Ny filmserie ger tips på hur du attraherar måltidsturister!

  • publicerad
Magnus Nyman driver Wallby Säteri

Under kunskapsdagen om måltidsupplevelser som arrangerades av Smålands Turism den 27 september lanserades Visit Swedens nya filmserie om måltidsturism. Vetlandaföretagaren Magnus Nyman, Wallby säteri medverkar.

I början av året anordnade Visit Sweden en studieresa till Skottland, med syfte att främja och sprida kunskap i Måltidsturismprogrammet. Fyra företagare som visat framfötterna på ett föredömligt sätt åkte tillsammans med ett filmteam för att dokumentera lärdomar, reflektioner och upplevelser.

En serie med kunskap

Resultatet blev en serie på sex filmer där Skottlands kunskap och tankar kring måltidsturism presenteras, men också olikheter, likheter och inspirerande variationer.

En av de fyra utvalda var Magnus Nyman som driver Wallby säteri. Han beskriver sin vistelse i Skottland som en upptäcktsresa som han kan översätta till sin egen plats.
”Det blir så enkelt att utgå just varifrån var man är och verkar. Att känna en stolthet och nyfikenhet där du är, att utforska och upptäcka smakerna, platsen, människorna och dess historia - översätt det till just din plats. Hur smakar Wallby säteri? Mer insjökräfta än pilgrimsmusslor, tänker jag.”

Intervju med Magnus Nyman om resan till Skottland, 1,50 min.

Ett land att inspireras av

Skottland blev resmålet av flera skäl. Skottland är förhållandevis likt Sverige när det kommer till måltider, med fokus på naturligt, närodlat, vilt, fisk och skaldjur, och kombinationen mat tillsammans med natur- och kulturupplevelser.

Vidare är Skottland i framkant när det kommer till kvalitets- och hållbarhetsstöd till besöksnäringens företag. Utöver det har Skottland lanserat en ambitiös strategi för måltidsturism, som deltagarna i filmserien kunde lära sig mycket av.

Expertens ord

I filmerna medverkar också Wendy Berrie, kock och måltidsturismexpert som specialiserat sig inom autenticitet, platsbundenhet, närproducerat och slow food. Wendy Berrie förgyllde kunskapsdagen på Wallby där hon resonerade kring outnyttjad potential hos Sverige som måltidsdestination, och hur hon utvecklar erbjudanden och produkter till resenärer hemma i Skottland.

Måltiden allt viktigare för fler resenärer

Resenärer väljer i allt högre grad destination efter utbudet av måltidsupplevelser. De vill göra medvetna val i sin konsumtion av varor och tjänster. När en tredjedel av resenärens utgifter läggs på mat och dryck blir detta en väldigt viktig möjlighet att ta fasta på för både Sverige och vårt län!

Smålands Turism arbetar med kompetensinsatser för företag, driver nätverk, bjuder in journalister, jobbar med TravelTrade, utvecklar en måltidsturismstrategi för Jönköpings län och är en aktiv part på nivå 2 i Visit Swedens Måltidsprogram, bland mycket annat.

Se filmerna

Se alla filmerna i ett svep eller välj ett tema som intresserar. Länk till filmerna hittar du nedan. Trevlig tittning!

vill du veta mer?

  • relaterat

Lyckad studieresa med många höjdmeter

Italien är en väletablerad destination när det gäller cykelturism, främst inom landsvägscykling. Den vackra miljön, de många höjdmetrarna och den historiska förankringen med bland annat Giro d´Italia gör att landet attraherar cyklister från hela världen.

Abloc bjöd in till Smålandsupplevelse

I mitten av september gick evenemanget”Gravel Bike – The Småland Experience” av stapeln. Syftet var att visa upp det bästa Småland har när det kommer till grusvägscykling, värdskap samt mat- och kulturtraditioner.

Inbjudan till Nätverket autentiska måltidsupplevelser

Platsbundna och hållbara måltidsupplevelser är en växande trend, och efterfrågan på helhetsupplevelser genom smak, berättelser, natur, hantverk och människor ökar. Därför startar nu Nätverket autentiska måltidsupplevelser – en samlingsplats för dig som vill utveckla och producera måltidsupplevelser.