Stor uppslutning på inspirationsdagen ”Småland - en cykelvänlig destination"

  • publicerad

Den 9:e mars arrangerade vi på Smålands Turism en inspirationsdag kring cykling. Med över 80 deltagare var det fullt hus på Bauergården i Bunn, vilket är ett tydligt tecken på det stora intresse som finns kring cykelturism i Jönköpings län.

Under det numer avslutade HPU-projektet framkom ett tydligt intresse hos flera av länets företagare boendeanläggningar om att bli mer cykelvänliga. Flera ville nå den växande målgruppen som väljer att spendera sin semester på två hjul. Vi valde därför att koncentrera denna inspirationsdag kring just ”Cykelvänligt boende”, och uppslutningen var som sagt stor med över 80 deltagare. Främst boendeanläggningar, men även kaféägare, guider, cykeluthyrare och representanter från kommuner och destinationsbolag.

Bauergården satsar på cykelupplevelser
Sofia Petterson från Bauergården berättade kring deras cykelsatsning. Bland annat har de inrett låsbara cykelförråd och satt upp en verkstad och tvättanordning. För att kunna erbjuda deras cykelturister en bra upplevelse har de även inlett ett samarbete med Abloc samt den lokala cykelguiden Elna Dahlstrand.

Elna sprider cykellycka
Elna Dahlstrand har nyligen startat upp företaget Cykellycka där hon erbjuder cykelupplevelser i Småland. Elna berättade engagerat om hur hon brinner för att visa upp ”sina” lokala cykelleder för omvärlden. Tillsammans med Bauergården planerar hon nu flera cykelprojekt som kommer att presenteras under våren.

Lär känna cykelturisten
Ulrika Melin Wahlin från Abloc tog ett större grepp kring cykelturismen. Hon berättade bland annat att cykelturisten generellt spenderar mer pengar under sin semester än standardturisten. Ulrika delade även med sig av tips på vad boendeanläggningen bör tänka på när de arbetar med cyklister. Till exempel efterfrågar de stora matportioner, flexibelt bemötande och engagerad personal.

Nå cykelturisten genom att samarbeta med researrangörer
Hanna Glans från Smålands Turism informerade om samarbetet researrangörer och i synnerhet då arrangörer från Tyskland. Vad de efterfrågar, och hur man når dessa. Även om vi redan har många besökare från Tyskland så finns det betydligt fler som har intresse av Sverige och Småland, men som ännu inte besökt oss. Intresset av att inkludera just cykling i sin semester är också något som ökat rejält senaste åren. En annan förändring är storleken på de besökande grupperna. Om man för några år sedan fyllde bussarna till bredden så är den nya trenden mindre grupper, eller att man i samma resa blandar olika grupper, där exempelvis ena halvan fokuserar på kultur och andra halvan fokuserar mer på outdoor. Här fick även Peter Lundberg från Björkhaga Hotell och Konferens tillfälle att berätta lite om de utländska grupper som besöker honom, och som fokuserar på cykling i och omkring Mullsjö. Här kan du läsa mer hur du kan samarbeta med researrangörer.

Projektet Hållbar Cykelturism
Anders Ahlenius och Johan Delfalk från Smålands Turism berättade om projektet Hållbar Cykelturism samt presenterade den handbok som tagits fram till boendeanläggningar som vill bli mer cykelvänliga. Vad man praktiskt ska tänka på kring inlåsning av cyklar, cykeltvätt och verkstad, men även hur man kommunicerar att man som boendeanläggning gärna tar emot cyklister. Hur når man de som sitter i exempelvis Tyskland och planerar sommarens cykelsemester.

Anders och Johan berättade även om deras arbete med den cykelkarta över Jönköpings län som planeras att tas fram till säsongen. Kartan riktar sig just till den internationella besökaren. En cykelkarta som visar det bästa Jönköpings län har att erbjuda vad gäller landsvägscykling, grusvägscykling och mtb. I denna karta ska man även knyta an boendeanläggningar, kaféer, besöksmål och badplatser.
Arbetet i projektet Hållbar Cykelturism kommer nu fortgå och kommer bland annat innefatta ytterligare en inspirationsdag under hösten.
Här kan du läsa mer om hur du kan anpassa din verksamhet för cyklistens behov.

Cyklister i Bunn, Småland.
Cykling i Bunn. © Alexander C Svensson

vill du veta mer?

  • relaterat

Småländsk mat med stor potential

”Sverige har nu 17 produkter med skyddad beteckning, och syftet med märkningarna är att öka konkurrenskraften och främja destinationsutveckling och landsbygdens ekonomi, samtidigt som konsumentens möjlighet att göra medvetna val ökar”. Det berättar Camilla Bender Larsson från Jordbruksverket.

Tipslista: decemberdryckerna från norra Småland

Vinterns högtider ligger framför oss. Med dem kommer kryddiga smaker, varma drycker och festliga tillställningar. I norra Småland finns flera kreativa dryckestillverkare att upptäcka, och med hjälp av måltidsexperterna Sven-Erik Larsson och Gustav Arnell presenterar vi vinterns must-have-drycker.

Nu är det läge att inspirera tyskarna inför semestern!

Tyskarna bokar vanligtvis sin sommarsemester redan i november, men till följd av pandemin väljer många att avvakta. Däremot har det nedstängda samhället och begränsade sociala kontakter bidragit till att många längtar bort och letar inspiration inför nästa resa. Nu har du chans att fånga upp dem!

Inspiration den digitala vägen när Smålands Turism arrangerade cykeldag

Syftet med dagen var att kartlägga var vi står i cykelutvecklingen, hur vi gemensamt som cykeldestination tar nästa steg och vilka resurser som finns och behövs.

Goda exempel visar (cykel)vägen framåt!

Med fokus på mountainbike anordnade vi en studieresan till Borgen Outdoor och Isaberg Mountain Resort. Här ville vi visa upp två anläggningar som kommit långt i sin utveckling och som därför kunde fungera som goda exempel.

Framgångsrik sommarkampanj för Småland

Kampanjen “Emigrera till Småland i sommar” stack ut i mängden och engagerade, samtidigt som den lyfte Smålands styrkor och besöksmål online. Svenska gästnätter i länet ökade med drygt 14%!