"Jag lät folk följa renoveringen via sociala medier"

  • publicerad

"Tänk dig att ha ett eget gårdscafé där du bakar allt på ekologiska ägg och riktigt smör. Du serverar ekologiskt kaffe, i koppar med glada färger, på bord med virkade dukar, i ett rum inrett med retro-tapeter”. Så beskriver Therese Axelsson, ägare till Två Röda Hus, hur drömmen om en idyll tog form.

Idag blomstrar den klassiska gården på landsbygden utanför Eksjö. Här drivs café, gårdsbutik och Bed and Breakfast. Therese berättar:

– Jag ville ha en mysig gårdsbutik utöver caféet. För mig var det också en självklarhet att driva ett Bed & Breakfast, då det ger mig möjligheten att på djupet ta hand om mina gäster och visa dem vår härliga trädgård och naturen här. På hösten och våren bjuder jag in till afternoon tea. Då dukar jag med vita linnedukar och tänder ljus. Jag tror på att göra det lilla extra!

När grannens hus blev till salu 2015 gjorde Therese slag i saken. Familj och vänner hjälpte Therese att renovera de röda husen, och ett år senare slog hon upp portarna till det som kom att bli en välkänd idyll på den småländska landsbygden.

– Jag såg framför mig hur jag bakade bullar och serverade kaffe till mina gäster – någon personal skulle inte behövas. Men, så blev det inte! Ju längre sommaren gick, ju fler gäster dök upp. Idag behöver jag flera anställda för att kunna driva verksamheten!

Redan ett år innan öppning skapade Therese en bra hemsida för att nå ut till eventuella gäster. Via sociala medier kunde man också följa renoveringen, steg för steg.

– Jag tänkte att det var ett bra sätt att skapa en kundkrets, berättar Therese, innan hon fortsätter: hemsidan och sociala medier är den enda typen av marknadsföring jag använder.

Och visst visade det sig stämma! Det fullsatta caféet gick från nyöppnat till en självklar punkt på höglandet i Småland. Ödmjukt avslutar Therese:

– Jag tror att min verksamhet ligger i tiden. Det är populärt med fika och landsbygd just nu.

För andra som öppnat nytt har Therese tips:

Marknadsför via sociala medier – det är enkelt och man når många.
Om ni hyr ut boende, ta hjälp av bokningssajter. Det kostar en slant men man hyr ut så mycket mer!
Ta hjälp av andra företagare. Nätverka. Våga fråga. Det är fantastiskt roligt att driva företag – så glöm aldrig varför du började!

Kontakta Therese:
info@tvarodahus.se
073-7742615
www.tvarodahus.se

Hon skapade sin dröm

vill du veta mer?

  • relaterat

Inspirationsresa med bruksorter i fokus

Vd Kristina Christofferson visar deltagarna några av rummen som går att hyra på området i Nääs fabriker.
Med syfte att ge inspiration och kunskap om hur en mindre ort kan utveckla sitt bruks- och industriarv till att bli ett besöksmål har vi besökt Glasets Hus i Limmared och Nääs Fabriker i Tollered. Två ledord som sticker ut från resan är volontärer och vikten av att ha en dragare.

Tipslista: decemberdryckerna från norra Småland

Äppelmust i snölandskap
Vinterns högtider ligger framför oss. Med dem kommer kryddiga smaker, varma drycker och festliga tillställningar. I norra Småland finns flera kreativa dryckestillverkare att upptäcka, och med hjälp av måltidsexperterna Sven-Erik Larsson och Gustav Arnell presenterar vi vinterns must-have-drycker.

Trysil satsar på cykling för alla

Cyklister i Trysil Bike Arena
Vårt cykelnätverk besökte Norge för att lära sig om Trysils utveckling från välkänd skiddestination till att numer även locka cyklister. En omställning som varit en succé!

Småländska entreprenörer vill satsa på fisketurism

Intresset var stort under temadagen om fisketurism på Wallby Säteri. Ett event som Smålands Turism anordnade tillsammans med länsstyrelsen och lokala entreprenörer. Samverkan mellan olika intressenter, hållbart fiske och att ta kontroll över vattnet var några av dagens nyckelord.

Hur blir Småland en cykeldestination?

Småland är ett skogsrikt landskap med goda förutsättningar för vackra leder.  Här ses några av cykelexperterna under besöket i september.
Med ett starkt nätverk av olika aktörer såsom t.ex. beslutsfattare, markägare och restauranger läggs grunden för en framgångsrik cykeldestination. Kevin Suhr och Jan Oggier från Bikeplan och destinationsutvecklare Chris Doyle visar oss hur vi kan växa och vända svagheter till styrkor.

Samverkan är den gyllene vägen

Carina Engqvist (längst till vänster)  och Carina Eldåker ( till höger) som tillsammans driver företaget Cykla i filmlandskapet Småland.
Entreprenörerna Carina Eldåker och Carina Engqvist kan se tillbaka på en rolig sommar med många besökare. Där samarbete och inkludering av andra företag är en nyckel till framgång.