Trender på världens största resemässa

  • publicerad

ITB-mässan i Berlin är en årlig återkommande mötes- och marknadsplats för världens alla destinationer och researrangörer. Smålands Turism fanns på plats för att presentera Småland och spana trender!

ITB är världens största resemässa som i år pågick mellan den 6-10 mars i Berlin. Här skapas kontakter mellan Sveriges besöksnäring, tyska och utländska researrangörer, transportörer och andra aktörer från branschen med syfte att presentera nya produkter, hitta nya kontaktytor och skapa affärer. På plats på årets mässa fanns drygt 10 000 utställare från cirka 180 olika länder, samt cirka 160 000 besökare varav 110 00 var fackbesökare.

Stort fokus på kampanjen The Edible Country
Visit Swedens monter är en samlingsplats för olika destinationer i Sverige tillsammans med researrangörer, transportbolag och hotellkedjor.
I år var det fullt fokus på kampanjen The Edible Country eller på tyska ”Ein Land wird Restaurant”. Kampanjen ska öka det internationella intresset för natur- och måltidsturism i den svenska naturen. Speciellt framtagna träbord har placerats ut på vackra platser i hela landet och ett av dem visades upp i Visit Swedens monter. Temat var genomgående både i montern, på presskvällen och i de resor som presenterades från de svenska destinationerna på plats. Här bjöds det på blåbär- och lingonnektar och goda tunnbrödschips och precis nedanför den iögonfallande kampanjvepan fanns Småland representerat av Christina Moths, internationell projektledare på Smålands Turism, samt Thereze Linden från Kronobergs län.

- Gruppresearrangörer var mycket intresserade av att boka det småländska bordet för upplevelse tillsammans med både guide och kock, berättar Christina.

Ny trend på den tyska marknaden
Tyskarna gör fler semesterresor och lägger även mer pengar på sina resor än tidigare. Hela 67% av tyskarnas resor går till utlandet, vilket innebär en stor möjlighet för de företag som har bra koll på vad denna marknad efterfrågar.
En ny trend är att tyskarna bokar sina resor allt tidigare. Vad sägs om att redan nu ha bokat sin resa till år 2021? Det kanske känns långt borta, men vill du vara säker på att få just din resa så är det bäst att planera.

Fler trender

  • Unika boenden, gärna placerade på landsbygden
  • Stor efterfrågan på att uppleva det genuina, både aktiviteter och matupplevelser
  • Lokalproducerad mat, både att smaka och att laga själv
  • Besöka gårdsbutiker
  • Den röda stugan med naturen och lugnet runt knuten ses fortfarande som en dröm
  • Tyskarna gör research på nätet men bokar resan via resebyrå, mycket för att ha reseförsäkringar
  • Paketresor ökar på den tyska marknaden
  • Grupper bokar paketresor via resebyråer
  • Individuella resor bokas allt mer online

Tips för dig som vill arbeta med researrangörer!
Planera framåt! För att medverka i arrangörernas resekataloger behöver du ha färdig prissättning och reseförslag för ett par säsonger framåt.
Researrangörer och samarbetspartners främsta fråga varje år är -Vad har ni för nyheter? Tänk därför redan nu på vad vi ska presentera på mässan nästa år – för 2021!

Lusthus på egen ö hos Ramoa, Ramkvilla.
Lusthus på egen ö hos Ramoa, Ramkvilla.

vill du veta mer?

  • relaterat

Wallby Säteri vinnare av Årets Turismpris 2020

Magnus Nyman, ägare av Wallby säteri.
Under den digitala Jönköpingsgalan den 26:e februari delade Smålands Turism ut Årets Turismpris 2020 i Jönköpings län. Vinnare blev Wallby Säteri, Vetlanda. Med en unik produkt som växlar efter årstiderna erbjuder säteriet en upplevelse där småländska smaker och natur står i fokus.

En digital resa in i framtiden

I rask takt sker en digital utveckling i samhället – liksom inom besöksnäringen. För att stärka vår regions digitala arbete – nu och i framtiden – har vi på Smålands Turism inlett ett samarbete med Digital Tourism Think Tank (DTTT).

Planerade insatser för att stötta besöksnäringen under 2021

Par håller hand
Pandemin har tvingat oss alla att ställa om och hålla ut. För att stötta företagarna inom Jönköpings län planerar Smålands Turism ett antal aktiviteter.

Framtidens måltidsturism

”Framåt 2030 är hyperlokalt och autentiskt den stora trenden och efterfrågan”. Så säger Bianca Brandon Cox, projektledare inom ”Exportprogrammet för måltidsturism” på Visit Sweden, under den digitala kunskapsdagen som avhandlade senaste trend- och omvärldsanalysen om måltidsturism.  

Anneli Ubeda är vår nya projektkoordinator

Anneli kommer att jobba som projektkoordinator inom projektet ” Ett innovativt, diversifierat och hållbart besöksnäringsliv i Norra Småland”.

Småland syns på en av Tysklands största digitala reseplattformar

Nytt samarbete för att locka de tyska turisterna att besöka Småland.