Forum för naturturism 2018

  • publicerad

Den 14-15 november arrangerade Smålands Turism, tillsammans med Naturturismföretagen, Forum för Naturturism på Isaberg Mountain Resort. Under två dagar samlades närmare 140 personer för att lyssna på aktuella föreläsningar och nätverka med kollegor inom branschen.

Turismbranschen växer snabbt, både i Sverige och globalt. Detta innebär att allt fler människor får möjlighet att uppleva nya och spännande platser, men även att företag inom besöksnäringen måste fundera över sina besökares påverkan på miljön och den plats man verkar på. Flera av forumets föreläsare fokuserade på temat hållbar turismutveckling vilket skapade flera nyanserade diskussioner bland deltagarna.

Film från Forum för Naturturism, 3,16 min.

Föreläsare

Doug Lansky, författare, ted X-talare och en av världens främsta föreläsare inom turism
Doug pratade om hur turister väljer sina besöksmål, hur man attraherar fler besökare och hur man som litet pittoreskt besöksmål bör agera när massturismen helt plötsligt slår till. "Vad innebär egentligen hållbar turistutvecking? Hur många besökare kan en stad som Venedig ta emot innan staden helt tappar sin själ? Spelar det någon roll vilken säljande slogan en stad väljer när alla låter ungefär likadant? Har influencers verkligen den påverkan som många tror?". Doug fick med sitt humoristiska och direkta sätt många i publiken att både skratta, men även omvärdera saker man tidigare tagit för givet.

Anton Lategan, EcoTraining
Anton från Sydafrika har utbildat över 12.000 safariguider från hela världen. Han berörde publiken med sin personliga berättelse om hur han växte upp i en vacker naturnära idyll där djur och människor levde i harmoni, och där han kände att allt var möjligt. Detta kom dock att förändras under hans uppväxt när han insåg att människan alltmer tappade kontakten med naturen och istället hängav sig åt materiella ting. Anton har tillägnat sitt liv till att försöka återknyta människan till naturen och han gav flera bevis för att detta ökade livskvaliteten och glädjen i många människors liv. "Jag reser jorden runt och träffar människor från hela världen, men de lyckligaste människorna jag träffat är fattiga barn i afrikanska byar, med knappt några resurser alls".

Martin Hedberg, mångårig meteorolog på SVT
Martin fokuserade på miljöfrågor där han konkret presenterade tydliga bevis för de klimatförändringar som sker och vilka katastrofala följder det kommer att leda till om vi inte tillsammans genomför drastiska förändringar. Han talade om det globala ansvar världens ledare borde ta men poängterade även individens egna ansvar. En föreläsning som gav oss alla en rejäl tankeställare.
”Man bör som turismföretagare arbeta så hållbart som möjligt och även fundera kring vilket miljömässigt fotavtryck ens besökare lämnar efter sig. Bör man till exempel ens rikta sig till potentiella besökare från andra sidan världen?”

Torbjörn Backlund, Ramsvik Stugby
Torbjörn betonade vikten av att samarbeta lokalt för att attrahera besökare.
”Är det positivt för oss på Ramsvik om en familj har en dålig upplevelse på en närliggande boendeanläggning? Svaret är nej, för de kommer aldrig komma tillbaka till vårt område överhuvudtaget, därför är det viktigt att alla aktörer i ett område samarbetar och försöker utveckla destinationen”.

Louise Söderlund, Isaberg Mountain Resort
Louise berättade om hur hon tillsammans med sin personal förvandlat Isaberg Mountain Resort från en utpräglad vinterdestination till att numera ha mer beläggning sommartid. Detta med ett tydligare fokus på aktiviteter såsom höghöjdsbana, mtb-banor och vandringsleder. Hon presenterade också nästa års nyhet – en rodelbana!

Hösten 2019 hålls Forum för Naturturism i Jämtland.

Forum för naturturism 2018

vill du veta mer?

  • relaterat

Tipslista: decemberdryckerna från norra Småland

Äppelmust i snölandskap
Vinterns högtider ligger framför oss. Med dem kommer kryddiga smaker, varma drycker och festliga tillställningar. I norra Småland finns flera kreativa dryckestillverkare att upptäcka, och med hjälp av måltidsexperterna Sven-Erik Larsson och Gustav Arnell presenterar vi vinterns must-have-drycker.

Nytänk gav lyckat resultat i sverigekampanj

Kvinna med cykel på brygga vid vatten
För årets sverigekampanj valde vi att satsa på att nå våra målgrupper på ett nytt sätt och på en ny plattform – nämligen TikTok. Att vara första region i Sverige att satsa på en strategi på TikTok visade sig vara ett bra beslut!

Inspirationsresa med bruksorter i fokus

Vd Kristina Christofferson visar deltagarna några av rummen som går att hyra på området i Nääs fabriker.
Med syfte att ge inspiration och kunskap om hur en mindre ort kan utveckla sitt bruks- och industriarv till att bli ett besöksmål har vi besökt Glasets Hus i Limmared och Nääs Fabriker i Tollered. Två ledord som sticker ut från resan är volontärer och vikten av att ha en dragare.

Trysil satsar på cykling för alla

Cyklister i Trysil Bike Arena
Vårt cykelnätverk besökte Norge för att lära sig om Trysils utveckling från välkänd skiddestination till att numer även locka cyklister. En omställning som varit en succé!

Småländska entreprenörer vill satsa på fisketurism

Intresset var stort under temadagen om fisketurism på Wallby Säteri. Ett event som Smålands Turism anordnade tillsammans med länsstyrelsen och lokala entreprenörer. Samverkan mellan olika intressenter, hållbart fiske och att ta kontroll över vattnet var några av dagens nyckelord.

Hur blir Småland en cykeldestination?

Småland är ett skogsrikt landskap med goda förutsättningar för vackra leder.  Här ses några av cykelexperterna under besöket i september.
Med ett starkt nätverk av olika aktörer såsom t.ex. beslutsfattare, markägare och restauranger läggs grunden för en framgångsrik cykeldestination. Kevin Suhr och Jan Oggier från Bikeplan och destinationsutvecklare Chris Doyle visar oss hur vi kan växa och vända svagheter till styrkor.