Framtidens måltidsturism

  • publicerad

I början av oktober besökte vi den nya konferensen Tomorrow´s Food Travel (#TFTSWEDEN) i Göteborg. Intressanta föreläsningar om trender, innovationer och besökarens efterfrågan inom måltidsturism, blandades med branschens utmaningar inom hållbarhet. Konferensen var även tänkt att skapa en mötesplats för de 220 deltagare från besöksnåringen och forskning.
sätta fokus på framtidens måltidsturism, trender, innovationer och inspiration samt skapa en mötesplats för utbyte och interaktion mellan forskning och näringsliv.

Temat närproducerat och hållbart följde även de måltider som serverades under de två dagarna. Bland annat bjöds det på KRAV-odlade blåmusslor från Musselbaren, Sachimi på msc-räka och grillade, hållbart odlade scampi från restaurang VRÅ, samt vedugnsbakad lök med gul beta, kål, sampbuljong med paprikadressing och puffat laxskinn, signerat den nyöppnade restaurangen Garveriet i Floda.

belyste främst krav och beteende kopplat till mat och resande, samt framtiden och resenärers behov. En internationell mötesplats för kunskap- och erfarenhetsutbyte mellan aktörer inom måltidsturism.

Tillsammans med Visit Sweden satsar vi på att utveckla Nu satsar Visit Sweden tillsammans med svenska regioner på att fler utländska turister ska resa till Sverige, spendera mer på restauranger och köpa mer svenska livsmedel. Mellan 2017 och 2020 ger Jordbruksverket anslag till Visit Swedens ”Exportprogram för måltidsturism”.
Konferensen Tomorrow´s Food Travel (#TFTSWEDEN)

Konferensen Tomorrow´s Food Travel (#TFTSWEDEN) gör en spaning på framtidens mat och resenärernas växande nyfikenhet på måltidsupplevelser. Besöksnäringen får se hur trender, utveckling och hållbarhet inom mat, dryck och måltid kan bidra till att utveckla destinationer och produkter för att möta resenärernas förväntningar. #TFTSWEDEN arrangeras i Göteborg 9-10 oktober.

Trender
Edward Boethius, united Minds

  • Matupplevelser är beroende av plats, autensitet
  • Mattrender byts inte ut särskilt ofta utan är värt att satsa på
  • Food with a purpose, ekoturismen växer och den yngre generationen tror sig kunna förändra världen utifrån de val de gör, snarare än hur de röstar.
  • Man gör medvetna val mot närproducerad, KRAV-märkt och ekologiskt odlad mat.
  • Stark efterfrågan på vegetariskt mat.
  • Kockarna tar en större plats och väljer "bra" mat än tidigare.
  • Ta tillvara på "food waste"

I år hölls konferensen i Göteborg och arrangerades av Visit Sweden, Turistrådet Västsverige och Göteborg & co i samarbete med Handelshögskolans Center för turism/ Göteborgs universitet.

KRAV-odlade blåmusslor
KRAV-odlade blåmusslor med chili och vitlök från Musselbaren
  • relaterat

Framtidens måltidsturism

”Framåt 2030 är hyperlokalt och autentiskt den stora trenden och efterfrågan”. Så säger Bianca Brandon Cox, projektledare inom ”Exportprogrammet för måltidsturism” på Visit Sweden, under den digitala kunskapsdagen som avhandlade senaste trend- och omvärldsanalysen om måltidsturism.  

Nu är det läge att inspirera tyskarna inför semestern!

Tyskarna bokar vanligtvis sin sommarsemester redan i november, men till följd av pandemin väljer många att avvakta. Däremot har det nedstängda samhället och begränsade sociala kontakter bidragit till att många längtar bort och letar inspiration inför nästa resa. Nu har du chans att fånga upp dem!

Inspiration den digitala vägen när Smålands Turism arrangerade cykeldag

mtb i midnattssol
Syftet med dagen var att kartlägga var vi står i cykelutvecklingen, hur vi gemensamt som cykeldestination tar nästa steg och vilka resurser som finns och behövs.

Goda exempel visar (cykel)vägen framåt!

Med fokus på mountainbike anordnade vi en studieresan till Borgen Outdoor och Isaberg Mountain Resort. Här ville vi visa upp två anläggningar som kommit långt i sin utveckling och som därför kunde fungera som goda exempel.

De utländska turisterna saknades under sommaren 2020

familj badar i Småland
Trots att många svenskar semestrat i Sverige under sommaren har tappet av de utländska besökarna inneburit stora förändringar för besöksnäringen.

Stark efterfrågan på sverigeresor från tyska turister

Efter en sommar med starkt begränsat utlandsresande är tyskarnas längtan efter att få resa utomlands starkare än någonsin. Både flyg- och bussbranschen har påverkats av pandemin, något som förväntas gynna Sverige framåt.