High Chaparral - från föreställningar till interaktiva aktiviteter

  • publicerad

När Folkhälsomyndigheten begränsade allmänna sammankomster till 50 personer fick temaparken tänka om för att kunna hålla öppet. Genom samarbete, flexibilitet och en sammansvetsad organisation gick det alldeles lysande under sommaren 2020.

Tidigt ute med att anlita experter
Parken var tidigt ute med att anlita experter för att förstå sig på vad en pandemi är. Den 10 mars när FHM höjde smittspridningsrisken i Sverige till mycket hög, anlitade High Chaparral en doktor i molekylär cellbiologi för att få kunskap om en pandemis förlopp och effekter.
Det tydliggjorde för oss hur viktigt det här är, säger Mathias Bergendahl, VD och sheriff på High Chaparral. För att anpassa parken efter de nya reglerna och kunna öppna enligt plan, har de haft löpande rådgivning av säkerhetskonsult för att säkerställa efterlevnad av Polisens tillståndsbevis, lagar och gällande restriktioner.
Det medföljer ett stort åtagande att hålla öppet under en pandemi och det ansvaret vill vi ta betonar Mathias. Som exempel kan nämnas att parken själv har fått sätta en besöksgräns per dag, en gräns de har valt att sänka vid två tillfällen för att kunna erbjuda en tryggare upplevelse.

Förändring av föreställningar för att anpassa till regelverket
För att följa regelverket för allmänna sammankomster försökte High Chaparral till en början ändra logistiken så att de kunde ha flera föreställningar per dag som avlöste varandra. Men den komplicerade logistiken tog kraft och de beslutade sig istället för att gå från föreställning till interaktiva aktiviteter. Tågrånet blev den enda platsen för maximalt 50 besökare. På övriga ställen hade de småföreställningar och blev det för mycket folk så bytte skådespelarna fokus till interaktiva aktiviteter som t.ex. fäktningsskola.

Sammanfattning och riktning under 2021
High Chaparral lyckades att hålla parken öppen under hela säsongen 2020 och hade dessutom behållit 73% av besöksantalet från 2019. Av deras 350 säsongsarbetare smittades inte en enda av coronaviruset. Inför sommaren 2021 har de tagit höjd för ytterligare en sommar med restriktioner. De satsar på att få ner köbildning och trängsel genom att sprida ut besökarna ännu mer i parken. Detta sker genom utökning av parken och nya digitala lösningar. Mathias Bergendahl trycker på vikten av att ha en stabil och flexibel organisation med sig för att bättre klara sig igenom en kris.
För att veta mer om vad som händer på High Chaparral framöver, läs här.

Här kan du se föreläsningen ca 30 min

Sheriffen på High Chaparral. Mathias Bergendahl, VD, lever sitt varumärke fullt ut.
  • relaterat

De handbyggda lederna lockar cyklisterna till Finale Ligure

cyklister i hjälmar i Italien
Vår studieresa till italienska Finale Ligure gav oss insikter i hur en sol- och baddestination utnyttjat den kringliggande naturen för att skapa ett cykelmecka. Genom handbyggda leder, starkt lokalt engagemang och hållbara strategier inspireras vi att vidareutveckla Smålands cykelturism.

Tipslista: decemberdryckerna från norra Småland

Äppelmust i snölandskap
Vinterns högtider ligger framför oss. Med dem kommer kryddiga smaker, varma drycker och festliga tillställningar. I norra Småland finns flera kreativa dryckestillverkare att upptäcka, och med hjälp av måltidsexperterna Sven-Erik Larsson och Gustav Arnell presenterar vi vinterns must-have-drycker.

Inspirationsresa med bruksorter i fokus

Vd Kristina Christofferson visar deltagarna några av rummen som går att hyra på området i Nääs fabriker.
Med syfte att ge inspiration och kunskap om hur en mindre ort kan utveckla sitt bruks- och industriarv till att bli ett besöksmål har vi besökt Glasets Hus i Limmared och Nääs Fabriker i Tollered. Två ledord som sticker ut från resan är volontärer och vikten av att ha en dragare.

Trysil satsar på cykling för alla

Cyklister i Trysil Bike Arena
Vårt cykelnätverk besökte Norge för att lära sig om Trysils utveckling från välkänd skiddestination till att numer även locka cyklister. En omställning som varit en succé!

Småländska entreprenörer vill satsa på fisketurism

Intresset var stort under temadagen om fisketurism på Wallby Säteri. Ett event som Smålands Turism anordnade tillsammans med länsstyrelsen och lokala entreprenörer. Samverkan mellan olika intressenter, hållbart fiske och att ta kontroll över vattnet var några av dagens nyckelord.

Hur blir Småland en cykeldestination?

Småland är ett skogsrikt landskap med goda förutsättningar för vackra leder.  Här ses några av cykelexperterna under besöket i september.
Med ett starkt nätverk av olika aktörer såsom t.ex. beslutsfattare, markägare och restauranger läggs grunden för en framgångsrik cykeldestination. Kevin Suhr och Jan Oggier från Bikeplan och destinationsutvecklare Chris Doyle visar oss hur vi kan växa och vända svagheter till styrkor.