Framtidens måltidsturism

  • publicerad
KRAV-odlade blåmusslor
KRAV-odlade blåmusslor med chili och vitlök från Musselbaren

I början av oktober besökte vi den nya konferensen Tomorrow´s Food Travel (#TFTSWEDEN) i Göteborg. Intressanta föreläsningar om trender, innovationer och besökarens efterfrågan inom måltidsturism, blandades med branschens utmaningar inom hållbarhet. Konferensen var även tänkt att skapa en mötesplats för de 220 deltagare från besöksnåringen och forskning.
sätta fokus på framtidens måltidsturism, trender, innovationer och inspiration samt skapa en mötesplats för utbyte och interaktion mellan forskning och näringsliv.

Temat närproducerat och hållbart följde även de måltider som serverades under de två dagarna. Bland annat bjöds det på KRAV-odlade blåmusslor från Musselbaren, Sachimi på msc-räka och grillade, hållbart odlade scampi från restaurang VRÅ, samt vedugnsbakad lök med gul beta, kål, sampbuljong med paprikadressing och puffat laxskinn, signerat den nyöppnade restaurangen Garveriet i Floda.

belyste främst krav och beteende kopplat till mat och resande, samt framtiden och resenärers behov. En internationell mötesplats för kunskap- och erfarenhetsutbyte mellan aktörer inom måltidsturism.

Tillsammans med Visit Sweden satsar vi på att utveckla Nu satsar Visit Sweden tillsammans med svenska regioner på att fler utländska turister ska resa till Sverige, spendera mer på restauranger och köpa mer svenska livsmedel. Mellan 2017 och 2020 ger Jordbruksverket anslag till Visit Swedens ”Exportprogram för måltidsturism”.
Konferensen Tomorrow´s Food Travel (#TFTSWEDEN)

Konferensen Tomorrow´s Food Travel (#TFTSWEDEN) gör en spaning på framtidens mat och resenärernas växande nyfikenhet på måltidsupplevelser. Besöksnäringen får se hur trender, utveckling och hållbarhet inom mat, dryck och måltid kan bidra till att utveckla destinationer och produkter för att möta resenärernas förväntningar. #TFTSWEDEN arrangeras i Göteborg 9-10 oktober.

Trender
Edward Boethius, united Minds

  • Matupplevelser är beroende av plats, autensitet
  • Mattrender byts inte ut särskilt ofta utan är värt att satsa på
  • Food with a purpose, ekoturismen växer och den yngre generationen tror sig kunna förändra världen utifrån de val de gör, snarare än hur de röstar.
  • Man gör medvetna val mot närproducerad, KRAV-märkt och ekologiskt odlad mat.
  • Stark efterfrågan på vegetariskt mat.
  • Kockarna tar en större plats och väljer "bra" mat än tidigare.
  • Ta tillvara på "food waste"

I år hölls konferensen i Göteborg och arrangerades av Visit Sweden, Turistrådet Västsverige och Göteborg & co i samarbete med Handelshögskolans Center för turism/ Göteborgs universitet.

  • relaterat

Multiple use of forest

I skogen finns många affärsmöjligheter som ännu inte är förverkligade! Leader Linné Småland driver just nu projektet Multiple use of forest som syftar till Hållbar och Grön företagsutveckling inom skogsnärin…

Smålands måltidsupplevelser lanseras globalt

När Sverige skall inspirera internationella besökare till måltidsupplevelser och aktiviteter i den svenska naturen, spelar Småland och vårt län en stor roll.

Utveckling inom cykelturismen

På den välrenommerade cykelmässan Velofollies i Belgien samlas cykeltillverkare, researrangörer och boendeanläggningar med fokus på cykel, samt cykelintresserade privatpersoner.