteckning
När det gäller EU-beteckningar för livsmedel finns det två typer som går att ansöka om, SGB och SUB. Äkta Gränna Polkagrisar har fått den blå beteckningen SGB som innebär att råvarorna för produkten kan komma från annan plats men att själva produktionen endast görs i Gränna socken. EU-kommissionen kommer 20 dagar efter att beslutet träder i kraft skydda produkten genom en genomförandeförordning.
Beteckningen innebär höjd status på polkagrisar tillverkade i Gränna och är en viktig kvalitetsstämpel. Den stärker även produktens ställning på marknaden och ökar konkurrenskraften.

Förutom polkagrisen ligger ytterligare två Småländska produkters ansökan om beteckning inne hos EU-kommissionen. Produkterna är rökt Vätternsik och Vrigstad hemost. Dessa produkter är fortfarande under handläggning.

EU-beteckningen för Grännas polkagristillverkning är ett samarbete mellan Produktägarna, Gränna näringsliv, Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Smålands Turism, Region Jönköpings län och Destination Jönköping.

Rötvitrandiga polkagrisar som under bakning klipps itu av en längre sax.
Skyddad geografisk beteckning godkänd för polkagrisar tillverkade i Gränna. © Patrik Svedberg

vill du veta mer?

  • relaterat

Jönköpings län lockar allt fler utländska besökare

Tysk turist som sitter i en vagn tillsammans med andra turister och fotar älgar på Skullaryds Älgpark.
Trots regn och rusk kom turisterna till Jönköpings län. Nästan hälften av sommarens totala gästnätter spenderades under juli, men under augusti sjönk det rejält. Det största tappet under sommaren var de svenska turisterna, framför allt de som övernattar på camping.

En spirande sommar för Rosenlunds rosarium och herrgård

Rosenlunds herrgård, baksidan
Tillsammans med Destination Jönköping är vi med och utvecklar platsen Rosenlunds rosarium och herrgård. Denna sommar var den första där det erbjöds fasta guidade vandringar samt en mängd nya aktiviteter och evenemang.

Regional besöksnäringsstrategi för Jönköpings län 2023-2030

Två personer som cyklar uppför Huskvarnaberget i soldnedgång.
För att stärka besöksnäringen och lägga en gemensam grund för hållbar platsutveckling och innovation inom näringen, har Region Jönköpings län tillsammans med Smålands Turism tagit fram länets första regionala besöksnäringsstrategi i nära samverkan med länets kommuner och aktörer från besöksnäringen.

Visa upp ditt företag på Smålandskartan 2024

Bild på Smålandskartan från 2023.
Med en plats i smålandskartan uppmärksammas ditt företag av både svenska och internationella besökare.

Sommaren är här – tyska charterflygen landar igen

Eurowings discovery flygplan som landar för första gången med årets charterresor på Jönköping Airport som spolas med en ridå av vatten av flygplatsens räddningstjänst.
Den 29 juni landade årets första charterflyg från Frankfurt på Jönköping Airport. Det är det Lufthansaägda flygbolaget Eurowings Discover, som flyger i år. Händelsen hyllades på flygplatsen.

Länets första regionala besöksnäringsstrategi beslutad

Den 13 juni 2023 fattade regionfullmäktige beslut om Regional besöksnäringsstrategi för Jönköpings län 2023–2030. Strategin är den första som gjorts för vårt län och den har tagits fram av Region Jönköpings län och Smålands Turism i nära samarbete med länets kommuner och flera andra aktörer.