Jobba smart och må bra – en föreläsning om stress, prestation, motivation, självledarskap och välmående

  • publicerad

Prestations- och motivationskonsulten Anna Zetterberg föreläste om gränssättning mellan jobb och fritid, och hur vi får ut maximalt av vår kapacitet på jobbet. Deltagarna fick också med sig konkreta råd för att klara av den gränslösa tillvaro som uppstår när vi är nåbara varsomhelst och närsomhelst.

Den 8:e mars bjöd Smålands Turism in till en digital föreläsning med Anna Zetterberg för besöksnäringsföretagen i vårt län. Anna har skrivit böcker och anordnar utbildningar och under föreläsningen gläntade hon på dörren och påminde om viktiga saker som vi kanske hört tidigare men som lätt glöms bort när man är stressad.

Igenkännande stressituationer
Anna relaterar till situationer som vi alla kan känna igen oss i; en full inkorg, en fullspäckad att göra lista, tid som rusar iväg och känslan att inte känna sig ”klar” trots att arbetsdagen är slut. När vi inte har kommit i mål får vi ej heller tillbaka på ansträngningen vi har gjort. En stresskänsla infinner sig. Stress systemet matas av alla saker vi har tänkt att göra men som inte blir av. Vi fick kort reflektera över vilka saker vi lyckas med att göra och vilka vi skjuter på att göra.

Främre hjärnan och dess betydelse
Anna forskar kring hur hjärnan fungerar. Den främre hjärnan är vår pilot där vårt medvetande och vårt IQ sitter. Här finns även vårt självledarskap. Den här delen slukar mycket energi och kan bara koncentrera sig på en sak i taget. Vår hjärna har inte utvecklats sen stenåldertiden och vissa delar av vårt system är inte anpassat för dagens administrativa uppgifter. Hjärnan vill spara på energi och fokuserar på att överleva här och nu. Stress leder till att vårt smarta jag som finns i främre hjärnan tar time out och vi blir mer kortsiktiga. Främre hjärnan behöver återhämtning för att vi ska prioritera saker som på långsikt får oss att må bra såsom till exempel träning och bra mat. För att kunna maximera på jobbet krävs att vi laddar främre hjärnan med kravlösa saker på vår fritid och skapar en balans mellan vad som ger och tar energi. Det gäller att koppla på disciplin och ställa sig över det tillstånd hos främre hjärnan som uppstår vid stress. Ta kontroll genom att Stanna upp, Tänk efter, Orientera, Prioritera och Planera.

Prestations- och motivationskonsulten Anna Zetterberg
Prestations- och motivationskonsulten Anna Zetterberg

vill du veta mer?

  • relaterat

Utveckla naturnära måltidsupplevelser

matlagning i naturen
Intresset för och längtan efter vacker och unik natur, hållbarhet samt naturlig, hälsosam mat och dryck, tycks stadigt öka. Resenärer söker efter naturnära måltidsupplevelser och i Visit Swedens en timmes långa föreläsning får du inspiration för att möta deras efterfrågan.

Småland matchar tyskarnas resedröm även efter pandemin

Branschens trender är entydiga: tyskarna längtar efter att få resa men förväntar sig större flexibilitet, trygghet och säkerhet än tidigare. Det framgick på ITB, världens största fack- och konsumentmässa för turism, som i år var helt digital.

Rådgivarutbildning för mötesbranschen ska ge företagarna fler ben att stå på och därigenom öka tillväxten

Mötesbranschen i Jönköpings län har nyligen genomfört en 2-dagars rådgivarutbildning för att ytterligare stärka sin kompetens.
Mötesbranschen är i behov av kompetensutveckling för att anpassa sig till utvecklingen som sker. Smålands Turism och Destination Jönköping har anordnat en 2-dagars utbildning med Gr8 meetings för att vässa till mötesanläggningarnas rådgivarkunskaper för att bli mer än enbart ett bokningsställe.

De småskaliga bryggerierna blomstrar

Humle
Ska man prata lokala och småskaliga finns det all anledning att prata öl. Det är en uråldrig dryck som gått från att vara superlokal till att domineras av ölindustrins jättar, för att på senare tid åter kännetecknas av mångfald och ett ökande antal mindre, lokala producenter.

Ta fram styrkan inom dig

Mental coach Susanne Pettersson
Den 4 februari bjöd Smålands Turism in till en digital föreläsning med Susanne Pettersson. Föreläsningen ”Ta fram styrkan inom dig” handlade om att vi alla har förmågan att ta fram styrkan inom oss. Den handlar även om tron på sig själv, att följa sina drömmar och att ingenting är omöjligt.

Småländsk mat med stor potential

”Sverige har nu 17 produkter med skyddad beteckning, och syftet med märkningarna är att öka konkurrenskraften och främja destinationsutveckling och landsbygdens ekonomi, samtidigt som konsumentens möjlighet att göra medvetna val ökar”. Det berättar Camilla Bender Larsson från Jordbruksverket.