Jobba smart och må bra – en föreläsning om stress, prestation, motivation, självledarskap och välmående

  • publicerad

Prestations- och motivationskonsulten Anna Zetterberg föreläste om gränssättning mellan jobb och fritid, och hur vi får ut maximalt av vår kapacitet på jobbet. Deltagarna fick också med sig konkreta råd för att klara av den gränslösa tillvaro som uppstår när vi är nåbara varsomhelst och närsomhelst.

Den 8:e mars bjöd Smålands Turism in till en digital föreläsning med Anna Zetterberg för besöksnäringsföretagen i vårt län. Anna har skrivit böcker och anordnar utbildningar och under föreläsningen gläntade hon på dörren och påminde om viktiga saker som vi kanske hört tidigare men som lätt glöms bort när man är stressad.

Igenkännande stressituationer
Anna relaterar till situationer som vi alla kan känna igen oss i; en full inkorg, en fullspäckad att göra lista, tid som rusar iväg och känslan att inte känna sig ”klar” trots att arbetsdagen är slut. När vi inte har kommit i mål får vi ej heller tillbaka på ansträngningen vi har gjort. En stresskänsla infinner sig. Stress systemet matas av alla saker vi har tänkt att göra men som inte blir av. Vi fick kort reflektera över vilka saker vi lyckas med att göra och vilka vi skjuter på att göra.

Främre hjärnan och dess betydelse
Anna forskar kring hur hjärnan fungerar. Den främre hjärnan är vår pilot där vårt medvetande och vårt IQ sitter. Här finns även vårt självledarskap. Den här delen slukar mycket energi och kan bara koncentrera sig på en sak i taget. Vår hjärna har inte utvecklats sen stenåldertiden och vissa delar av vårt system är inte anpassat för dagens administrativa uppgifter. Hjärnan vill spara på energi och fokuserar på att överleva här och nu. Stress leder till att vårt smarta jag som finns i främre hjärnan tar time out och vi blir mer kortsiktiga. Främre hjärnan behöver återhämtning för att vi ska prioritera saker som på långsikt får oss att må bra såsom till exempel träning och bra mat. För att kunna maximera på jobbet krävs att vi laddar främre hjärnan med kravlösa saker på vår fritid och skapar en balans mellan vad som ger och tar energi. Det gäller att koppla på disciplin och ställa sig över det tillstånd hos främre hjärnan som uppstår vid stress. Ta kontroll genom att Stanna upp, Tänk efter, Orientera, Prioritera och Planera.

Prestations- och motivationskonsulten Anna Zetterberg
Prestations- och motivationskonsulten Anna Zetterberg

vill du veta mer?

  • relaterat

De handbyggda lederna lockar cyklisterna till Finale Ligure

cyklister i hjälmar i Italien
Vår studieresa till italienska Finale Ligure gav oss insikter i hur en sol- och baddestination utnyttjat den kringliggande naturen för att skapa ett cykelmecka. Genom handbyggda leder, starkt lokalt engagemang och hållbara strategier inspireras vi att vidareutveckla Smålands cykelturism.

Tipslista: decemberdryckerna från norra Småland

Äppelmust i snölandskap
Vinterns högtider ligger framför oss. Med dem kommer kryddiga smaker, varma drycker och festliga tillställningar. I norra Småland finns flera kreativa dryckestillverkare att upptäcka, och med hjälp av måltidsexperterna Sven-Erik Larsson och Gustav Arnell presenterar vi vinterns must-have-drycker.

Inspirationsresa med bruksorter i fokus

Vd Kristina Christofferson visar deltagarna några av rummen som går att hyra på området i Nääs fabriker.
Med syfte att ge inspiration och kunskap om hur en mindre ort kan utveckla sitt bruks- och industriarv till att bli ett besöksmål har vi besökt Glasets Hus i Limmared och Nääs Fabriker i Tollered. Två ledord som sticker ut från resan är volontärer och vikten av att ha en dragare.

Trysil satsar på cykling för alla

Cyklister i Trysil Bike Arena
Vårt cykelnätverk besökte Norge för att lära sig om Trysils utveckling från välkänd skiddestination till att numer även locka cyklister. En omställning som varit en succé!

Småländska entreprenörer vill satsa på fisketurism

Intresset var stort under temadagen om fisketurism på Wallby Säteri. Ett event som Smålands Turism anordnade tillsammans med länsstyrelsen och lokala entreprenörer. Samverkan mellan olika intressenter, hållbart fiske och att ta kontroll över vattnet var några av dagens nyckelord.

Hur blir Småland en cykeldestination?

Småland är ett skogsrikt landskap med goda förutsättningar för vackra leder.  Här ses några av cykelexperterna under besöket i september.
Med ett starkt nätverk av olika aktörer såsom t.ex. beslutsfattare, markägare och restauranger läggs grunden för en framgångsrik cykeldestination. Kevin Suhr och Jan Oggier från Bikeplan och destinationsutvecklare Chris Doyle visar oss hur vi kan växa och vända svagheter till styrkor.