Stor uppslutning på inspirationsdagen ”Småland - en cykelvänlig destination"

  • publicerad

Den 9:e mars arrangerade vi på Smålands Turism en inspirationsdag kring cykling. Med över 80 deltagare var det fullt hus på Bauergården i Bunn, vilket är ett tydligt tecken på det stora intresse som finns kring cykelturism i Jönköpings län.

Under det numer avslutade HPU-projektet framkom ett tydligt intresse hos flera av länets företagare boendeanläggningar om att bli mer cykelvänliga. Flera ville nå den växande målgruppen som väljer att spendera sin semester på två hjul. Vi valde därför att koncentrera denna inspirationsdag kring just ”Cykelvänligt boende”, och uppslutningen var som sagt stor med över 80 deltagare. Främst boendeanläggningar, men även kaféägare, guider, cykeluthyrare och representanter från kommuner och destinationsbolag.

Bauergården satsar på cykelupplevelser
Sofia Petterson från Bauergården berättade kring deras cykelsatsning. Bland annat har de inrett låsbara cykelförråd och satt upp en verkstad och tvättanordning. För att kunna erbjuda deras cykelturister en bra upplevelse har de även inlett ett samarbete med Abloc samt den lokala cykelguiden Elna Dahlstrand.

Elna sprider cykellycka
Elna Dahlstrand har nyligen startat upp företaget Cykellycka där hon erbjuder cykelupplevelser i Småland. Elna berättade engagerat om hur hon brinner för att visa upp ”sina” lokala cykelleder för omvärlden. Tillsammans med Bauergården planerar hon nu flera cykelprojekt som kommer att presenteras under våren.

Lär känna cykelturisten
Ulrika Melin Wahlin från Abloc tog ett större grepp kring cykelturismen. Hon berättade bland annat att cykelturisten generellt spenderar mer pengar under sin semester än standardturisten. Ulrika delade även med sig av tips på vad boendeanläggningen bör tänka på när de arbetar med cyklister. Till exempel efterfrågar de stora matportioner, flexibelt bemötande och engagerad personal.

Nå cykelturisten genom att samarbeta med researrangörer
Hanna Glans från Smålands Turism informerade om samarbetet researrangörer och i synnerhet då arrangörer från Tyskland. Vad de efterfrågar, och hur man når dessa. Även om vi redan har många besökare från Tyskland så finns det betydligt fler som har intresse av Sverige och Småland, men som ännu inte besökt oss. Intresset av att inkludera just cykling i sin semester är också något som ökat rejält senaste åren. En annan förändring är storleken på de besökande grupperna. Om man för några år sedan fyllde bussarna till bredden så är den nya trenden mindre grupper, eller att man i samma resa blandar olika grupper, där exempelvis ena halvan fokuserar på kultur och andra halvan fokuserar mer på outdoor. Här fick även Peter Lundberg från Björkhaga Hotell och Konferens tillfälle att berätta lite om de utländska grupper som besöker honom, och som fokuserar på cykling i och omkring Mullsjö. Här kan du läsa mer hur du kan samarbeta med researrangörer.

Projektet Hållbar Cykelturism
Anders Ahlenius och Johan Delfalk från Smålands Turism berättade om projektet Hållbar Cykelturism samt presenterade den handbok som tagits fram till boendeanläggningar som vill bli mer cykelvänliga. Vad man praktiskt ska tänka på kring inlåsning av cyklar, cykeltvätt och verkstad, men även hur man kommunicerar att man som boendeanläggning gärna tar emot cyklister. Hur når man de som sitter i exempelvis Tyskland och planerar sommarens cykelsemester.

Anders och Johan berättade även om deras arbete med den cykelkarta över Jönköpings län som planeras att tas fram till säsongen. Kartan riktar sig just till den internationella besökaren. En cykelkarta som visar det bästa Jönköpings län har att erbjuda vad gäller landsvägscykling, grusvägscykling och mtb. I denna karta ska man även knyta an boendeanläggningar, kaféer, besöksmål och badplatser.
Arbetet i projektet Hållbar Cykelturism kommer nu fortgå och kommer bland annat innefatta ytterligare en inspirationsdag under hösten.
Här kan du läsa mer om hur du kan anpassa din verksamhet för cyklistens behov.

Cyklister i Bunn, Småland.
Cykling i Bunn. © Alexander C Svensson

vill du veta mer?

  • relaterat

De utländska turisterna saknades under sommaren 2020

Trots att många svenskar semestrat i Sverige under sommaren har tappet av de utländska besökarna inneburit stora förändringar för besöksnäringen.

Stark efterfrågan på sverigeresor från tyska turister

Efter en sommar med starkt begränsat utlandsresande är tyskarnas längtan efter att få resa utomlands starkare än någonsin. Både flyg- och bussbranschen har påverkats av pandemin, något som förväntas gynna Sverige framåt.

High Chaparral drog snabbt mot pandemin

Med hjälp av noga förberedelser och kreativ personal har High Chaparral lyckats hålla parken öppen sommaren 2020. Sheriff, och tillika VD, Mathias Bergendahl berättar om arbetet som krävts. De har inte vunnit kriget mot Covid-19, men de gick segrande ur vårens och sommarens många tuffa dueller.

Svensk Handel lanserar "Välkommen in! Din handling gör skillnad"

Svensk Handel lanserar ”Välkommen in! Din handling gör skillnad” – en kampanj med syfte att bidra till en trygg och framtidssäkrad handel. Kampanjen tar upp vilket ansvar handeln tar och vad handlare kan göra för att förebygga smittspridning. Målet är att anställda och kunder ska känna sig trygga.

Anpassa verksamheten för att minska smittspridning

När reserestriktionerna släpper är det viktigt att vi anpassat våra verksamheter så att gästerna kan känna sig trygga med att besöka oss. Här hittar du råd på åtgärder för att minska smittspridning.

Inspireras av goda exempel i coronatider

På den här sidan vill vi lyfta kommunikationsexempel som besöksnäringsföretag har gjort för att hantera den tuffa situationen kring Corona. Och även bra initiativ för att stötta.